Sully: Zázrak na rieke Hudson (Sully)

Sully2 resizePätnásteho januára roku 2009 obletela svet neuveriteľne pozitívna správa o zázračnej záchrane 155 cestujúcich v lietadle spoločnosti US Airways. Čo sa stalo? Lietadlo sa krátko po štarte z letiska LaGuardia v New Yorku dostalo do kolízie s vtákmi. Tie vleteli do oboch motorov a pilot Chesley Sullenberger bol nútený improvizovať a narýchlo nájsť najvhodnejšie miesto na čo najbezpečnejšie pristátie.

Tým v danom momente najideálnejším riešením sa zdalo pristátie na rieke Hudson v centre mesta, v okolí mrakodrapov. Z pilota sa stal mediálny hrdina, ale prebehlo všetko tak impozantne hrdinsky, ako to okamžite vykreslili médiá alebo sa jednalo o chybne zvážené a unáhlené riešenie a cestujúci boli vystavení zbytočnému riziku?

Sully6 resizeNajnovší počin veterána svetovej kinematografie a žijúcej legendy Clinta Eastwooda výberom témy trocha zavádza. Hrdinský príbeh je všeobecne známy a dozvedeli sme sa o ňom až po úspešnej záchranárskej akcii. Tým sa napríklad líši od prípadu Apolla 13 (Apollo 13, Ron Howard, 1995), keď milióny divákov tŕpli niekoľko dní pred televízormi. Mimochodom v hlavnej úlohe rovnako s Tomom Hanksom. Ku kolízii prichádza krátko po štarte a samotná improvizovaná akcia trvá 208 sekúnd. Čiže divák vopred pozná výsledok: "happy end", a tým sa čiastočne ochudobňuje o potenciálne napätie. Je zrejmé, že nebudeme sledovať ani priamočiaru hranú rekonštrukciu udalosti, na to sa odohrala príliš rýchlo. Pred Eastwoodom tak Sully9 resizestála výzva, ako sa s látkou dramaturgicky vysporiadať, čím ju obohatiť a o čom vlastne rozpráva. Vzbudzuje obavy prehnaného amerického patriotizmu, ale aj nádej na inteligentnú reflexiu súčasného sveta plného katastrof.

Scenáristovi Toddovi Komarnickimu poslúžila ako predobraz kniha, napísaná samotným Chelseym Sullenbergom v spolupráci s Jeffreym Zaslowom Sully: zázrak na rieke Hudson (kniha vyšla u nás 2016). Osobný pohľad na udalosti je na filme badateľne cítiť. Krátko po úvode, predstavujúcom Sullenbergerov súkromný aj pracovný život, sa dostávame na pojednávanie poisťovacej spoločnosti s posádkou (Tom Hanks ako Sullenberger a jeho Sully7 resizeko-pilot v podaní Aarona Eckharta) ohľadom otázky oprávnenosti záchrannej akcie. Samotný let a pristátie potom sledujeme po častiach v retrospektíve, umne prestrihávanej, s prebiehajúcim vyšetrovaním a náhľadom do vnútorného, postraumatického prežívania hlavného hrdinu. Eastwood sa tak s Toddom Komarnickym rozhodol svoj film urobiť príťažlivejším práve netradičnou dramaturgiou. Nesledujeme klasický retrospektívny príbeh v príbehu, ale prestrihávanie medzi rôznymi dejovými a časovo nekorešpondujúcimi líniami, čo je často zdrojom prekvapenia. Samotné finále je už však trochu na škodu iba tradične nakrútené rozuzlenie hlavnej dejovej línie.

Sully resizeSully je kombináciou katastrofického filmu, thrilleru, súdnej drámy, psychologického filmu a snahy o obraz spoločnosti ovládanej silou mediálnej mašinérie. Popísaným dramaturgickým prístupom sa Eastwoodovi darí udržať pohromade nielen samotný film, ale aj myšlienkovú vyváženosť diela. Nevznikol guláš, kde by bolo zo všetkého niečo, ale nakoniec z každého iba málo, nevzniklo však ani nezabudnuteľné a strhujúce dielo. Tom Hanks pokračuje vo svojej línii silných postáv, čeliacich vonkajším hrozbám z posledného obdobia vo filmoch Kapitán Phillips (Captain Phillips, Paul Greengrass, 2013) a Most špiónov (Bridges of spies, Steven Spielberg, 2015). Na skutočného Chesleyho Sully4 resizeSullenberga sa neponáša ani po trochu nešťastnej snahe maskérov o ich vzájomnú podobu. Uprednostnil by som Hanksov prirodzený vzhľad, sila zobrazenia skutočných historických postáv netkvie v identickej podobe. Nejedná sa však o významnú výčitku a Hanksovi emóciám bez problémov uveríme.

Nie je náhoda, že film ide do širokej distribúcie práve začiatkom septembra, navyše 15 rokov po teroristickom útoku na WTC v New Yorku. Sully je pohľadom cez iný letecký incident metaforickou odpoveďou na traumatický zážitok, s dopadom doslova na celý svet. Srdcom tragédie bolo však samotné mesto. Film môžeme smelo označiť za myšlienkovú antitézu Greengrassovho Letu číslo 93 (United 93, 2006). Tam, kde nebolo v roku 2006 miesto na žiaden optimizmus, ale iba snaha sa prostredníctvom čo najvernejšej Sully10 resizerekonštrukcie pozrieť realite priamo do očí, tam je o desať rokov neskôr oveľa širší priestor na nádej a nadhľad. I keď tomu dopomohla náhodná, neočakávaná udalosť. V Lete číslo 93 sledujeme pasažierov volajúcich na pevninu svojim manželkám, čoskoro vdovám. Sullenberger si s manželkou (Laura Linney) telefonuje až po riskantnej akcii mimo nebezpečenstva života. V tomto svetle sa aj tak zbytočné klišé katastrofických filmov, akým je "milujúca manželka na linke" (viď z poslednej doby napríklad Everest, Baltasar Kormákur, 2015), javí ako opodstatnený zámer. Eastwoodov film je dôkazom, že na svete sa nedejú iba tragédie. A, že zázraky nemusia byť iba falošnou hollywoodskou fikciou. V tom tkvie Eastwoodova motivácia previesť rekonštrukciu jednej, v celosvetovom meradle iba málo významnej udalosti, na filmové plátno.

Sully5 resizeSully: Zázrak na rieke Hudson (Sully), USA, 2016
Dĺžka: 96 minút
Réžia: Clint Eastwood
Scenár: Todd Komarnicki
Kamera: Tom Stern
Strih: Blu Murray
Hudba: Christian Jacob
Hrajú: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Laura Linney, Anna Gunn, Autumn Reeser, Holt McCallany, Jerry Ferrara, Max Adler, Sam Huntington, Wayne Bastrup, Valerie Mahaffey, Jeff Kober, Mike O'Malley, Chris Bauer, Gary Weeks, Wilbur Fitzgerald, Brett Rice, Jeremy Luke, Robert Pralgo, Patch Darragh, Doris McCarthy a ďalší
Distribúcia: Continental film
Premiéra v SR: 8. septembra 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.