Úkryt v ZOO (The Zookeeper´s Wife)

Zoo resizePríbeh, ktorý vznikol počas druhej svetovej vojny napísal sám život. Odohráva sa vo Varšave a hlavnou hrdinkou je Antonina Zabinská (Jessica Chastain). Tá pomáha svojmu manželovi Janovi (Johan Heldenbergh) starať sa o zoologickú záhradu. Manželia Zabinskí vedú relatívne pokojný život plný radosti z výchovy ich syna Ryszarda (Timothy Radford, Val Maloku) a chovu stovky zvierat.

Všetko sa mení po útoku a následnom bombardovaní Poľska Nemeckom 1. septembra 1939. Zo zoologickej záhrady zostanú len trosky a miesto obsadia nemeckí vojaci, ktorí využívajú zoo ako sklad zbraní. Manželia svoje znalosti z chovu zvierat zužitkujú pri chove prasiat, aby tak zachránili chod ich milovanej zoo. A práve tento chov je kľúčový pri Ukryt5 resizeich tajnom pláne záchrany čo najviac židovských spoluobčanov. Odpadky, ktoré vyhadzujú obyvatelia varšavského ghetta, zbiera Jan so svojím nákladiakom. Avšak okrem odpadkov, ktoré využívajú ako krmivo pre prasatá, Jan tajne pašuje ľudí von z ghetta. Zatiaľ čo v pivnici ich zoologickej záhrady ukrývajú desiatky Židov, neustále ich navštevuje Nemec Lutz Heck (Daniel Brühl). Ten je prominentným Hitlerovým zoológom a netají sa zvláštnym záujmom o Antoninu.

O réžiu podľa knižnej predlohy Diane Ackermanovej sa postarala Novozélanďanka Niki Caro, ktorá má na svojom konte snímky ako Pán veľrýb (2002), Jej prípad (2005) a McFarland: Útek pred chudobou (2015). Tento film je však Zoo4 resizeobohatený rôznorodým hereckým obsadením. Veľké množstvo tvoria aj českí herci, ako Martha Issová alebo Arnošt Goldflam. Samozrejme, netreba zabúdať aj na jediného slovenského zástupcu, Mariána Mitaša, ktorý stvárnil ich blízkeho priateľa Stefana. Pochopiteľne najväčším lákadlom je americká herečka Jessica Chastain, s jej zvláštnym a miestami až uši režúcim poľským prízvukom. Známa je z filmov ako Farba citov (2011), Interstellar (2014) či Marťan (2015). Rolu zápornej postavy stvárnil pôvodom nemecko – španielsky herec Daniel Brühl. Ten ako z mála hrá postavu rovnakej národnosti ako je on sám. Poznať ho môžeme zo skvelej komédie Goodbye Lenin! (2003), Rivali (2013) alebo naposledy v Captain America: Ukryt3 resizeObčianska vojna (2016).

Pre príbeh je veľmi dôležité aj prostredie. Z veľkej časti sa nakrúcalo v Prahe, ktorá predstavovala Varšavu, a to je aj jedným z dôvodov, prečo majú českí herci vo filme tak veľké zastúpenie. Dej sa odohráva v zoologickej záhrade s množstvom zvierat, čo nie je veľmi typické zobrazenie témy druhej svetovej vojny. Aj to je možno jedným z dôvodov, kvôli ktorému sa tento film vymyká z radu snímok s podobnou tematikou. Podobnosť medzi ideou nacistického Nemecka a ich „čistej rasy“ alebo „dokonalého človeka“ sa v malom Zoo5 resizesnaží vytvoriť aj Lutz Heck. Jeho snahou je opäť vytvoriť pratura, ktorý vyhynul pred niekoľkými stovkami rokov skrížením zubrov. Avšak táto záporná postava v sebe nesie aj napriek tomu mnoho ľudskosti.

Navzdory mnohopočetnému európskemu zastúpeniu je film vo svojej podstate typicky americký a teda nesie v sebe všetky výhody a nevýhody. Postavy rozprávajú výhradne v angličtine, čo diváci určite neočakávajú a chvíľku trvá, kým si človek na to zvykne. Úkryt v ZOO oproti kvalitným hereckým výkonom zaostáva za inými životopisnými filmami. Nevyužíva naplno dramatickosť, ktorá sa dala využiť v mnohých scénach. Takže aj Zoo2 resizezásadné scény sa len „dejú“  bez väčších emócií a my diváci ich len jednoducho nerušene sledujeme. Emócie však prídu v menej dôležitých scénach, ktorými sa to vyvažuje, napríklad keď Jan pomáha nakladať deti do vlaku smrti, alebo pri zabíjaní zvierat. Film poukazuje však na to, že vždy existuje nádej a dobrí ľudia aj v ťažkých časoch. Je to téma, ktorá je stále aktuálna aj napriek tomu, že sa druhá svetová vojna sa skončila pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Vnútorné morálne dilemy, ktoré postavy prežívali odrážajú obraz doby. Bez väčšieho zaváhania manželia Zabinskí pomáhali a verili, že sa všetko obráti na dobré. Je to príbeh o ľudskosti a odvahe, ktorá by mala mať svoje stále miesto v našej spoločnosti.

Zoo7 resizeÚkryt v ZOO (The Zookeeper´s Wife), USA,  2017
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Nico Caro
Scenár: Angela Workman
Kamera: Andrij Parekh
Strih: David Coulson
Hudba: Harry Gregson-Williams
Hrajú: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl, Timothy Radford, Efrat Dor, Goran Kostic, Brian Caspe, Magdalena Lamparska, Slavko Sobin, Petra Bučková, Val Maloku, Daniel Ratimorský, Martha Issová, Daniel Sidon, Vilma Frantová, Jitka Smutná, Ester Kočičková, Petra Bučková, Roman Vejdovec, Roman Horák, Ladislav Hampl, Václav Neužil, Jakub Šmíd, Jaromír Nosek, Anna Fialová a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 30. marca 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.