Bohovia Egypta (Gods of Egypt)

Bohovia resizeLegendy a dávne príbehy hovoria, že bohovia kedysi žili bok po boku so smrteľníkmi v rajskej kolíske všetkého života - Egypte. Vznešený vládca bohov a kráľ celého Egypta Osiris (Bryan Brown), ktorý vládol milosrdne a štedro si za svojho nástupcu vybral svojho syna Hora (Nikolaj Coster-Waldau) - boha vetra.

Toto rozhodnutie sa však nepáči jeho bratovi Sethovi (Gerard Butler), ktorého dávno vyhnali z Egypta, aby vládol rozľahlej púšti. V deň korunovácie svojho synovca sa vrátil do mesta, aby si vzal trón násilím. Zabije svojho brata, Bohovia3 resizeHórovi zoberie oči a ujme sa vlády nad egyptským ľudom. Za roky jeho krutovlády sa z Egypťanov stane utláčaný národ a jedinou nádejou je podľa mnohých z nich návrat boha Hóra.

Ťažko povedať, čo je alebo malo byť nosnou konštrukciou filmu, na ktorej režisér a scenáristi stavali. Hórova pomsta Sethovi za vraždu jeho otca a uzurpáciu trónu, alebo hollywoodska love-story medzi drobným zlodejíčkom Bekom (Brenton Thwaites) a krásnou Zayou (Courtney Eaton). Ani jeden z motívov by asi osamote neobstál a nedokázal utiahnuť zápletku filmu, no spolu fungujú prekvapivo dobre. Po príbehovej stránke je film len omieľaním už stokrát videného a tak trošku vykrádačkou na všetky doteraz Bohovia6 resizenakrútené filmy, s tematikou božstiev starých civilizácii, ktoré sme mali možnosť vidieť. Akosi sa mu však podarilo udržať si status pozerateľnosti, a tak sa nejedná o absolútny prepadák.

Nemal som odvahu si pozrieť film v 3D, pretože som bol touto technológiou často sklamaný. Takisto sa nebudem zaoberať českým dabingom (dabované filmy som prestal pozerať tak pred piatimi rokmi). Neviem si predstaviť presný preklad všetkých tých malých vtipov, ktoré sú vo filme a na moje prekvapenie nepôsobili rušivo. Jedine prekážalo doslovné Bohovia7 resizevyobrazenie každeho jedného detailu, ktory sa v egyptskej mytológii spomína. Konkrétne príbehy bohov meniacich sa na lesklé, pozlátené, niekedy okrídlené, inokedy horiace, či inak vylepšené tvory, bojujúce zbraňami, z ktorých šľahajú blesky, len aby sa nezabudlo, ako sa odlišujú od bežných ľudí. Aj napriek vizuálnym orgiám a skvelej hudbe som mal kvôli CGI technológii, sršiacej z každého obrazu, pocit mierneho znechutenia. Hlavne zo scény, keď Bek a Zaya unikajú na koňskom záprahu ulicami mesta. Takisto ma udivovala Bohovia4 resizeBekova fyzická zdatnosť, nadľudská sila a superrýchle reflexy. Veď scéna krádeže Hórovho oka z trezoru vládcu Setha, o ktorom jeho architekt tvrdil, že je odolný voči zlodejom a nasľuboval mu, že ho neukradne nijaký iný boh, bola až príliš jednoduchá. Viac sa pri riešení podobných pascí zapotil aj Indiana Jones, a to ich absolvoval oveľa viac. Z času na čas tak film vyvoláva zmiešané pocity.

Bohovia2 resizeČo si však zaskúži pochvalu sú niektoré herecké výkony. Osobitne Geoffrey Rush čoby boh slnka Ra, Chadwick Boseman ako boh múdrosti Thoth, no hlavne Gerard Butler ako boh Seth. Ústredné herecké duo - Horus a Bek je  ,žiaľ,  trochu nevýrazné, a to mám Nikolaja Coster-Waldau rád. Neoslnil ani Courtney Eaton ako Zaya, no krásna je však ako bohyňa lásky Elodie Young ako Hórova milenka Hathor.

Bohovia9 resizeBohovia Egypta (Gods of Egypt), USA, 2016
Dĺžka: 127 minút.
Réžia: Alex Proyas
Scenár: Matt Sazama, Burk Sharpless
Kamera: Peter Menzies Jr.
Strih: Richard Learoyd
Hudba: Marco Beltrami
Hrajú: Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Elodie Yung, Abbey Lee, Courtney Eaton, Brenton Thwaites, Geoffrey Rush, Rufus Sewell, Chadwick Boseman, Emma Booth, Bruce Spence, Bryan Brown, Goran D. Kleut, Rachael Blake, Julian Stone, Robyn Nevin
Distribúcia: Bontonfilm
Premiéra v SR: 25. februára 2016
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.