Zimný filmový seminár 4 živly: Rebélia

Rebeliaplagat resizeNa konci zimy, v dňoch 26. - 28. februára 2016, prinesie 5. zimný filmový seminár 4 živly do BanskejŠtiavnice jedinečné filmy a sprievodné podujatia, venované téme Rebélie. Na svoje by si počas jeho trvania mali prísť milovníci filmového umenia, ale tiež rebelanti s príčinou i bez príčiny.

Filmový program je vystavaný z rôznorodých snímok, ktoré dohromady ponúkajú čo najväčšie množstvo pohľadov na zvolenú tému, ale aj viacero typov diváckych zážitkov. V programe preto nechýbajú klasické diela tzv. zlatého fondu, ktoré najmä mladšia generácia divákov nemala možnosť vidieť na plátne v kine - drámy Keby... (Lindsay Anderson, 1968) alebo Bez strechy a bez zákona (Agnès Varda, 1985). Kultovú snímku Rebel bez príčiny (Nicholas Ray, 1955), ktorá stvorila z mladučkého Jamesa Deana legendu, dokonca slovenské publikum dosiaľ nemalo žiadnu možnosť vidieť na plátne!

 

4živlykino resizeUnikátnych uvedení je však program zimného filmového seminára plný – premietne krátkometrážne filmy z archívu Slovenského filmového ústavu, ktoré vyššie zmienené prejavy mladíckej rebélie vo Veľkej Británii, Francúzsku či USA umožnia porovnať s rebéliou, aká bola vlastná našim zemepisným šírkam a kinematografii. Snímka Jarmok márnosti (Ján Zeman, 1974) je filmovou štúdiou závislostí na drogách, alkohole či nikotíne a zabudnutý film Juraja Jakubiska Tri vrecia cementu a živý kohút ukazuje, že bývalému režimu sa podarilo zraziť hrebienok viacerým domácim filmárskym rebelom. Československé „kraťasy“ ponúkne aj kuriózne zimné premietanie na letnom amfiteátri, ktoré by 4 živly chceli po vlaňajšom úspechu zopakovať.

 

Okrem archívnych filmov venuje podujatie značný priestor aj súčasnej tvorbe, pričom sa sústreďuje na filmy, ktoré sa do našej kinodistribúcie nedostali, alebo ňou preleteli bez pozornosti, akú si zaslúžia. Takým prípadom je retro komédia Piráti na vlnách, ktorá je po obľúbenej Láske nebeskej druhým režisérskym počinom britského tvorcu Richarda Curtisa. Dokumentárnu kinematografiu zastupuje v slovenskej premiére uvádzaný dokument Jama (Jiří Stejskal), alebo pozoruhodná filmová esej Každodenná rebélia (Arman T. Riahi, Arash T. Riahi), ktorá skúma vplyv médií a moderných technológií na formu spoločenských protestov po celom svete. Jej tvorcovia dokonca vytvorili webstránku, na ktorej ponúkajú okrem informácií o filme aj tipy a rady všetkým, ktorí pre zlepšenie životnej situácie chcú využívať nenásilné formy rebelantstva.

 

Anfiteater resize„Máme obrovskú radosť, že sa nám v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave podarilo do programu zaradiť dva filmy, ktoré na Slovensku zatiaľ neboli uvedené a ktoré predstavujú to najlepšie z tvorby skupiny najčastejšie nazývanej nemecký mumblecore,“ hovorí výkonná riaditeľka podujatia Daniela Chlapíková. Veľmi nízky rozpočet, obsadzovanie nehercov, dôraz na autentické dialógy a najmä obrovské zanietenie tvorcov robia z nemeckého mumblecore-u trend, aký by podľa Chlapíkovej slov bola škoda Slovensku nepredstaviť. 4 živly premietnu filmy Tučné dievčatá (Axel Ranisch, 2012) a Luca tancuje potichu (Philipp Eichholtz, 2016), ktoré osobne uvedie tvorca druhého z nich.

 

Akreditácie na 5.zimný filmový seminár 4 živly si môžete zakúpiť na internetovom portáli Inviton.sk za predpredajovú cenu 12 €. Na mieste podujatia bude stáť akreditácia, oprávňujúca držiteľa na vstup na všetky časti podujatia, 15 € a lístok na jednu projekciu 3 €.


Mediálni partneri:

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.