Ben-Hur

Benhur12 resizeVo svetovej kinematografii nikdy nechýbali snímky s biblickou tematikou, ani tie reflektujúce súboj medzi dvoma znepriatelenými rodinami a priateľmi. Film pomerne neznámého kazašského režiséra Timura Makmambetova (autor sci-fi trilleru Nočná hliadka a Wanted s Angelinou Jolie a Jamesom McAvoyom) je v poradí piatou adaptáciou románu Lewa Wallacea Ben-Hur: Príbeh Krista publikovanom v roku 1880.

Ani stomiliónový rozpočet spoločností Paramount a Metro-Goldwyn-Mayer nezaručil alarmujúce finančné zisky, pozitívne prijatie kritiky, ani nezopakoval úspech snímky Ben Hur Charltona Hestona z roku 1959. Ide o epický príbeh Benhur4 resizepotomka vznešeného kniežacieho rodu z Jeruzalema. Jeho nevlastný brat Messala ho neprávom obviní zo zrady. Ben-Hur je tak nútený prežiť niekoľko rokov v otroctve, po ktorých sa rozhodne pomstiť. Vyzýva brata na súboj a po niekoľkých stretnutiach s Ježišom sa Ben-Hur postupne mení.

Anglický herec Jack Huston sa zhostil úlohy podvedeného židovského princa, vyhnaného na galeje, vlažne. Počas pádlovania na rímskej vojnovej lodi z jeho úst síce počujeme frázy typu ,,nám by už malo byť všetko jedno, veď iba prežívame“, no znejú priveľmi nepresvedčivo. Pocit autenticity ruší aj spôsob, akým tieto slová podáva i celkový vzhľad herca, Benhur2 resizes očami, ktoré v nás vyvolávajú skôr pocit smútku, než hnevu. Podľa faktu, že Ben-Hur prežil niekoľko rokov v otroctve, by sme od hereckého prejavu očakávali menej patetickosti a sebaľúosti a viac agresie a hnevu. Herec v podstate nevyužil potenciál Benhur7 resizeprameniaci zo svojho výzoru – kučeravé polodlhé vlasy, zarastený, vysoký, pripomína samotného Ježiša Krista.

Od tohto filmu som očakávala viac aj po obsahovej i vizuálnej  stránke. Hlavnou nevýhodou zápletky je jej rozvláčnosť a úmornosť. Obrazy sú komponované v stredne veľkých záberoch, keď koče krúžia po trase na jednom kolese a v Benhur6 resizemaximálnej rýchlosti, bojovníci lapajú po poslednom dychu, rad koní sa šialenou rýchlosťou rúti k zemi. Za dupotu ohlušujúcich konských záprahov a hustých oblakov prachu sa odohráva niekoľko desaťminútových bojových scén, zachytávajúcich život na pomedzí života a smrti, ktoré sú akoby záchrannými pre tento film plný akcie.

Zaujímavé je aj to, že režisér súčasne rozvíja témy otroctva, rasizmu, viery či smrti. Optimistickému človeku, vo filme bude najviac chýbať akýkoľvek prvok nádeje. Znásobuje tak pocit už aj tak dosť veľkej hrôzy a krvilačnosti. Záver filmu taktiež veľmi školácky sprostredkúva posolstvo o pomste a odpustení.  

Benhur11 resizeBen-Hur USA, Rusko, 2016
Dĺžka: 124 minút
Réžia: Timur Makmambetov
Scenár: Keith R. Clarke, John Ridley
Kamera: Oliver Wood
Strih: Dody Dorn, Richard Francis-Bruce, Bob Murawski
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Jack Huston, Morgan Freeman, Toby Kebbell, Nazanin Boniadi, Rodrigo Santoro, Pilou Asbak, Sofia Black-D'Elia, Ayelet Zurer, Moises Arias a ďalší
Distribúcia:Forum Film
Premiéra v SR: 25. augusta 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.