Slovenský dokument prevalcoval európske filmy

ASFKlogo resizeRok 2016 prial slovenským titulom. Asociácia slovenských filmových klubov uviedla do kín 34 dlhometrážnych a 2 krátke animované filmy, z toho až na 11 sa podieľalo Slovensko. To sa odrazilo aj v desiatke najúspešnejších filmov z distribúcie ASFK, kde má Slovensko zastúpenie až pri 5 tituloch. Absolútnym víťazom sa stal slovenský dokument Sloboda pod nákladom režiséra a producenta Pavla Barabáša, už druhýkrát sa v rebríčku objavila aj dráma režiséra Marka Škopa Eva Nová, nechýba ani novinka Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný.

Počas uplynulého roka mohli diváci v kinách vidieť 34 celovečerných a 2 krátke filmy z distribúcie ASFK . Celková návštevnosť na týchto filmoch sa vyšplhala na 133 472 divákov. Mnoho z nich navštívilo práve slovenské snímky, pod ktoré patrilo až 11 filmov, či už produkčne alebo koprodukčne. Nechýbali ani v TOP 10, kde obsadili až polovicu. V roku 2016 si diváci prišli na veľké plátno pozrieť najviac tieto filmy. 1. Sloboda pod nákladom (Pavol Barabáš) – 15 283 divákov, 2. Príbeh lesa (Jacques Perrin, Jacques Cluzaud) – 11 764 divákov, 3. Eva Nová (Marko Škop) – 9 169 divákov, 4. Trebantom do posledného dychu (Dan Přibáň) – 8 363 divákov, 5. Richar Müller: Nespoznaný (Miro Remo) – 6 838 divákov, 6. Ja, Olga Hepnarová (Tomáš Weinreb, Petr Kazda) – 6 024 divákov, 7. Mladosť (Paolo Sorrentino) – 4 973 divákov, 8. Toto je náš svet (Matt Ros) – 4 043 divákov, 9. Zbrusu nový zákon (Jaco Van Dormael) – 3 873 divákov a 10. Fúsi (Dagur Kári) – 3 179 divákov.

Dokumentárny film Pavla Barabáša o tatranských nosičoch Sloboda pod nákladom. Premiéru mal 1. septembra, odvtedy neustále napĺňa kinosály. Na konte má aj niekoľko cien zo svetových festivalov z Poľska, Španielska, Bulharska, Macedónska či Kanady a nechýba ani Cena divákov z MFF Cinematik v Piešťanoch. Teraz ho ocenili aj návštevníci kín. Ako to vníma sám režisér? „Samozrejme, že ma to teší. Veľmi. V septembri, pred premiérou, by som bol rád aj za 1000 klubových divákov. Pri distribúcii ASFK odviedla naozaj výbornú prácu,“ hovorí  Pavol Barabáš. Medzi najnavštevovanejšie patrili aj iné slovenské snímky. V slovenskej koprodukcii boli nakrútené filmy Trabantom do posledného dychu, Ja,Olga Hepnarová, film slovenského dokumentaristu Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný a samozrejme snímka Eva Nová, ktorá je na treťom mieste, ale v rebríčku sa umiestnila aj v roku 2015, keď mala svoju premiéru. „Keď sme film premiérovali v novembri 2015, ani vo sne by mi nenapadlo, že budem vyzvaný k vyhláseniu ešte v roku 2017. Ak film žije a niektorí ľudia sa k nemu vracajú, tak to malo zmysel,“ konštatuje režisér filmu, Marko Škop. V rebríčku však nejde o jediný titul, ktorý sa tu ocitol druhýkrát. V TOP 10 roka 2015 bola aj Mladosť Paola Sorrentina, ktorá za rok 2016 obsadila siedmu priečku.

