Deväť životov Pána Fúzika (Nine Lives)

Fuzik11 resizeJedenásťročná Rebecca (Malina Weissman) túži dostať k narodeninám mačku. Jej otec, bohatý a ambiciózny  podnikateľ Tom Brand (Kevin Spacey) však zvieratá, tobôž mačky, neznáša. Navyše na rodinu a jej želania nemá čas – momentálne sa sústreďuje na to, aby sa s jeho menom spájala stavba najvyššieho mrakodrapu v krajine.

Keď sa predsa  rozhodne dcére sen splniť a zadováži jej  kocúra menom Pán Fúzik, postihne ho fatálna nehoda. Ocitne sa v nemocnici v kóme, ale jeho duša sa zázračne ocitla v kocúrovi. Nevie sa s tým vyrovnať a vyvádza. Zúfalá Fuzik8 resizemanželka Lara (Jennifer Garner) požiada o pomoc s nevychovaným kocúrom majiteľa obchodu s domácimi zvieratami, mačacieho „zaklínača“  Perkinsa (Christopher Walken). Ten jediný rozumie mačacej reči a vie, čo sa vlastne stalo. Tomovi vysvetlí, že ide o trest za jeho egoizmus a zanedbávanie rodiny. Ak sa mu veci nepodarí  včas napraviť, jeho ľudské telo odpoja od prístrojov a on zostane naveky kocúrom.

To je východisko americko - francúzskej  rodinnej komédie Deväť životov Pána Fúzika. Jej režisér, rodený Newyorčan Fuzik6 resizeBarry Sonnenfeld, začínal ako kameraman, kým sa presadil réžiou titulov ako bola napríklad filmová sci fi séria Muži v čiernom či televízny seriál o strašidelnej Rodine Addamsovcov. Nadprirodzený motív nechýba ani v jeho najnovšom filme. Nie je však  príliš originálny. Známy je napríklad americký film o otcovi, ktorý sa menil na psa a podobne.

Piati scenáristi  sa snažili o isté oživenie témy, ale nepodarilo sa im vždy zjednotiť v názore na výsledný tvar. Takže v úvode Fuzik5 resizezažijeme niečo ako anketu o význame mačiek pre ľudskú psychiku a vzájomnom ovplyvňovaní. Potom nasleduje rozprávanie o egoistickom mužovi, ktorý si necení, čo má: k dospelému synovi z prvého manželstva sa správa ako k poskokovi, dcéru z druhého manželstva jednoducho akoby nebral na vedomie, manželku nepočúva a svojím správaním si vytvára nepriateľov aj zo spolupracovníkov. Scény z obchodu s mačkami sú zas ladené v mysticko-hororovom duchu. Kým naháňačky s kocúrom a intrigy prvej manželky pripomínajúce frašku, o ktorej falošná Rebeccina kamarátka nezabudne okamžite informovať na  Fuzik12 resizesociálnych sieťach. Na jednej strane to pôsobí ako guláš, na druhej strane si tam každá veková skupina môže nájsť niečo pre seba. Dokonca aj tí najmenší, ktorí ešte nevedia čítať, ocenia asi nielen obrazové stvárnenie mačiek, ale možno aj slovenský dabing, v ktorom „zahviezdil“ Maťo Landl. Svoj hlas prepožičal Kevinovi Spaceymu ako Tomovi aj ako Pánu Fúzikovi.

Zdá sa, aspoň podľa záverečných titulkov, že popri trikoch sa Fuzik3 resizevyužívala aj drezúra mačiek, čo vonkoncom asi nebola ľahká záležitosť. Veď ako sa aj na jednom mieste vraví – človek si nevyberá mačku, ona si vyberá človeka.   
Mimochodom, titul trochu zavádza. O mačkách sa síce tvrdí, že majú deväť životov, ale protagonista - kocúr, počúvajúci na  meno Pán Fúzik - má údajne už sedem z nich za sebou a príbeh sa sústreďuje iba na jediný – ôsmy.

Fuzik resizeŽáner  rozprávky pre celú rodinu si vyžaduje, aby zlo bolo potrestané, dobro odmenené a všetko sa nakoniec dobre skončilo. Film Deväť životov Pána Fúzika tieto kritéria spĺňa, hoci náročnejší a hlavne dospelý divák môže mať isté  výhrady voči  príbehu i jeho spracovaniu. Ale mačky sú pôvabné. Pán Fúzik detto a film je milý. Nechýba ani poučenie, že ak máme niekoho radi, netreba o tom len rozprávať, ale dokazovať to skutkami.

Fuzik2 resizeDeväť životov pána Fúzika (Nine Lives), USA, Francúzsko, 2016
Dĺžka: 89 minút
Réžia: Barry Sonnenfeld
Scenár: Matt Allen, Gwyn Lurie, Caleb Wilson, Dan Antoniazzi, Ben Shiffrin
Úprava: Don Zimmermann
Kamera: Karl Walter Lindenlaub
Hudba: Evgenij Galperine, Sacha Galperine
Hrajú: Kevin Spacey, Jenniffer Garner, Malina Weissman, Christopher Walken, Robbie Arnell, Mark Consueles a ďalší
Distribúcia v SR: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 6. októbra 2016
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.