Operácia Anthropoid (Anthropoid)

Antro7 resizePätnásť rokov sa zaoberal hrdinským činom dvoch parašutistov, Čecha Jana Kubiša a Slováka Jozefa Babčíka, britský režisér Sean Ellis. Títo dvaja boli totiž vyslaní československou exilovou vládou vykonať atentát na Reinharda Heydricha a až potom Winston Churchill anulaval Mníchovský diktát. Režisér film nazval jednoducho Anthropoid, ale do našich kín prichádza s dodatkom Operácia Anthropoid.

Samotný čin vyvoláva dodnes rozporuplné pocity, niektorí ho obhajujú ako nutný, ba až nevyhnutný, iní tvrdia, že stál priveľa životov. Aj jedni, aj druhí majú možno pravdu. Filmografia Seana Ellisa (1970) nie je bohatá. Svojmu prvému Antro2 resizecelovečernému debutu dal názov Cashback (2006), potom nasledovali Črepy v hlave (2008), za ktorý získal na festivale v Sundance Cenu divákov a teraz sa predstavil filmom Anthropoid. Jeho cieľom bolo, ako sám hovorí „...ukázať, ako sa dvaja mladí ľudia vyrovnávali s neľahkou úlohou a boli rozhodnutí obetovať aj svoj život. Je to veľká dilema. Navyše som ich chcel charakterovo čo najviac odlíšiť, inak by to nemalo zmysel...“ A tiež zdôraznil na festivale v Karlových Varoch, kde mal film svetovú premiéru, že niekoľko veci zmenil, napríklad, ako po dopade padákov stretnú sedliaka, a ten ich okamžite zavedie k odbojárom. “No to by bol čo za dramatický úvod, keď ide všetko hladko ?“. A tak sme hneď v expozícii svedkami zrady a vraždenia, čo nezodpovedá historickej pravde. Filmu však dramatický úvod, aj keď upravený, v podstate pomohol, presnejšie ho zatraktívnil, najmä pre mladú generáciu. Tí, čo si Antro4 resizepamätajú vecný a dokumentárne korektný film Jiřího Sequensa Atentát, môžu mať námietky. No tých zopár korekcii, dodatkov, či odbočiek od historickej pravdy, nie je na škodu a vraj aj historici tvrdia, že v podstate veľa nezhrešil. Myslím si, že pre atraktívnosť filmu to bolo potrebné a nemali by sme byť až takí nedotkliví.

Pôvodne som nemala v úmysle zmieniť sa o tom, kto bol vlastne Heydrich. Keď som si však uvedomila s akou samozrejmosťou stredná a staršia generácia hovorí o tomto človeku, vie o koho ide, položila som si otázku: Vedia dnešní 25-roční a mladší, ktorí sa narodili po roku 1989, až na svetlé výnimky, kto to bol a čo tento človek pre naše národy znamenal a napáchal ? Zneistela som a pre istotu citujem: Reinhard Antro13 resizeHeydrich nemecký politik, člen nacistickej strany NSDAP, blízky spolupracovník Heinricha Himmlera, jeden z hlavných architektov nacistického holokaustu a koncentračných táborov, v rokoch 1936–1939 veliteľ nacistickej tajnej polície Gestapa, šéf  Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti  a Bezpečnostnej služby, v rokoch 1941–1942 ríšsky protektor Protektorátu Čechy a Morava (Böhmen und Mähren) a vojnový zločinec. Ako ríšsky protektor presadzoval politiku cukru a biča – sociálne výhody pre robotníkov verzus brutálne perzekúcie voči nelojálnym a nepriateľským „živlom“.

Povinnosťou recenzentov je však predovšetkým zhodnotiť, ako sa Seanovi Ellisovi podarilo pravdivý príbeh o atentáte Antro9 resizena Heydricha pretlmočiť na filmové plátno. Po dramatickom úvode sa hrdinovia ocitnú v Prahe roku 1942, ktorú vraj doteraz nikto ešte tak realisticky a verne nestvárnil, kde nutne musia nadviazať kontakt s odbojom. Prichýli ich rodina Moravcovcov, kde sa zdržujú po celý čas. Jan Kubiš (Jamie Dornan) sa stretáva so svojou láskou Mariou (Charlotte Le Bon) a Jozef Gabčík (Cillian Murphy) sa pomaly a komplikovane zbližuje s Lenou (Anna Geislerová).  Keď už  sme sa dostali k romantickej línii, vzťah Lenky a Jozefa je uveriteľnejší, zaujímavejší a zrelší ako známej dvojice Jana a Marie. Nielen, že mali v scenári viac priestoru a lepšie napísané dialógy, ale podstatne ich zrelšie a plnohodnotnejšie zahrali, najmä Antro3 resizeCillian Murphy. Ľúbostné sekvencie, na počudovanie (mnohým sa zdajú zbytočné) nič nepokazili, ale ani nevylepšili. Najslabšou stránkou snímky sú nudné schôdze odbojárov, často pri nich začneme pochybovať, či ti dvaja neskočili z padákov zbytočne. Nakoniec, až na malý odpor niektorých, akcia dostane zelenú. Nebudem ju podrobne opisovať, zbytočne nosiť drevo do lesa, veď možno až na dnešnú mládež, príbeh takmer všetci poznáme. Bol to česko-slovenský čin, lebo tak, ako si Česi vážia Kubiša, tak my Gabčíka, inak by sme po ňom nepomenovali Gabčíkovo. Atentát sa podaril, no nechýbalo veľa k jeho nezdaru, Nemci vypálil Lidice a Ležáky a za smrť Heydricha zaplatilo až 5000 ľudí. Finále filmu je však, napriek trochu nudnej strednej časti, veľkolepé. Obliehanie kostola, kde sa parašutisti skrývajú, je snímané bravúrne. Antro resizeHrdinovia čelia obrovskej presile, jedna akčná scéna strieda druhú, a napätie poľaví až výstrelom poslednej strely. Možno síce mať výhrady k prílišnej preexponovanosti, osobne mi to neprekážalo, skôr by som sa prikláňala k jeho obrane, lebo doba sa zmenila a film tiež. Dnes, najmä mládež, nie je zvedavá na ušľachtilú nudu a Ellis im trochu vzruchu na záver skutočne doprial.

