Na seminári 4 živly premietnu osudové filmy

Zivlylogo resizeKeď pred niekoľkými rokmi rozšírili organizátori Letného filmového seminára 4 živly svoje podujatie o zimnú verziu, riskovali, že do Banskej Štiavnice na konci februára nenalákajú dostatočné množstvo návštevníkov a návštevníčok. Ukázalo sa však, že sú lákadlom dostatočne silným a Zimný filmový seminár 4 živly (24. – 26.2. 2017) čaká tento víkend šiesty ročník, venovaný téme Osud.

Zajtra v piatok 24. februára pomyselne otvorí neverejná projekcia horúcej novinky – slovenský film Hotel Úsvit premietnu 4 živly v spolupráci s projektom Dokument na kolesách študentom štiavnického Gymnázia Andreja Kmeťa. MariaRumanova resizeSo študentmi a študentkami príde diskutovať aj režisérka filmu Mária Rumanová, ktorá v piatok večer uvedie film aj na verejnom premietaní v miestnom kine. Seminár tak uvedie jej režisérsky debut v slovenskej predpremiére. Piatok bude  patriť aj oceňovaniu najkvalitnejších experimentálnych diel súťaže Iné vízie SK.  V kinosále a neskôr aj v štiavnickej galérii Schemnitz spoločne predstavia výber diel balansujúcich na pomedzí filmu, videoartu, animácie a výtvarného umenia, spomedzi ktorých odborná porota vyberie jedno víťazné.

Sobota sa bude niesť v znamení silných filmových výpovedí, medzi ktorými nájdete aj premiérové premietanie digitalizovanej kópie výnimočného československého filmu Taký je život (1929) režiséra Carla Junghansa. Filmová HotelUsvit resizeteoretička Eva Filová pre 4 živly zostavila a osobne uvedie výber krátkometrážnych archívnych filmov domácej produkcie, venovaných tohtoročnej téme Osud. Neskoro večer budú môcť návštevníci a návštevníčky zakončiť svoj program napríklad na koncerte pesničkára s pseudonymom Postman, ktorý príde do Banskej Štiavnice z osudom skúšanej Ukrajiny.

V nedeľu 26. februára pripravili 4 živly Raňajky s Martinom Kollárom. Uznávaný fotograf a filmár predstaví dva zo svojich fotografických projektov, ktoré majú k téme filmového seminára blízko. Séria Field Trip zachytáva súčasný Izrael, poznačený históriou plnou konfliktov, projekt Provisional Arrangement je venovaný fenoménu dočasnosti – veciam či situáciám, ktoré sú na ňu odsúdené. Popoludní si potom bude môcť publikum seminára pozrieť maďarský dokument Kainove deti (2014), ktorý po 4 živloch prinesie do slovenských kín medzinárodná distribučná platforma KineDok. 6. ročník podujatia uzatvorí projekcia legendárneho československého filmu 322 režiséra Dušana Hanáka.

Foto: Radka Šišuláková

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.