Cena slávy (Francúzsko-Belgicko-Švajčiarsko 2014)

cena slavy 459183lLa rançon de la gloire
110 minút.
Scenár: Xavier Beauvois, Etienne Comar, Marie-Julie Maille. Réžia: Xavier Beauvois. Kamera: Caroline Champetier. Strih: Marie-Julie Maill. Hudba: Michel Legrand. Účinkujú: Benoît Poelvoorde, Roschdy Zem, Séli Gmach, Chiara Mastroianni, Nadine Labaki, Peter Coyote, Xavier Maly, Dolores Chaplin, Eugene Chaplin, Adel Bencherif, Marilyne Canto, Olivier Rabourdin, Isabelle Caillat, Philippe Laudenbach, Xavier Beauvois a ďalší.
Slovenská premiéra 21. apríla 2016
Po dvoch rokoch od vzniku sa aj do slovenských kín dostáva belgicko-švajčiarsko-francúzsky film, inšpirovaný aférou, ktorá svojho času otriasla celým svetom. Charles Spencer Chaplin sa narodil v roku 1889 v Británii, svetoznámym komikom sa stal v Spojených štátoch a zomrel v decembri 1977 vo Švajčiarsku. Prvého marca 1978 rakvu z jeho pozostatkami vykopali nezamestnaní imigranti Roman Wardas z Poľska a Gančo Ganev z Bulharska. Za jej vrátenie pozostalým pýtali výkupné, ale správali sa tak nemožne, že polícii nedalo veľa námahy zatknúť ich. Francúzsky herec, scenárista a režisér Xavier Beauvois práve o tom nakrútil svoj siedmy hraný film. Z jeho predchádzajúcej tvorby poznáme snímky Selon Matthieu či O bohoch a ľuďoch, ocenený Grand Prix v Cannes 2010. Hoci v jeho Cene slávy účinkujú i potomkovia Chaplinovského rodu, film sa skutočnosťou inšpiroval len voľne. Páchateľmi sú švajčiarsky podvodníček Eddy Ricaart (Benoît Poelvoorde), ktorý sa stane cirkusovým klaunom a Arab Osman Bricha (Roschdy Zem), obetavý manžel a otec. Spoluúčinkujú Chiara Mastroianni, Peter Coyote a malú rolu nadelil režisér i sám sebe.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.