Steve Jobs

SteveJobs resize„Som Julius Caesar obklopený nepriateľmi“ – hovorí  jeden z najväčších vizionárov sveta Steve Jobs v rovnomennom filme Dannyho Boyla, ktorý zajtra (12.11.) slávnostne otvorí 17. medzinárodný filmový festival Bratislava. Je to v krátkom čase už druhý film o tomto velikánovi počítačových technológii - v roku 2013 sme mohli vidieť snímku Joshua Michaela Sterna pod názvom Jobs.

Sternov Jobs sa sústredil na roky 1974 až 1996 a bol len jedným z mnohých životopisných filmov, no nezatracovala som ho až tak veľmi, veď to bola odvaha, tak krátko po smrti Jobsa v roku 2011, pustiť sa do tejto témy. No pozrieť Steve2 resizesa kompaktnejšie na túto komplikovanú osobnosť si žiadalo siahnuť po veľkých borcoch. A tým Danny Boyle a scenárista Aaron Sorkin nesporne sú. A tí navyše načreli do radov hereckých velikánov - vybrali si do úlohy Jobsa mimoriadne talentovaného Michaela Fassbendera a rolu jeho vernej spolupracovníčky zverili Kate Winslet. Vynikajúci scenár, precízna a invenčná réžia, dokonalé herecké výkony a je tu film hodný na nie jedného Oscara. Neprebiehajme však.

Oscarový režisér Danny Boyle (1956) sa definitívne presadil snímkou Trainspotting, potom nasledovali napríklad Extra život, Pláž, Sunshine, O 28 dní a už kultový Milionár z chatrče. Aaron Sorkin (1961) sa podpísal pod scenáre k filmom  Moneyball, Sociálna sieť (Oscar a Zlatý glóbus) Súkromná Steve3 resizevojna pána Wilsona, Americký prezident a Pár správnych chlapov. Obaja zhodne rezignovali na popisný životopisný film a vytýčili si cieľ: zistiť, kto bol vlastne  prvolezec digitálneho veku, ktorý zmenil životy nás všetkých. Úloha nie jednoduchá. Či sa to na sto percent podarilo ťažko povedať. Jedno je však isté, že jeho posadnutosť, perfekcionizmus a byť stále o niekoľko krokov vpredu, sa podarilo s bravúrou zachytiť.

Tvorcovia akcentovali tri rozhodujúce momenty v živote Steva Jobsa a ako scénu si zvolili divadlo. V prvej sa ocitneme v Steve6 resizezákulisí divadla Flint Auditorium v meste Cupertino v roku 1984, kde Jobs predstavil Macintosh. Problémov bolo neúrekom, ako na potvoru všetko sa kazilo on však vyžadoval za každú cenu, aby všetko bolo dokonalé. Muselo byť. Neuveriteľným spôsobom sekíroval svoju pravú ruku, marketingovú riaditeľku Applu, Joannu Hoffmann (Kate Winslet) , hovoril jej moja pracovná manželka, ktorá musela zohnať bielu košeľu. Či niekoho z nej vyzlečie ho nezaujímalo - chcel ju mať. Stačil sa pohádať s matkou svojej dcéry Lisy (dlho neuznával otcovstvo) a do nepríčetnosti vytočiť svojho najlepšieho spolupracovníka. „Urob to ešte lepšie“ – bolo jeho životné krédo. A darilo sa mu v Steve12 resizekomandovaní. Človek sa až čuduje, že s týmto nemožným človekom, často aj grobianom, toľké roky všetci vydržali. Zrejme vedeli prečo. Druhou veľkou scénou jeho života je ďalšie divadlo kde uviedol NeXT, čo mala byť pomsta za to, že ho vypoklonkovali z Apple. Na treťom javisku predstavil už budúcnosť -  IMac. Od tohto okamihu sa internet rozšíril po celom svete, dostal do každej domácnosti, každého kúta sveta. Ovládol celý svet.

Všetko je vo filme do tretice. Tak ako tvorcovia inscenovali kľúčové momenty života a vývoja Jobsa na troch javiskách, Steve11 resizetak zohrali rolu v jeho živote traja ľudia - geniálny vynálezca Steve Wozniak (Seth Rogen), generálny riaditeľ spoločnosti Pepsi-Cola, ktorý s ním založil Apple a neskôr ho prepustil, John Sculley (Jeff Daniels), urovnávačka konfliktov a najspoľahlivejšia kolegyňa Joanna Hoffman (Kate Winslet). Vzťah s Wozniakom je najkomplikovanejší. Woz je ten, kto onoho času v garáži počítač zostrojil, ale nemal ucelenú víziu o budúcnosti počítačov, bez vizionára Jobsa by sa nebol dostal nikam, lebo len on videl do budúcnosti. Woz navyše veril, že človek môže byť talentovaný a zároveň aj slušný a žil v ilúzii, že nesmieme nezabúdať, čo pre nás  druhí urobili. Steve sa na rozdiel od neho pozeral len do budúcností, minulosť ako keby Steve10 resizenejestvovala, neustále musel napredovať, inovovať. A to ich rozdeľovalo. Johna Sculleyho svojim spôsobom obdivoval a trochu mu aj závidel jeho šarm a uhladené spôsoby. Zradu, že ho prepustil z Applu, mu zrejme nikdy neodpustil. A nakoniec je tu Joanna, ktorá rieši všetko, problémy s ohrdnutou matkou jeho dcéry Lisy, Chrisann Brennan (Katherine Waterston), problematický, ale v konečnom dôsledku vrúcny vzťah k Lise (hrajú ju dve deti a ako 19-ročnú Perla Haney-Jardine). Lisa je osoba z rovnakého cesta ako jej otec, je jeho svedomím, výčitkou a zároveň slabosťou.

