Ave, Caesar! (Hail, Caesar!)

Ave11 resizeBratia Coenovci, ostrieľané duo scenáristov a režisérov, plus neskutočne zaujímavý a vynikajúci casting, plus neopísateľne nádherné prostredie a atmosféra päťdesiatych rokov hollywoodskeho filmového priemyslu,  rovná sa - sklamanie. Trailer sľuboval vtipný a svižný film, nabitý hviezdnym obsadením a zaujímavou zápletkou, jediné čo nám neponúkol bolo vyvrcholenie a rozuzlenie deja. Čo sa teda stalo? Prečo film s tak obrovským potenciálom zlyháva snáď vo všetkom, čo sa nám na traileri tak páčilo a zaujalo?

Eddie Mannix (Josh Brolin), chlapík, z pohľadu ktorého je dej servírovaný divákom, je schopný vyriešiť akýkoľvek problém sužujúci úspešné filmové štúdio Capitol Pictures. Či už ide o neplánované tehotenstvo jednej zo slávnych Ave resizeherečiek, ktoré by mohlo vrhnúť zlé svetlo na jej kariéru, zmiznutie hviezdy najnovšieho veľkofilmu Ave, Caesar!, Bairda Whitlocka, či dokonca fakt, že šéfovia štúdia chcú do dramatickej roly obsadiť herca, ktorý to síce vie s koltom a lasom, no jeho herecké umenie končí v momente, keď zosadne z konského chrbta. Vráťme sa však k tomu zmiznutiu.

Baird Whitlock (George Clooney), najcharizmatickejší herec akého si v Capitol Pictures mohli priať, sa záhadne stratil počas nakrúcania nového veľkofilmu Ave, Caesar!. Z traileru vyplývalo, že malo ísť o nosný prvok filmu a celá zápletka mala byť postavená práve na tomto momente. Coenovci však s divákmi vybabrali v štýle, o ktorom sa nikomu ani nesnívalo. Za celým únosom stojí skupina hollywoodských scenáristov, ktorá sa vo svojom umení cíti nedocenená a Ave2 resizechce na seba upriamiť pozornosť štúdia a celej filmovej mašinérie. Navyše sú to komunisti (ako inak, v dnešnom Hollywoode už azda nemôže záporné “postavy” hrať nikto iný ako Rusi) a horliví fanatici, sami seba nazývajúci Budúcnosť. Roky sa bezúspešne snažili prepašovať komunistické myšlienky do scenárov všetkých filmov, aby tak zaistili zvýšenie povedomia o zlom kapitalistickom systéme, ktorý ovláda celý filmový priemysel. Ďalším krokom je teda už spomínaný únos najjagavejšej hviezdy súčasného filmu, aby zaňho získali výkupné stotisíc dolárov a vydobili si tak lepšie podmienky pre prácu.

Ave3 resizeNie je to však prvý ani posledný problém, s ktorým sa Eddie počas chaotického dňa musí vysporiadať. K nakrúcaniu sú prizvaní aj zástupcovia jednotlivých cirkví, aby spolu prekonzultovali scenár a dosiahli, aby nebol nijakým spôsobom urážlivý pre žiadneho veriaceho. Práve scéna z Eddieho pracovne, kde spolu diskutujú katolícky, protestantský a pravoslávny kňaz spolu s rabínom, je najvtipnejším momentum,  žiaľ, aj vrcholom filmu, keďže zvyšok snímky a hlavne rozuzlenie zápletky za veľa nestojí.

Veľké množstvo postáv (hviezdnych) dostalo len maličký priestor na sebarealizáciu, niektorým to však stačilo na to, aby oslnili. Najmä výkon Ralpha Fiennesa, čoby režiséra dramatických filmov, zanechá vynikajúci dojem. Potešia aj menšie úlohy ďalších hercov, aj keď práve kvôli častým Ave5 resizeodbočkám od hlavnej dejovej línie film stráca na plynulosti a nelichotivo spomaľuje v miestach kde by mal práve pritlačiť a dohnať diváka k nedočkavosti nad tým, čo sa stane ďalej. Rozvetvenosť deja naznačuje, že v druhej polovici filmu do seba všetko začne zapadať a zodpovie sa otázka, kto stojí za únosom filmovej hviezdy. Odpoveď príde z čista jasna, bez toho, aby dávala akýkoľvek zmysel, pre bežného diváka bude zbytočne mätúca a, samozrejme, otrepaná, keďže sa jedná o skrytý boj USA - ZSSR (po koľký krát už?).

Bolo by nespravodlivé nevidieť aj niektoré pozitívne stránky filmu, no nesmiete od neho dopredu čakať príliš veľa. Ak ste sa tešili na vtipnú komédiu zo zákulisia filmu, budete sklamaní - na komédiu málo vtipné. Ak ste dúfali, že uvidíte detektívku, Ave10 resizepopálite sa druhý krát - málo napínavé. Snímka je len sledom nepremyslene pospájaných gagov, ktoré mali šancu fungovať samostatne, nie však vo veľkom balíku. Naplniť stopáž celovečerného filmu len scénkami tancujúcich námorníkov, plávajúcich akvabel a na koni sa preháňajúcom kovbojovi, to fakt nejde. Aj keď výkony Channinga Tatuma, Scarlett Johansson a menej známeho Aldena Ehrenreicha boli viac než dobré a viac priestoru si zaslúžili na ich úkor iné postavy.

Film tak poteší najviac vaše oči a uši. Dobové autá, oblečenie, interiéry, hudba, to všetko skvelo funguje. Problém nastáva pri dejovej stránke. Najviac tak zamrzí nevyužitý potenciál, ktorý tento film naozaj mal. Škoda.

Ave13 resizeAve, Caesar! (Hail, Caesar!), USA , 2016
Dĺžka: 106 minút
Scenár, réžia, produkcia a strih: Ethan Coen, Joel Coen
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Carter Burwell
Hrajú: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Frances McDormand, Channing Tatum, Jonah Hill, Veronica Osorio Greg Baldwin, Clancy Brown, Christopher Lambert, Michael Gambon a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 3. marca 2016
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.