Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge)

Hrdina resizeTéma druhej svetovej vojny je veľmi vďačná na spracovanie v akejkoľvek umeleckej podobe. Ak sa nejaký tvorca rozhodne spracovať historickú tému z 20. storočia, percentuálna šanca, že nakrúti príbeh zasadený do obdobia druhej svetovej vojny, je veľmi vysoká. Je však dôležité, aby sa na problematiku dokázal pozrieť novou optikou.

Veľké dejiny už akoby všetci poznáme, a preto oceníme doplnenie mozaiky malými osobnými príbehmi či svedectvami. Práve prostredníctvom konkrétnych ľuďoch sa dozvedáme, akú úlohu zohrali ich činy v kontexte histórie. V ostatných rokoch vznikli filmy, ktoré nechali vtiahnuť diváka do deja druhej svetovej vojny cez konkrétnu historickú udalosť - Hrdina4 resizeKatyň (2007), Protektor (2009) alebo nedávna Operácia Anthropoid (2016). Výnimočné miesto v tejto tematike zaujal film Saulov syn (2015), ktorý mimoriadne originálne a sugestívne sprostredkúva vojnu cez priameho účastníka koncentračného tábora. K rade vojnových filmov sa zaraďuje aj nová snímka amerického režiséra, herca a producenta v jednom - Mela Gibsona  Ak sa americkí filmári pustia do spracovania vojnovej témy, väčšinou si vyberú, buď kontroverznú vojnu vo Vietname alebo vojnu v Pacifiku. Tvorcovia hrôzy vojny väčšinou zobrazujú cez overené klišé, a to prepojenia osobného príbehu hrdinu s klasickými bojovými scénami. Z výnimiek spomeňme snímku Tenká červená čiara (1998) od Terenca Mallicka, ktorá svojou meditatívnosťou pôsobí oveľa silnejšie než veľkovýpravné scény. Vyšliapaným Hrdina2 resizechodníčkom sa darí vyhnúť aj Gibsonovi, a to najmä vďaka skutočnému príbehu. V prípade jeho filmu je použitie slova hrdina v titulku relevantné a nejedná sa len o akýsi marketingový produkčný ťah.

 

Hlavnou postavou filmu Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu je mladík Desmond Thomas Doss, ktorý nastupuje do bitky o Okinawu ako člen 77. pešieho pluku v úlohe zdravotníka. Táto bitka začala 1. apríla 1945 a skončila sa 22. júna toho istého roku. Gibsonov protagonista nie je bežným vojakom. Svoje presvedčenie veriaceho človeka stavia nadovšetko. V armáde pôsobí ako podivín. Jeho vojenskí kolegovia, ako aj nadriadení Hrdina6 resizenechápu, ako chce bojovať vo vojne bez zbrane. Vojaci sa mu smejú a šikanujú ho. Poriadnu chlapskú nakladačku dostáva skoro každý deň. Predsa iba blázon chodí do vojny neozbrojený. Nik okrem manželky Dorothy ho nechápe. Desmond však berie svoju službu v armáde ako poslanie pre vyššie ciele. Ako vojak chce ľudí vo vojne zachraňovať a nie zabíjať.

 

Režisér Gibson sa vo svojom filme snaží poukázať na dôležitý príbeh takmer neznámeho vojaka. Mladý dvadsaťtriročný Desmond Doss sa prihlásil do vojenskej služby v roku 1941. Vyzbrojil sa len lekárničkou a veľkým odhodlaním, ktoré ho ako Hrdina8 resizejediné hnali do vojnového pekla. Úloha pešej jednotky, ktorej bol súčasťou, bolo dobyť 120 metrov vysoký útes. Po jednej z bitiek sa Doss v noci vracia späť na bojisko, aby zachraňoval ranených. Svojou nezlomnou obetavosťou zachránil životy až 75 mužom.

 

Hlavnú postavu snímky zveril Gibson mladému talentovanému Andrewovi Garfieldovi (Sociálna sieť, The Amazing Spider-Man), vďaka ktorému príbeh úspešne drží pohromade. Herecky svoju úlohu zvláda na výbornú. Jeho Doss nie je plochý ani Hrdina7 resizečiernobiely. Pôsobí uveriteľne a presvedčivo. Vo všetkom, čo robí, je pravdivý. Vyšší princíp a hodnoty sú preňho nadovšetko. Herecky Garfieldovi sekundujú Vincent Vaugn (Rozchod, True detective) a Sam Worrington v roliach jeho nadriadených, ktorí, našťastie, neskĺzavajú do klasických heroických prejavov o cti a morálke. Autenticky stvárňujú svoj prerod od ľudí neveriacich v Dossove schopnosti a presvedčenie až po úprimné ospravedlnenie. V začiatkoch ho považujú za slabocha, ktorý sa vojny bojí, ale keď vidia, čoho je schopný, oprávnene prehodnotia svoje postoje.

 

Hrdina9 resizeExpozícia Gibsonovho filmu je však zbytočne zdĺhavá. Veľa scén v úvode snímky by sa dalo skrátiť napriek momentom, ktoré sú pre pochopenie vývoja hlavnej postavy dôležité. Vo chvíli, kedy by mohol film padnúť do nudnej polohy len ďalšieho remeselne dobre spracovaného vojnového filmu, prichádza drsný, efektívne nastrihnutý vojenský výcvik. Významnú časť sujetu tvorí samotná bitka o Okinawu a drsná prestrelka medzi americkými a japonskými jednotkami. K správnemu emocionálnemu naladeniu pomáha výrazná kamera a strih, ako Hrdina11 resizeaj viaceré inštrumentálne motívy Ruperta Gregson-Williamsa.

 

Osobne sa mi páčilo Gibsonove vystavanie celého príbehu, najmä v časti, keď prišiel Doss do kontaktu s reálnou vojnou. Všetko predtým bolo iba klasickým zostrihom z detstva a dozrievania v mladého muža. Film Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu je možné považovať za jeden z lepších filmov s vojnovou tematikou, lebo kladie dôraz na osobné posolstvo jednotlivca a nie na efektné vojnové scény.

 

Hrdina10 resizeHacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu (Hacksaw Ridge), USA,  Austrália, 2016)
Dĺžka: 131 minút
Réžia: Mel Gibson
Scenár: Robert Schenkkan
Kamera: Simon Duggan
Strih: John Gilbert
Hudba: Rupert Gregson-Williams
Hrajú: Andrew Garfield, Vince Vaughn, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Milo Gibson, Richard Roxburgh, Nathaniel Buzolic, Ryan Corr, Matt Nable, Goran D. Kleut, Firass Dirani, James Mackay, Ori Pfeffer, Nico Cortez, Damien Thomlinson a ďalší
Distribúcia: Magic Box
Premiéra v SR: 10. novembra 2016
Foto: Magic Box  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.