V Kine Lumiere vedie Ja, Olga Hepnarová

Lumierelogo resizeKino Lumiere má za sebou úspešný prvý polrok 2016, záujem o jeho projekcie stále narastá. Počas prvých šiestich mesiacov roka videlo predstavenia v Kine Lumiere bezmála 48 tisíc divákov, čo predstavuje nárast celkovej návštevnosti o 35 percent oproti porovnateľnému obdobiu v minulom roku. V rebríčku desiatich najnavštevovanejších filmov za prvý polrok sa umiestnili aj štyri slovenské a koprodukčné snímky.

Najviac divákov si počas prvého polroka 2016 v Kine Lumiere prišlo pozrieť existenciálnu drámu Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda so slovenskou koprodukčnou účasťou. Film je príbehom poslednej popravenej ženy v Československu v roku 1975 a svetovú premiéru mal na MFF Berlín, kde otváral sekciu jaolga resizePanoráma. V rebríčku návštevnosti za ňou nasleduje dobrodružný film Revenant: Zmŕtvychvstanie (2015) v réžii Alejandra Gonzáleza Inárritua, ktorý získal na tohtoročnom udeľovaní cien Americkej akadémie filmových umení a vied tri Oscary pre najlepšieho režiséra, kameramana a herca v hlavnej úlohe. Film je príbehom legendárneho dobrodruha v podaní Leonarda  DiCapria, ktorý uprostred divokej prírody zvádza boj o prežitie. Trojicu najdiváckejších filmov uzatvára zatiaľ najnovší film talianskeho režiséra Paola Sorrentina Mladosť (2015) o dvoch starých priateľoch, ktorí zaháňajú myšlienky na blízky koniec premýšľaním o kráse života. Film sa vlani na udeľovaní cien Európskej filmovej akadémie stal najlepším európskym filmom roka.

 

V desiatke najnavštevovanejších filmov zabodovali aj štyri slovenské tituly. Okrem koprodukčnej snímky Ja, Olga Hepnarová v čele rebríčka, sa v TOP 10 umiestnili aj celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová (2015) o bývalej herečke, dnes abstinujúcej alkoholičke v podaní Emílie Vášáryovej, ktorá sa po rokoch pokúša napraviť chyby z minulosti, ďalej česko-slovenský dokument Trabantom do posledného dychu (2016) od známeho cestovateľa Dana Přibáňa z dosiaľ najnáročnejšej expedície jeho posádky, a tiež detektívny film Červený kapitán (2016) režiséra Michala Kollára, ktorý vznikol podľa knižného fenoménu Dominika Dána. Ide o hraný film, na ktorý počas otváracieho víkendu prišlo v ére samostatnosti Slovenska najviac divákov. V rebríčku desiatich najnavštevovanejších filmov sú tiež dráma Saulov syn (2015) od maďarského režiséra Lászlóa Nemesa, francúzsky dobrodružný dokument Príbeh lesa (2015) v réžii Jacquesa Perrina, islandsko-dánsky film Fúsi (2015) Dagura Káriho a uzatvára ho zatiaľ posledný film Quentina Tarantina Osem hrozných (2015).

 

Najvyššiu návštevnosť v prvom polroku opäť zaznamenali európske filmy, prišlo si ich pozrieť 25 746 divákov, čo predstavuje až 54 percent z celkového počtu návštevníkov. Slovenské filmy videlo 13 852 divákov. Celková návštevnosť, ktorá sa za prvých šesť mesiacov vyšplhala na 47 954 divákov, predstavuje oproti rovnakému vlaňajšiemu obdobiu nárast o 35 percent. Celkovo sa za prvý polrok v Kine Lumiere zrealizovalo 1 678 projekcií. V kine pokračoval aj prehľadový cyklus o dejinách kinematografie Filmový kabinet, ďalej Filmový kabinet deťom, cyklus hudobných filmov Music & Film i predstavenia študijnej sály SFÚ Filmotéka. Na jeho pôde sa uskutočnili MFF Febiofest, bilančná prehliadka národnej kinematografie Týždeň slovenského filmu, Dni slovinského filmu i ďalšie podujatia, mnohé uvedené za prítomnosti tvorcov. Kino z dôvodu tretej fázy stavebných úprav a celkovej renovácie priestoru ukončilo prevádzku 15. júna 2016, keď v slávnostnej predpremiére uvidelo legendárny western Sedem statočných (1960) režiséra Johna Sturgesa, zaradený do jesennej prehliadky Projekt 100 – 2016. Pred ukončením prevádzky ponúklo divákom v skrátenom júnovom termíne aj letný projekt €urópske filmy za €uro. V súčasnosti v kine prebiehajú stavebné práce, predpokladaný termín otvorenia je september 2016.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.