SFTA k úmrtiu Andrzeja Wajdu

Slnkovsietilogo resizeSlovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) prijala s hlbokým zármutkom správu o úmrtí veľkého poľského filmára Andrzeja Wajdu. Jeho odchodom sa uzavrela významná kapitola svetovej kinematografie.

Bohaté filmové i divadelné dielo Adrzeja Wajdu bolo vášnivou obhajobou ľudskosti. Zobrazilo heroické vzopätie človeka v boji s osudom, s politickou tyraniou, v zápase za slobodu. Stratu pociťujeme o to silnejšie, lebo vďaka Wajda resizekultúrnej blízkosti a historickej previazanosti sa filmy Adrzeja Wajdu dotýkali aj našich sŕdc. V čase, keď sme my mlčali, jeho diela hovorili aj za nás. Filmy Človek z mramoru a Človek zo železa, ktoré sme poznali len zo zahraničných festivalov a z vysielania rakúskej televízie, rozširovali aj náš priestor slobody, dodávali nám odvahu vysloviť pravdu. Hovorí sa, že umelecké dielo nedokáže zmeniť svet. Nie je to pravda. Filmy Adrzeja Wajdu svet menili.

 

Slovenská filmová a televízna akadémia vyjadruje rodinným príslušníkom, priateľom  ako aj poľskému ľudu hlbokú sústrasť. Pevné slovo umelca a humanistu Andrzeja Wajdu nám bude v dnešných  časoch mravného relativizmu a cynizmu veľmi chýbať.

 

Martin Šulík
prezident SFTA
V Bratislave 10. októbra  2016

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.