Po hereckej stránke je Anthropoid filmom Ciliana Murphyho v úlohe Jozefa Gabčíka. Murphy ho zahral ako uvážlivého, rozmýšľajúceho, navonok chladného, ale vo vnútri citlivého a zodpovedného človeka. Idol dievčat z filmu Päťdesiat odtieňov sivej, Jamie Dornan (Jan Kubiš), ostal v jeho tieni. A to dosť Antro12 resizeveľkom. To isté možno povedať aj o jeho partnerke Charlotte Le Bon. Jej Marie je len pekná a nič viac. Nedozvieme sa o nej takmer nič, len toľko, že Jana miluje a pokorne čaká čo sa bude diať. O to komplikovanejšia a príťažlivejšia je Gabčíkova partnerka Lenka v podaní Anny Geislerovej. Anna je mnohovrstevná osobnosť, chvíľu koketná, potom vážna a rozvážna a vie za čo bojuje. Je si vedomá, čo robí a čo ju v prípadnom nezdare čaká. Za zmienku ešte stoja  ešte dvaja herci, a to Toby Jones v úlohe strýka Hájskeho a Jiří Simek ako zradca Karel Čurda.

Antro14 resizeKeby sa nás tento príbeh tak nedotýkal, nebolo by okolo neho asi toľko vzruchu. Diskutuje sa o tom koľko bolo atentátnikov, traja sú vraj istí a štvrtom sú len dohady. Hľadajú sa chyby, nezrovnalosti, dokonca niekto si spomenul, že do marca 1939 sa jazdilo u nás vľavo a volant bol vpravo, ale od marca spomínaného roku Hitler prikázal jazdiť vpravo a dodávka, na ktorej parašutisti prišli do Prahy v roku 1942 mala riadenie po starom. Je to síce chyba, ale nemyslím si, že by v tomto príbehu bola až taká podstatná. Angličania po premiére zasa napísali, že je to zlý film s dobrým názvom. Trochu prehnané, zrejme sa Antro6 resizeim žiadalo ešte viac akcie. Pokúsme sa to trochu spresniť. Film má skutočne pútavý názov, s tým možno len súhlasiť. Koprodukčný Anthropoid nie je zlý film len priemerný. Priemerný už v samotnom scenári, priemerný, až na záverečnú scénu, v režijnom pretlmočení. Tvorca, žiaľ, skĺzol do mnohých klišé, miestami má príbeh kovbojský nádych, kazia ho niektoré zbytočné sto razy počuté a opakované výroky, chýba mu osobitosť pohľadu. Volant vpravo či vľavo ho neznehodnotil. Kladom je snaha upozorniť na to, že tento heroický čin bol dôležitou udalosťou nielen v dejinách Československa, ale aj Európy, snaha poľudštiť hlavných aktérov, trochu nahliadnuť do ich pocitov, rozhodnutí, herecký výkon Ciliana Murphyho i niektorých ďalších a predovšetkým verná  rekonštrukcia Prahy štyridsiatych rokov minulého storočia. Nemyslím si, že je to až tak málo, a preto pozrieť si film nebude strateným časom stráveným v kine.

Antro5 resizeOperácia Anthropoid , Veľká Británia, Franúzsko, Česká republika, 2016
Dĺžka: 120 minút
Réžia: Sean Ellis
Scenár: Sean Ellis, Anthony Frewin
Kamera: Sean Ellis
Strih: Richard Mettler
Hudba: Robin Foster
Hrajú: Cillian Murphy, Jamie Dornan, Charlotte Le Bon, Anna Geislerová, Toby Jones, Harry Lloyd, Alena Mihulová, Sam Keeley, Jan Budař, Ondřej Malý, Mish Boyko, Martin Hofmann, Václav Neužil ml., Bill Milner, Marcin Dorociński a ďalší
Distribúcia: Saturn Entertainment
Premiéra v SR: 13. októbra 2016
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.