O novom dokumente Zuzany Piussi Český Alláh

Barsdobrylogo resizeRežisérka Zuzana Piussi nakrútila celovečerný dokument Český Alláh, ktorý skúma dopady utečeneckej krízy na českú spoločnosť a politiku. Film zblízka sleduje vzostup českého antisemitského hnutia a zároveň je melodrámou vzťahu medzi poprednou českou dobrovoľníčkou a moslimom.

Film bude mať svoju kinopremiéru 3. decembra 2016 v pražskom kine Ponrepo, ČT2 ho po prvý raz uvedie už v piatok 11. novembra. Český Alláh príde do slovenských kín na jar 2017.  V týchto dňoch má svoju internetovú premiéru jej film Priamy prenos o týraných deťoch a o systéme, ktorý tento fenomén umožňuje.

 

Česká republika prijala nepatrný počet vojnových utečencov, v sociologických výskumoch patrí súčasne k najmenej CeskyAllah resizetolerantným krajinám Európy. Časozberný dokument, ktorý Piussi nakrútila za dva roky, má podľa tvorcov čo povedať aj slovenským divákom. „Podobne ako Česká republika, aj Slovensko patrilo k najdrsnejším destináciám na ceste vojnových utečencov, o čom aj vydávali svoje svedectvá. Aj keď sa film odohráva v Čechách, obsahuje zlomok skúsenosti zo Slovenska,“ hovorí Zuzana Piussi. „Film však predovšetkým nie je o Islame a utečencoch. Zaoberá sa mechanizmom politickej práce so strachom obyvateľov. Je obecný a v jeho centre sa môžu objaviť rôzne veci – Rómovia, menšiny, teraz sú to moslimovia,“ doplnil strihač a koproducent filmu Vít Janeček. Piussi, ktorá tohto roku vo februári premiérovala celovečerný dokument, v ktorom priniesla pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane, Ťažká voľba, sa pri najnovšej snímke podpísala pod scenár, kameru a réžiu. Film Český Alláh uvádza Česká televízia v spolupráci so spoločnosťami D1film a Hypermarket Film.

 

Snímky Zuzany Piussi patria medzi najsledovanejšie pôvodné slovenské dokumenty. Film Ťažká voľba získal v októbri 2016 Zvláštne ocenenie poroty na festivalu Jeden svet. Od 4. novembra je k dispozícii na internete (priamo na http://vimeo.com/ondemand/tazkavolba alebo cez link www.tazkavolba.sk) v platenom režime, ale predĺženom z dvoch dní na týždeň. Ako bonus zdarma má svoju internetovú premiéru film Zuzany Piussi Priamy prenos o týraných deťoch a o systéme, ktorý tento fenomén umožňuje. Film bol uvedený v roku 2014 v medzinárodnej súťaži jihlavského festivalu. Film Priamy prenos je takto zprístupnený i v súvislosti so společenskou debatou, ktorú rozpútali ďaľšie kauzy týkajúce sa tohto problému.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.