Baba z ľadu najúspešnejším klubovým filmom

ASFKlogo resize 56 filmov ponúkla v roku 2017 Asociácia slovenských filmových klubov návštevníkom. V premiére sa predstavilo až 8 slovenských snímok, z toho jedna bola krátkym filmom. Nechýbal ani 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest a prehliadka Projekt 100, ktorú tentokrát otvorili až dva slovenské tituly. Rok 2018 bude tiež výnimočný - Asociácia slovenských filmových klubov oslávi 25 rokov.

Rok 2017 môže ASFK opäť uzatvoriť ako úspešný. Slovenským divákom priniesla neuveriteľných 55 celovečerných a 1 krátky film, pričom nechýbali ani slovenské snímky a filmové kolekcie ako pocta dvom velikánom svetového filmu – Jimovi Jarmuschovi a Akimu Kaurismäkimu. Do kín spolu prilákali 108 815 divákov. Skvelou správou je, že v desiatke najnavštevovanejších snímok sú až 3 slovenské, z toho dve sú na úplnom vrchole tohto rebríčka.

TOP 10 za rok 2017 vyzerá v distribúcii ASFK takto: 1. Baba z ľadu (Bohdan Sláma) – 14 491 divákov, 2. Vábenie výšok (Pavol Barabáš) – 8 005 divákov, 3. Paterson  (Jim Jarmusch) – 6 897 divákov, 4. Kým nás svadba nerozdeli (Olivier Nakache, Eric Toledano) – 5 527 divákov, 5. Jackie (Pablo Larraín) – 4 174 divákov, 6. Moonlight (Barry Jenkins) – 3 890 divákov, 7. Muž menom Ove (Hannes Holm) – 3 820 divákov, 8. Happy End (Michael Haneke) – 2 723 divákov, 9. Richard Müller: Nespoznaný (Miro Remo) – 2 716 divákov, 10. Je to len koniec sveta (Xavier Dolan) – 2 264 divákov.

Prvenstvo v rebríčku bezkonkurenčne obsadila snímka Bohdana Slámu Baba z ľadu. Tá otvorila pred rokom 24. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest a vznikla v slovenskej koprodukcii so spoločnosťou Aritelia. „Zuzana Kronerová ako mama zneužívaná nezrelými synmi si našla svoje miesto nielen medzi bezprostrednými sympatickými otužilcami vo filmovom príbehu, ale aj u slovenských divákov. Z toho sa spolu s režisérom Bohdanom Slámom veľmi tešíme. Ten svoje postavy nikdy nešetrí, no nikdy ich ani neopúšťa. Za divácku priazeň zimnému filmu o hľadaní osobného tepla a šťastia v chlade naokolo veľmi pekne ďakujeme,“ povedal na margo prvenstva Marko Škop zo spoločnosti Artileria. Aktuálne je snímka nominovaná na ceny Český lev, kde dosiahla najviac – až 15 – nominácii. Film Baba z ľadu získal aj medzinárodný úspech. Nielen, že dve ceny dostala predstaviteľka hlavnej hrdinky Zuzana Kronerová, ale snímka získala aj Cenu za scenár na prestížnom filmovom festivale TRIBECA. Druhým najnavštevovanejším titulom  sa stal nový dokument Pavla Barabáša Vábenie výšok. Od jeho októbrovej premiéry ho videlo už viac ako 8 000 divákov. V rebríčku TOP 10 sa jeho filmy umiestňujú pravidelne, naposledy za rok 2016 dokument Sloboda pod nákladom, ktorý sa vyšplhal na prvú priečku. Vábenie výšok rozpráva o histórii slovenského himalájskeho horolezectva.  „Hoci sa horolezectvo môže javiť ako príliš špecifická téma, je v ňom obsiahnutého omnoho viac. Nie je to len akési víťazstvo nad horami, ale hlavne nad sebou. A ako povedal Edmund Hillary: Náročné ciele každého z nás posúvajú ďalej. A ja som veľmi rád, že divákov tento film oslovil, " hovorí Pavol Barabáš o tomto skvelom umiestnení svojej najnovšej snímky.
    

_______________________________________________________________________________________

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.