Učiteľku ocenili v Hongkongu a uvedú v ďaších krajinách

Pubesreslogo resizeSlovensko-český film Učiteľka, nedávno ocenený Slovenskou filmovou a televíznou akadémiou výročnou cenou Slnko v sieti ako Najlepší film 2016, stále pokračuje na svojej ceste za divákmi v rôznych častiach sveta.

Aktuálnym úspechom filmu režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Jarchovského v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry je Zvláštne uznanie poroty Signis Jury, ktoré film získal na 41. Medzinárodnom filmovom festivale v Honkongu. Členovia poroty k jeho udeleniu v rámci slávnostného večera 23. apríla 2017 uviedli:  „Za portrét učiteľky, Ucitelka resizektorá zneužíva svojich žiakov a rodičov. Realistický pohľad na našu spoločnosť v tomto filme nás núti uvažovať o spôsoboch, ako čeliť konfliktom a nespravodlivosti v rôznych politických systémoch tak, aby sme svoje životy žili dôstojne.“ („For its portrait of a school teacher's exploitation of the students and their parents. A realistic reflection of our society, the film makes us contemplate the ways of facing conflict and injustice under different political systems, so that we may live our lives with dignity.“)

Festival v Hongkongu má päť súťažných sekcií, ktoré hodnotí samostatná medzinárodná porota; hlavnej súťaži  Young Cinema Competition Jury tento rok predsedala poľská režisérka Agnieszka Holland. Učiteľka bola uvedená v sekcii Auteurs spolu s ďalšími desiatimi snímkami.

Učiteľka sa okrem účasti na festivaloch dostáva postupne do kín v krajinách rôznych kútov sveta. Len pred pár dňami sa napríklad predstavila divákom v Španielsku a na Taiwane, o niekoľko týždňov ju čaká premiéra v širšej distribúcii v Taliansku, kde sa práve dokončuje jej lokálne jazykové znenie.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.