Mnohosľubný lev

logo transEmir Kusturica, Andrej Končalovskij, François Ozon, Terrence Malick, Wim Wenders, Tom Ford, Pablo Larraín, Mel Gibson, Sergej Loznica, Ulrich Seidl… mená režisérov v programe 73. medzinárodného filmového festivalu, ktorý sa od roku 1932 koná v mondénnom letovisku Lido di Venezia sľubujú, že tohto roku nás čaká mimoriadne zaujímavý koniec leta. Ako každý rok, aj tentoraz vám Filmpress ponúkne autentické informácie, hodnotenia a dojmy z prvej ruky.

V stredu 31. augusta festival slávnostne otvorí premiéra súťažného muzikálu Damiena Chazelleho La-la-land (foto) s Ryanom Goslingom, Emmou Stoneovou, J. K. Simmonsom a ďalšími. Scenárista a režisér Chazelle sa predvlani preslávil hudobnou drámou Whiplash, ocenenou tromi Oscarmi za mix zvuku, strih a herecký výkon J. K. Simmonsa. Po slávnostnom otvorení však nebude nasledovať tradičný veľkolepý banket. Organizátori sa rozhodli takto si pripomenúť pamiatku obetí nedávneho zemetrasenia. Záverečným filmom bude v sobotu 10. septembra nová verzia klasického westernu Sedem statočných v réžii Antoina Fuquu, s Denzelom Washingtonom, Chrisom Prattom, Ethanom Hawkeom, Vincentom D'Onofriom a ďalšími.1401x788-emma-stone-ryan-goseling-la-la-land-sing-dance-trailer

Najstarší filmový festival na svete patrí rozsahom k najmenším. Má len štyri prehliadky: ústrednú so súťažou a nesúťažnými filmami, Horizonty venované novátorským dielam, súťaž zreštaurovaných filmov Venezia Classici a verejnosti určenú prehliadku Cinema nel Giardino. Združenie talianskych filmových kritikov na pôde benátskeho festivalu tradične organizuje vlastnú prehliadku Týždeň medzinárodnej filmovej kritiky. Podobne asociácia talianskych filmárov ANAC pripravuje vlastnú prehliadku Venice Days. Obe sa síce konajú na pôde benátskej Mostry, ale udržiavajú si punc samostatnosti.

on-the-milky-roadMedzi 19 snímkami hlavnej súťažnej prehliadky sa o Zlaté levy budú uchádzať dráma z vojnového francúzska Raj Andreja Končalovského, historická dráma z Francúzska po prvej svetovej vojne Frantz Françoisa Ozona, dráma Na mliječnom putu Emira Kusturicu s ním samým a Monicou Bellucci v hlavných úlohách (foto) či filozofická meditácia Voyage of Time Terrence Malicka. Wim Wenders predstaví svoj ďalší 3D film Les beaux jours d’Aranjuez, Dennis Villeneuve vedeckofantastickú drámu Arrival s Amy Adamsovou a Forestom Whitakerom, Ay Lily Amirpour hororovo ladenú antiutópiu z texaskej komunity kanibalov The Bad Batch. V súťaži je holandský western s Guyom Pearcom a Dakotou Fanningovou Brimstone v réžii Martina Koolhovena, ale aj mysteriózna kriminálna dráma Toma Forda Nocturnal Animals či prvý film čilského majstra Pabla Larraína, nakrútený v Spojených štátoch – Jackie o prvej dáme USA po atentáte na prezidenta Kennedyho. Zvedavosť vzbudzuje tiež britsko-novozélandsko-americká dráma Dereka Cianfranceho The Light Between Oceans s Michaelom Fassbenderom.