S veľkým úspechom sa stretol francúzsky dokumentárny film Príbeh lesa dvojice Jacques Perrin a Jacques Cluzaud. Za číslom 11 764 divákov stoja nielen štandardné projekcie, ale aj školské premietania. „Tento vizuálne silný dokument prostredníctvom obrazu mapuje históriu našich európskych lesov, o ktorých, hoci sú tak blízko, skoro nič nevieme. Preto sme pokladali za dôležité predstaviť ich mladým divákom. A k filmu sme pripravili aj metodický materiál, aby s ním mohli učitelia pracovať aj po jeho premietnutí,“ hovorí Silvia Dubecká, vedúca kancelárie ASFK. Zo zahraničných titulov zaujala aj snímka s Viggom Mortensenom Toto je náš svet, zábavný film Zbrusu Nový zákon o tom, že Boh existuje, ale je to strašný chrapúň a príjemným prekvapením bol aj úspech komornej islandskej drámy Fúsi o zavalitom samotárskom štyridsiatnikovi, ktorý si musí uvedomiť, že životu sa nedá vyhýbať večne.

Ani v roku 2016 nechýbala v kinách najväčšia filmová putovná prehliadka filmov Projekt 100. Začala sa presne 9. septembra poľským filmom Spojené štáty lásky Tomasza Wasilewskeho. Tento rok sa v ňom ocitlo až 11 celovečerných filmov a dva krátke predfilmy. V rámci návštevnosti je aktuálne najúspešnejším film Matta Rossa Toto je náš svet (4 043 divákov), nasleduje obnovená premiéra filmu Cesta do fantázie Hajaa Mijazakiho (2 369 divákov) a do tretice oceňovaná dráma Mustang Deniz Gamze Ergüven (2 092 divákov). Projekt 100 však ešte nekončí. Len 12. januára mala premiéru najnovšia snímka Xaviera Dolana Je to len koniec sveta, ktorú ASFK uviedla pod označením Projekt 100 – špeciál a v kinách diváci stále nájdu aj ostatné snímky prehliadky – Komorná režiséra Park Chan-wooka, Spojené štáty lásky Tomasza Wasilewskeho, Sedem statočných v pôvodnej verzii Johna Sturgesa, kultovú Zväčšeninu Michelangela Antonioniho, dokument Oheň na mori Gianfranca Rosiho aj s krátkym predfilmom Superbia Lucy Tóth, skvelú Skúšku dospelosti Cristiana Mungiua a nechýba ani slovenský titul – 5 October Martina Kollára s predfilmom Braček jelenček Zuzany Žiakovej.  Aktuálny ročník Projektu 100 trvá do konca februára 2017.

Úspešne pokračovali aj ďalšie edukatívne aktivity ASFK. Filmový kabinet deťom v školskom roku 2015/2016 predviedol tajomstvá animovaného filmu takmer 4 000 deťom nielen v Bratislave, ale už aj v regiónoch, kde začalo organizovanie FKD po prvý raz. „Príchod do regiónov sa stretol s veľkým úspechom. Pôvodný plán bol vycestovať raz za mesiac, záujem bol však taký veľký, že bežne absolvujeme dva, niekedy až tri výjazdy. Ale samozrejme, že nás to teší. Aj reakcie detí, ktoré sú z tohto projektu nadšené a aktívne sa zapájajú,“ hovorí koordinátorka projektu Martina Mlichová. Tá má na starosti aj Filmy pre školy, kde sa zasa v roku 2016 na 126 premietaniach zúčastnilo viac ako 14 000 študentov.

Skvelo sa vyvíja aj projekt Filmy za mrežami. Počas roka 2016 si v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Dubnici nad Váhom a v Ústave na výkon väzby v Ilave pozrelo viac ako 1000 odsúdených filmy z portfólia ASFK, v prípade vybraných slovenských titulov nechýbala ani diskusia s tvorcami. Okrem starších titulov si mohli odsúdení pozrieť aj novinky ako napríklad Slobodu pod nákladom, drámu Eva Nová, dokument Zem, ktorá hľadá svoje nebo a ďalšie.

Veľmi úspešným bol aj Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest. Ten v roku 2016 navštívil rekordný počet divákov – až  12 547. Otváracím titulom bola slovenská koprodukčná snímka Ja, Olga Hepnarová, ktorú prišlo uviesť režisérske duo Tomáš Weinreb a Petr Kazda osobne. MFFK Febiofest 2016 uviedol počas programu premiéru až 10 slovenských snímok a nechýbala ani súťaž krátkych filmov V strede Európy. Tu si hlavnú cenu odniesol rakúsky tvorca Bernhard Wenger za krátky dokument Rovnováha. 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.