Slovenské komédie na Kino na hranici uvedie Milan Lasica

Kinonahranici resizeZastúpenie slovenskej kinematografie na filmovej prehliadke Kino na hranici v hraničnom poľskom Cieszyne a Českom Těšíne bude mimoriadne bohaté. Podujatie predstaví súčasnú slovenskú tvorbu, zaujímavé tematické cykly, retrospektívy významných tvorcov a osobne sa ho zúčastní Milan Lasica, ktorého herecké umenie budú môcť diváci obdivovať až v ôsmich filmoch. 19. ročník prehliadky sa začne v piatok 28. apríla a potrvá do stredy 3. mája 2017.

Milan Lasica je obľúbeným hercom, glosátorom, interpretom aj textárom na Slovensku i v Čechách. Programový tím prehliadky Kino na hranici sa preto rozhodol predstaviť výber z Lasicovej hereckej filmografie a v retrospektívnej sekcii uvedie za jeho osobnej účasti až osem filmov. Diváci uvidia zväčša známe a obľúbené komédie Srdečný pozdrav ze zeměkoule (1982) Oldřicha Lipského, Samorost (1983) Otakara Fuku, Utekajme, už ide! (1986) Dušana Rapoša, Devět kruhů pekla (1987) Milana Muchnu, Vážení přátelé, ano! (1989) Dušana Kleina, Saturnin (1994) Jiřího Věrčáka či filmy Výchova dívek v Čechách (1997) Petra Kolihu alebo adaptáciu rovnomenného románu Bohumila Hrabala Utekajme resizeObsluhoval som anglického kráľa (2006) Jiřího Menzla. V retrospektíve prehliadka predstaví aj výber z tvorby českého herca Karla Rodena, i s uvedením slovenských koprodukčných filmov Tajnosti (2007) Alice Nellis a Lidice (2011) Petra Nikolaeva, či poľskej herečky Karoliny Gruszkej s projekciou koprodukčného filmu 3 sezóny v pekle (2009) Tomáša Mašína.

Najpočetnejšie sú našimi snímkami zastúpené sekcie s dôrazom na nové slovenské a české filmy, ktoré divákom predstavia tituly z obdobia posledných dvoch rokov. Hrané filmy Piata loď Ivety Grófovej, Agáva Ondreja Šulaja, Stanko Rasťa Boroša, Učiteľka Jana Hřebejka, Masaryk Juliusa Ševčíka a Pirko manželskej dvojice Petra a Lucie Kleinovcov Svobodovcov doplnia dokumenty Para nad riekou Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu, Sloboda pod nákladom Pavla Barabáša, 5 October Martina Kollara a Ťažká voľba Zuzany Piussi. Z minoritných spina resizekoprodukcií sa premietnu filmy Vlk z Královských Vinohrad Jana Němca, Baba z ľadu Bohdana Slámu, Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland a sekcia Filmy pre deti uvedie animovaný film Lichožrúti režisérky Galiny Miklínovej. Na prehliadke sa premietne tiež celovečerný debut slovenskej režisérky Terezy Nvotovej Špina, zaradený do sekcie venovanej tvorbe pražskej FAMU, v ktorej produkcii vznikol.

V tematicky zostavených cykloch sa premietne ďalších päť slovenských filmov. Cyklus Emigranti a imigranti ponúkne snímky Orbis Pictus (1997) Martina Šulíka a krátkometrážny film Záhradníci (2015) Miry Fornay, v cykle zameranom na kostýmy a tvorbu návrhárov budú uvedené filmy Zabudnite na Mozarta (1985) Miloslava Luthera a dokumentárny portrét Milan Čorba (2014) od Martina Šulíka a v cykle Provokatéri a chuligáni sa premietne snímka Zmluva s diablom (1967) režiséra Jozefa Zachara, jeden z troch filmov, ktoré festival ponúkne z archívnych fondov Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V minulosti boli súčasťou podujatia retrospektívy viacerých významných slovenských tvorcov, napríklad  Juraja Jakubiska, Juraja Herza, Ela Havettu, Martina Slivku, Pavla Barabáša, Martina Šulíka, bratov Igora a Miloslava Lutherovcov, Štefana Uhra, Petra Solana, Dušana Hanáka, Stanislava Párnického a vlani režiséra Dušana Trančíka a herečky Magdy Vášáryovej.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.