O Zlatých a Strieborných levoch, Volpiho čašiach a ďalších hlavných cenách rozhodne medzinárodná porota, v ktorej budú pod predsedníctvom britského režiséra Sama Mendesa zasadať americká speváčka, scenáristka a režisérka  Laurie Andersonová, britská herečka Gemma Artertonová, taliansky dramatik a scenárista Giancarlo De Cataldo, nemecká herečka Nina Hossová, francúzska herečka Chiara Mastroianni, americký dokumentarista Joshua Oppenheimer, venezuelský režisér Lorenzo Viga a čínska herečka Zhao Wei.

jude-law-sebastian-roche-young-pope-italy-27V hlavnej prehliadke, ale mimo súťaž, festival uvedie okrem Siedmich statočných aj vojnovú drámu Hacksaw Ridge v réžii Mela Gibsona, boxerskú drámu Philippe Falardeaua The Bleeder s Lievom Schreiberom a Naomi Wattsovou, nemecký dokument Austerlitz ruského filmára Sergeja Loznicu a celovečerný dokument Safari Ulricha Seidla. Filmový svet s napätím očakáva aj prvé dve epizódy z televízneho seriálu The Young Pope (foto). V réžii Paola Sorrentina hlavnú rolu stvárňuje Jude Law.

Pre verejnosť prístupné kino pod holým nebom vo filmových záhradách neďaleko Kasína sa tohto roku zmení na regulérnu kinosálu. Za neveľké vstupné uvedie aj novinku Geumul juhokórejského filmára Kima Ki-duka či adaptáciu románu Johna Steinbecka In Dubious Battle v réžii Jamesa Franca, s ním samým, Selenou Gomez, Edom Harrisom a Bryanom Cranstonom. V tomto kine sa uskutoční i slávnostná talianska premiéra animovaného filmu Tajný život maznáčikov.

alberto sordi tutti a casa 2Deň pred oficiálnym otvorením festivalu, teda 30. augusta sa vo festivalovom kine Sala Darsena uskutoční svetová premiéra čerstvo zreštaurovanej vojnovej drámy Luigiho Comenciniho Všetci domov (Tutti a casa, 1960) ako vôbec prvé predstavenie tohtoročného benátskeho festivalu (foto). V súťaži zreštaurovaných a rekonštruovaných snímok Venezia Classici sa vedľa seba stretnú filozofická úvaha na sci-fi tému Stalker Andreja Tarkovského, klasický zombie horor Úsvit mŕtvych Georga A. Romera, Manhattan Woodyho Allena, Sedem samurajov Akira Kurosawu, Vôňa ženy Dina Risiho, Oči čierne Nikitu Michalkova, Bitka o Alžír Gilla Pontecorva, komédia The Brat Johna Forda… Dve desiatky klasických diel svetovej kinematografie budú súťažiť o cenu Venezia Calssici Award. Taliansky divadelný, operný a filmový režisér Roberto Andò povedie porotu, zloženú z 26 poslucháčov filmovej histórie na rôznych talianskych vysokých školách.

Festival ponúkne 22 režisérskych prvotín. O cene za najlepší debut rozhodne porota vedená talianskym hercom Kimom Rossi Stuartom. Čestné Zlaté levy za celoživotný prínos svetovému filmu prevezmú francúzsky herec Jean-Paul Belmondo a poľský režisér Jerzy Skolimowski. Ocenenie Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker udelia iránskemu filmárovi Amirovi Naderimu a cenu Persol Tribute to Visionary Talent Award režírujúcemu americkému hercovi Lievovi Schreiberovi. Festival si pripomenie aj dvoch nedávno zosnulých velikánov svetovej kinematografie Abbasa Kiarostamiho a Michaela Cimina.

jesus vrK najväčším zaujímavostiam tohtoročného benátskeho filmového festivalu bude patriť štyridsaťminútová ukážka z prvého dlhometrážneho filmu na svete, nakrúteného ako virtuálna realita. Volá sa Jesus VR – The Story of Christ (foto) a prostredníctvom náhlavných súprav Samsung Gear sľubuje 360-stupňový obraz, vďaka ktorému sa divák stane súčasťou deja. Stojíme na prahu novej éry kinematografie, alebo to bude len lacná atrakcia, ako stereoskopický 3D obraz vo väčšine súčasných komerčných filmov?

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.