Dovidenia tam hore (Francúzsko 2017)

Dovidenia-tam-horeAu revoir là-haut
Tragikomédia, 117 minút
Scenár: Albert Dupontel, Pierre Lemaitre. Réžia: Albert Dupontel. Kamera: Vincent Mathias. Strih: Christopher Pinel. Hudba: Christophe Julien. Hrajú: Mélanie Thierry, Émilie Dequenne, Neils Arestrup, Albert Dupontel, Laurent Laffitte, Nahuel Pérez Biscayart, Frnas Boyer, Travis Kershen, Jonathan Louis a ďalší.
Slovenská premiéra: 15. februára 2018
November 1918. Do konca svetovej vojny ostáva len pár dní. Poručík Henri d’Aulnay-Pradelle (Laurent Laffite) je napriek tomu ochotný pre uznanie a povýšenie ísť aj cez mŕtvoly a posiela svoju jednotku do nezmyselného útoku. Zbytočný útok na kótu 113 nerozlučne spojí dvoch vojakov, nenápadného účtovníka Alberta Maillarda (Albert Dupontel) a nadaného umelca z bohatej rodiny Édouarda Péricourta (Nahuel Pérez Biscayart). Albert skončí po výbuchu zasypaný v zákope a Édouard ho vyhrabe a zachráni. Vzápätí ho však zasiahne črepina a príde o kus tváre. Znetvorenie ovplyvní životný príbeh oboch vojakov aj po demobilizácii. Albert sa stane Édouardovým opatrovateľom a nakoniec spoločne pripravia monumentálny podvod postavený na národnom uctievaní vojnových hrdinov pomocou pomníkov. A poručík Pradelle medzitým nehanebne zarába na štátnej zákazke založenej na exhumácii padlých a na výstavbe vojnových cintorínov. Ich cesty sa tak musia zákonite pretnúť. Film Dovidenia tam hore bol natočený podľa eponymnej románovej predlohy. V roku 2013 za ňu spisovateľ Pierre Lemaitre získal prestížnu Goncourtovou cenu.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.