Festival v Toronte uvedie film Juraja Lehotského Nina

PunkchardfilmlogoresizeJeden z najdôležitejších filmových podujatí sveta, Medzinárodný filmový festival v Toronte, uviedol už debutový hraný film Juraja Lehotského. Teraz pozval oceňovaného slovenského režiséra na svoju pôdu po druhý raz a zaradil do oficiálneho výberu jeho novú snímku Nina, ktorá sa ako jediný slovenský reprezentant predstaví v sekcii Súčasná svetová kinematografia.

Juraj Lehotský je tak jediným slovenským režisérom, ktorého prvý aj druhý film uviedol v programe jeden zo štyroch najväčších festivaloch sveta. Film je citlivým ponorom do detského myslenia, konfrontovaný so svetom dospelých v momentoch, keď rodina zažíva rozvod a dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov. V severoamerickej NIna resizepremiére ho osobne uvedie Juraj Lehotský 10. septembra 2017 na 42. ročníku MFF v Toronte. Svetovú premiéru absolvovala snímka na pôde 52. MFF v Karlových Varoch.  "Uvedenie na jednom z najvýznamnejších festivalov na severoamerickom kontinente je skutočnou poctou a sme nesmierne vďační selektorom Dimitrimu Eipidesovi a Andreiovi Tanasescu za ich neuveriteľnú podporu a dôveru, ktorou obdarúvajú hranú tvorbu Juraja Lehotského, keďže štyri roky po uvedení filmu Zázrak, venovali priestor aj Nine," povedali producenti filmu, Ivan Ostrochovský a Katarína Tomková z Punchart films.


„Film rozpráva o veľmi silnom a aktuálnom probléme dnešnej spoločnosti. Je to príbeh, v ktorom hovoríme o dôležitosti zachovania zdravých vzťahov medzi rodičmi a ich dieťaťom v krízovom období rozpadu rodiny. Nechceli sme moralizovať, nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil Juraj Lehotský.  „Som úprimne rád, že do sveta prinášame slovenský film s dôležitou celospoločenskou témou. Veľmi ma zaujíma, ako prijmú náš pohľad ľudia mimo Európy, napríklad v Kanade a v USA,“ dodal. Vďaka uvedeniu filmu na prestížnom festivale v Toronte by mohol film osloviť a zaujať kanadskú či americkú distribúciu. „Verím, že by bolo veľmi užitočné, aby film videli ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničných kinách.  Považujem za dôležité otvoriť túto tému, a dúfam, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému “stratenému“ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ uzavrel Juraj Lehotský, ktorý snímku napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom.

Do slovenských kín sa dostane už od 21. septembra 2017 v distribúcii spoločnosti Film Europe Media Company.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.