Slnko v sieti ovládli filmy Eva Nová a Koza

SlnkovsietiNominácie na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najkvalitnejšie filmy a tvorivé výkony za posledné dva roky ovládli filmy dokumentaristov debutujúcich v oblasti hranej tvorby. Najviac nominácií získali filmy Eva Nová režiséra Marka Škopa a Koza režiséra Ivana Ostrochovského. Do nominácií sa prebojovalo celkovo 15 filmov, držitelia cien budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní v sobotu 16. apríla 2016 v priestoroch Slovenskéhonárodného divadla, ktoré v priamom prenose odvysielaRTVS na Jednotke.

Ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia, odovzdávanie cien je súčasťou prehliadky Týždeň slovenského filmu 2016. Film Eva Nová o kedysi slávnej, dnes zabudnutej herečke, získal 9 nominácií, vrátane hlavnej kategórie Najlepší hraný film a kategórie Najlepšia filmová réžia. Film Koza o niekdajšom boxerovi evanova resizena jeho ceste za poslednou životnou prehrou má 6 nominácií, rovnako ako Eva Nová aj v kategóriách Najlepší hraný film a Najlepšia filmová réžia. V kategórii Najlepší hraný film sa oba filmy budú uchádzať o víťazstvo spolu s filmom Deti režiséra Jara Vojteka, v kategórii Najlepšia filmová réžia s nimi bude súperiť Jaro Vojtek s dokumentárnym filmom Tak ďaleko, tak blízko.

 

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Comeback Mira Rema, Tak ďaleko, tak blízko Jara Vojteka a Vlna vs. breh v réžii debutujúceho kameramana Martina Štrbu. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fongopolis Joanny Kozuch, Malá z rybárne Jana Baleja a Nina režisérskej dvojice Veronika Obertová a Michaela Čopíková.

 

V aktuálnom šiestom ročníku odovzdávania cien Slnko v sieti sa sošky budú udeľovať celkovo v 14 kategóriách. koza resizeOkrem kategórií najlepší hraný, dokumentárny a animovaný film, sa ceny odovzdajú v kategóriách najlepšia filmová réžia, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, ďalej najlepší filmový architekt – scénograf, kostýmy/masky a v divácky obľúbených kategóriách Najlepší ženský herecký výkon a Najlepší mužský herecký výkon. V ženskej hereckej kategórii akademici nominovali Evu Bándor za film Deti Jara Vojteka, Judit Bárdos za Fair Play Andrei Sedláčkovej a Emíliu Vášáryovú za úlohu Evy Novej. O sošku v mužskej hereckej kategórii sa budú uchádzať Zvonko Lakčevič za film Koza, Milan Lasica za film Rukojemník Juraja Nvotu a Milan Ondrík za úlohu vo filme Eva Nová.

 

Národné filmové ceny Slnko v sieti sa budú udeľovať najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015. Celkovo sa do boja o cenu prihlásilo 13 dlhometrážnych hraných, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a 10 animovaných filmov, do nominácií sa z nich prebojovalo 15 filmov. Počas slávnostného večera budú dvom tvorcom odovzdané aj ceny Slnko v sieti 2016 za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Odovzdávanie cien Slnko v sieti je súčasťou druhého ročníka prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá v dňoch od 11. do 17. apríla 2016 v bratislavskom Kine Lumière predstaví domácu tvorbu uplynulého roka a po jej skončení sa výber filmov presunie do vybraných slovenských miest.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.