Kráska a zviera (Beauty and the Beast)

Kraska10 resizeNestáva sa často, aby filmová rozprávka vzbudila ešte pred uvedením taký rozruch, že v Rusku ba i  v USA žiadali zákaz jej premietania. Stačilo, aby sa  objavila správa, že pribudla postava s homosexuálnou orientáciou. Trochu provokácia, trochu reklamný ťah, lebo náznaky tohto kontroverzného motívu si všimnete, iba ak po nich sústredene pátrate. Presvedčiť sa môžete na vlastné oči, lebo spomínaný americký film z Disneyho produkcie Kráska a zviera  zavítal v marci aj do našich kín so slovenským dabingom ako rodinný film.

Mimochodom, v rodnom liste jedného z najpopulárnejších rozprávkových príbehov sveta figuruje Francúzsko  18.storočia. Odvtedy opakovane inšpiruje k novým a novým umeleckým spracovaniam. Z tých filmových stačí Kraska5 resizespomenúť francúzsky film so Jeanom Maraisom z roku 1946, alebo barrandovský titul Panna a netvor z roku 1978, do ktorého obsadil Juraj Herz vtedy začínajúcu Zdenu Studenkovú a Vlastimila Harapesa. Terajšia hraná verzia je vlastne svojským prepisom rovnomennej mimoriadne úspešnej animovanej disneyovky z roku 1991, ktorú dobre poznáme aj z našich televíznych obrazoviek. Mimochodom, bola vraj prvým animovaným filmom, ktorému sa podarilo získať nomináciu  na Oscara za najlepší film a dve prestížne sošky získala za najlepšiu pieseň a originálny soundtrack.  V novej hranej verzii Kraska7 resizehudobný skladateľ Alan Menken zopár piesní pridal a po slovenský ich otextoval Daniel Hevier. Americký režisér novej adaptácie Bill Conton, známy aj ako scenárista a producent, si vyskúšal rôzne žánre. Medzi iným sa napríklad podpísal pod príbeh sexuológa z päťdesiatych rokov Kinsney, ale aj  pod prvé dve časti upírskej romance  Twillight sága. Teraz vstúpil na pôdu  klasickej rozprávky, v ktorej kombinuje hraný film s animáciou a využíva digitálnu techniku.

Príbeh Kráska a Zviera sa odohráva vo Francúzsku 18. storočia, Kraska9 resizeamerický režisér a producenti ho nakrúcali v 21. storočí vo Veľkej Británii, do titulných postáv si vybrali britských hercov. Z pôvodného animovaného filmu prebrali, ale aj rozšírili, počet piesní, postáv a niektorých motívov. Napríklad dozvieme sa viac o prehistórii toho, čo sa udeje. Hneď v úvode vidíme, akoarogantný princ odmietol pomoc žobráčke, netušiac, že je to prezlečená mocná čarodejnica. Zakliala ho do podoby Zvieraťa, kým jeho služobníctvo zmenila na rôzne predmety. Z princovho  komorníka Lumiera je napríklad svietnik (Ewan McGregor), z majordóma Orloja (Ian McKellen) sú hodiny, z gazdinej (Emma Kraska8 resizeThompson) čajník, či ako tu hovoria „pani Čajnica“, z komornej Puf-Puf elegantná prachovka, a podobne. Kliatbu môže zrušiť iba láska odvážnej dievčiny... Bude ňou pôvabná vidiečanka Belle? Jej otec náhodne zablúdil do začarovaného zámku a Zviera ho uväznilo ako zlodeja. Dcéra ho chce zachrániť, a tak sa s ním dobrovoľne vymení. Postupne sa s netvorom  zbližujú. Spoločne zistia viac i o Bellinom detstve v Paríži, smrti jej matky a prečo žije s otcom na vidieku, ďaleko od ľudí. Netušia, že sa medzitým ohrdnutý Bellin nápadník Gaston rozhodol na zámok zaútočiť a Zviera zabiť... Viac prezrádzať netreba, nepatrí sa to Kraska2 resizea rozprávka je i tak všeobecne známa.

