Od Caligariho k Hitlerovi (Nemecko 2014)

od caligarihoVon Caligari zu Hitler – Das deutsche Kino im Zeitalter der Massen
114 minút.
Scenár a réžia: Rüdiger Suchsland. Kamera: Harald Schmuck. Strih: Katja Dringenberg. Hudba: Henrik Albrecht, Michael Hartmann. Účinkujú: Siegfried Kracauer, Fritz Lang, Volker Schlöndorff, Fatih Akin, F.W. Murnau, Billy Wilder, Georg Wilhelm Pabst, Josef von Sternberg, Ernst Lubitsch, Marlene Dietrich, Emil Jannings, Adolf Hitler, Bertolt Brecht, Greta Garbo, Peter Lorre, Pola Negri, Asta Nielsen, Leni Riefenstahl, Max Schreck, Kurt Weill a ďalší.
Slovenská premiéra 19. novembra 2015
Debutant na poli celovečerného dokumentárneho filmu pre kiná Rüdiger Suchsland (1968) sa inšpiroval dielom nemeckého novinára, sociológa, filozofa a filmového teoretika Siegfrieda Kracauera (1889–1966), ktorý pred nacizmom utiekol do Spojených štátov a v roku 1947 tam vydal knihu From Caligari to Hitler. A Psychological History of the German Film. Weimarská republika (1918–1933) bola najliberálnejším štátnym útvarom, aký kedy na nemeckej pôde vznikol. Bola to protirečivá éra sprevádzaná rozkladom, krízou i kultúrnym rozkvetom. Najpodstatnejšie obdobie nemeckej kinematografie bolo časom plným prelomových diel a výbušnej tvorivosti, v ktorom film nadobúdal svoje estetické základy. Suchslandov dokument je fascinujúcim pohľadom na obdobie, ktoré dalo svetu veľké diela, filmové hviezdy, scenáristov, režisérov a kameramanov.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.