Posledná rodina (Poľsko 2016)

posledna rodinaOstatnia rodzina
123 minút.
Scenár: Robert Bolesto. Réžia: Jan P. Matuszynski. Kamera: Kacper Fertacz. Strih: Przemyslaw Chruscielewski. Hudba: Atanas Valkov. Účinkujú: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna, Andrzej Chyra, Zofia Perczynska, Danuta Nagórna, Alicja Karluk, Magdalena Boczarska, Agnieszka Michalska, Adam Szyszkowski, Magdalena Pociecha, Elżbieta Karkoszka, Mikolaj Chroboczek, Tomasz Zaród, Marek Niedźwiecki a ďalší.
Slovenská premiéra 3. augusta 2017
Zázračný debut poľského režiséra Jana P. Matuszyńského je strhujúcou filmovou kronikou podľa neuveriteľného no napriek tomu skutočného príbehu prekliatej rodiny maliara Zdisława Beksińského. Maliar trávi dni medzi štyrmi stenami varšavského bytu, obklopený len svojimi najbližšími. Navzdory socialistickej šedi je jeho vnútorný svet plný surreálnych vízií, farieb, vášne a perverzných fantázií. Píše sa rok 1977 a život rodiny sa točí okolo syna, neurotického Tomka, ktorý sa práve odsťahoval do domu oproti. Neustály boj s vnútornými démonmi mu znemožňuje normálne žiť, ponára sa však do sveta hudby a filmu a navzdory svojmu hendikepu sa stáva priekopníkom západnej popkultúry v Poľsku. Film ocenili na festivaloch v Locarne, Chicagu, Denvere, Lisabone, Kyjeve, Sofii, Tromsø a Vilniuse. Získal tiež štyri poľské národné filmové ceny – za najlepší mužský i herecký výkon, za scenár a debutujúci 33-ročný režisér aj ako Objav roka.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.