Príťažlivé je herecké obsadenie. Belle hrá niekdajšia predstaviteľka Hermiony z Harry Pottera – Emma Watson. Údajne na tejto rozprávke vyrastala a kvôli nej odmietla ponuku na La-la-land. V slovenskom dabingu jej hlas prepožičala Alžbeta Bartošová. Ale pri záverečných titulkoch môžeme počuť anglický originál. Zviera stvárnil britský herec Dan Stevens. Jeho Princa v ľudskej podobe však vnímame iba v úvode a závere. Inak vraj dostal na tvár a telo snímače, ktoré Kraska3 resizekopírovali jeho mimiku a pohyby, aby následne oddelenie špeciálnych efektov postavu Zvieraťa digitálne doanimovalo. Po slovensky hovorí  vďaka Pavlovi Plavčíkovi a spieva hlasom Alexandra Maďara. Nafúkanca Gastona, ktorý sa márne uchádza o Belle, predstavuje herec a spevák Luke Evans (v slovenskom dabingu hrá Vladimír Kobielsky, spieva Martin Madej). Bellinho otca Mauricea  hrá a spieva oscarovy Kevin Kline (v slovenčine Jozef Benedik st).

Pôsobivá je vizuálna stránka filmu. Fantastické kostýmy Kraska4 resizeoscarovej Jacqueline Durran, najmä Belline šaty v plesovej scéne. Nuž a, samozrejme, kombinácia reálneho prostredia, živých hercov s animáciou a počítačovo generovanými scénami. Podobne ako z pôvodného animovaného filmu, aj z jeho hranej verzie v pamäti diváka utkvie pravdepodobne pôsobivá Pani Čajnica a jej syn Čriepok v podobe šálky. Alebo piesne ako Buď náš hosť, či  Príbeh tak starý, ako samotný čas. Nuž a vari aj myšlienka o tom, že krása človeka vyviera z jeho vnútra a dôležitý nie je zovňajšok, ale to, čo nevnímame očami, ale srdcom. Nielen v prípade Zvieraťa, ktoré pod maskou netvora Kraska6 resizeskrýva hodnotného človeka a pod vplyvom lásky sa „kultivuje“. Okolie, kde málokto vie čítať, vníma totiž aj krásnu a múdru Belle ako niečo podozrivé, lebo jej vášňou sú knihy. Zazlieva jej to i namyslený Gaston. Zviera však otvára dievčaťu po čase zámockú knižnicu, debatuje s ňou o literatúre. Čítajúci človek je pre ľudí  v dedine niečim nepatričným, Belle je iná...

Strach z inakosti a následné násilie je, žiaľ, ďalším, aktualizujúcim momentom. Keď sa dobrosrdečná Belle snaží naučiť čítať malé dievčatko, jeho rodičia a susedia reagujú pobúrene a fyzicky ju  atakujú. Keď sa dozvedia o existencii Zvieraťa, neváhajú sa vydať na trestnú výpravu a zabíjať...  Kraska11 resizeNová adaptácia zvýrazňuje tieto skutočnosti a je to jednoznačne pozitívum. Negatívom filmu je dĺžka 130 minút - pre detského diváka neúnosná. Napriek tomu sa  rodinné filmy tohto typu o priaznivcov obávať nemusia. Už i preto, že ich rozprávkové posolstvo je nadčasové a dokáže osloviť všetky vekové kategórie.

Kraska resizeKráska a zviera (Beauty and the Beast), USA, 2017
Dĺžka: 130 minút
Réžia: Bill Condon
Scenár: Stephen Chbosky, Evan Spiliotopoulos
Kamera:Tobias A. Schliessler
Hudba: Alan Menken
Kostýmy: Jacqueline Durran
Strih: Victoria Katz
Hrajú:Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Kevin Kline, Hattie Morahan, Haydn Gwynne, Gerard Horan, Ray Fearon, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Nathan Mack, Audra McDonald, Stanley Tucci, Gugu Mbatha-Raw, Clive Rowe a ďalší
Distribúcia v SR: Saturn Entertainment
Premiéra na Slovensku: 16. marca 2017
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.