Steve4 resizeA tak, ako sú tri rozhodujúce osobností v živote tohto vizionára, velikána, fascinujúceho človeka, ktorý od základu zmenil komunikáciu medzi ľuďmi, film má aj tri nezabudnuteľné kľúčové scény, kde herci naplno predviedli svoje umenie. Jednou z nich je ostrá výmena názorov, za účasti obecenstva, medzi Jobsom a Wozniakom. Woz v podaní Setha Rogena je hlboko ranený, nešetrí svojho priateľa, povie naplno, čo si myslí. Michael Fassbender, teda Jobs, je neomylný, vždy má pravdu i keď v niektorých momentoch je vidieť zaváhanie, teda aspoň záblesk. Za zmienku stoji odcitovať tento slovný súboj. Woz: „Tvoje výrobky sú lepšie ako ty, braček“. Jobs: „ A to je ten Stevejpg resizenápad, braček.“ O hereckom výkone Michaela Fassbendera by sa dalo veľa popísať. Jeho Steve je na jednej strane fanatik, uzurpátor, bezohľadný a nekompromisný človek, vždy presvedčený o svojej pravde, nenávidel, keď niečo nemal pod kontrolou, na druhej zasa aj citlivý otec, človek, ktorý sa nevedel zbaviť traumy z detstva, že bol adoptovaný. No vo svoje viere, že má vždy pravdu, geniálny. Zrejme takí sú všetci veľkí myslitelia. Hovorí sa o ňom ako o kandidátovi na Oscara, rozhodne by si ho zaslúžil. A nielen on. V hre je aj réžia a scenár. A v nijakom prípade nemôžeme zabudnúť na bravúrnu Kate Winslet. Scéna, keď sa všetkými prostriedkami aj krikom, aj rozhadzovaním Steve5 resizespisov po miestnosti, snaží primäť tohto tvrdohlavca, aby sa pomeril so svojou dcérou, lebo ho potrebuje, je nezabudnuteľná. Tandem: Winslet - Fassbender sú hlavným pilierom filmu. Cez ich rozhovory okorenené humorom a sarkazmom, prenikáme do Jobsovej podstaty a myslenia. Do tretice nechýba ani veľmi jemná sentimentalita – zblíženie otca s dcérou. Neskĺzava do banality, je jemné, milé, krásne a hlboko ľudské.

Podotýkam, že mne je interpretácia Doyla a Arkina dostačujúca a mimoriadne sympatická. Konečne niečo, kde vám nevnucujú názor, čo si o kom a čom máte myslieť. Nazdávam sa, že môžeme súhlasiť s názor scenáristu, že film Steve8 resizeje impresionistický portrét. No keby niekomu predsa len chýbali základné informácie pokúsim sa ich doplniť. Steve Jobs sa narodil Joanne Carole Schiebleovej a študentovi politológie a histórie zo Sýrie Abdulfattah Johnovi Jandalimu. Dali ho na adopciu Jobsovcom a len ich považoval Steve za svojich rodičov. Neskôr sa biologický rodičia zosobášili a mali ešte dcéru Monu. Dcéra Lisa Nicol Brennan je spisovateľkou. Jobs sa oženil s Laurene Powellovou a má s ňou tri deti – syna Reeda a dcéry Erin a Evu. Založil firmu Apple Computer, kde začal pracovať so Stevom Wozniakom na Apple Lisa počítači. Jobs musel pre nezhody z firmy odísť a založil počítačovú Jobs16 resizefirmu NeXT Computer.  Apple začal, bez geniálnych a vizionárskych Jobsových schopností, stagnovať a museli ho privolať späť. Všetko im zrátal, rýchlo sa neprajníkov zbavil a opäť sa dostal na výslnie.

Ak by som v krátkosti mala charakterizovať snímku Steve Jobs, ktorú by ste si nemali nechať ujsť, prirovnala by som hlavného hrdinu k dirigentovi orchestra, ktorý hrá len so špičkovými hráčmi, ale bez jeho taktovky by skladbu nezahrali. V tom spočívala jeho genialita.

Steve9 resizeSteve Jobs, USA, 2015
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Danny Boyle
Scenár: Aron Sorkin
Kamera: Alwin H. Küchler
Strih: Elliot Graham
Hudba: Daniel Pemberton
Hrajú: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Michael Stuhlbarg, Katherine Waterston, Perla Haney-Jardine, Ripley Sobo, Makenzie Moss , Sarah Snook, Adam Shapiro, Stan Roth a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 12. novembra 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.