Kino Lumière uvedie tvorbu Piera Paola Pasoliniho

canteburskepoviedky resizeBratislavské Kino Lumière pripravilo pre milovníkov filmu retrospektívnu prehliadku jedného z najvýznamnejších predstaviteľov talianskej kinematografie a kultúry druhej polovice 20. storočia. Pod názvom Pier Paolo Pasolini:Láska a zúrivosť uvedie osem dlhometrážnych Pasoliniho filmov, ktoré mapujú všetky obdobia režisérovej tvorby. Prehliadka sa koná od 3. do 10. novembra a celkovo prináša štrnásť dlhometrážnych filmov.

Pier Paolo Pasolini je jedným z najvýznamnejších talianskych umelcov a intelektuálov druhej polovice 20. storočia. Vďaka svojej všestrannosti pôsobil vo viacerých oblastiach kultúry, bol spisovateľom, režisérom, scenáristom, dramaturgom, lingvistom, prekladateľom, novinárom a angažoval sa aj spoločensky. Ako pozorovateľ spoločenských zmien v Taliansku v období od konca 2. svetovej vojny až do polovice 70. rokov minulého storočia často vzbudzoval silnú polemiku a vášnivé diskusie, ktoré boli dôsledkom radikálnej povahy jeho názorov. Verejnou témou bola aj Pasoliniho homosexuálna orientácia. Prehliadka sa koná pri príležitosti 40. výročia jeho násilnej smrti dňa 2. novembra 1975.

 

PoviedkyRetrospektívna prehliadka mapuje všetky obdobia Pasoliniho tvorby od dlhometrážneho debutu pre kiná Accattone z roku 1961 až po posledný dokončený film Saló alebo 120 dní Sodomy (1975). V kolekcii sa premietnu filmy Mamma Roma (1962), Evanjelium podľa Matúša (1964), Dekameron (1970), Canteburské poviedky (1971), Kytica z tisíc a jednej noci (1974) a Teoréma (1968), ktorá bude uvedená z reštaurovaného digitalizovaného nosiča zo zbierky Britského filmového inštitútu. Jeho filmy získali viacero najvýznamnejších ocenení na najväčších a najprestížnejších filmových festivaloch v Berlíne, Cannes i v Benátkach.

 

Okrem Pasoliniho filmov ponúkne program prehliadky aj snímky, na ktorých Pasolini spolupracoval alebo sa pre ne stali námetom jeho život či dielo. „Okrem svojich vlastných diel režisér opakovane prispel kratšími segmentmi či poviedkami aj do kolektívnych projektov ako napríklad Rogopag a Láska a zúrivosť,“ hovorí Michal Michalovič, kurátor Filmotéky, študijnej sály Slovenského Evanjelium resizefilmového ústavu. „Do programu sa podarilo zaradiť aj ďalšie pozoruhodné filmy, ktoré sa nejakým spôsobom vzťahujú k Pasolinimu. Režisér nakrútil viacero dlhometrážnych dokumentárnych filmov, jedným z nich sú Poznámky k africkej Oresteie alebo film Zúrivosť, ktorý sa rozhodol oživiť mladší brat Bernarda Bertolucciho Giuseppe v rekonštruovanej verzii pod názvom Pasoliniho zúrivosť.“ Program dopĺňa dokumentárny film o režisérovej vízii Afriky Proroctvo – Pasoliniho Afrika (2013) a hraný film Abela Ferraru s prozaickým názvom Pasolini (2014) o poslednom období režisérovho života pred jeho násilnou smrťou v hlavnej úlohe s Willemom Dafoeom. Súčasťou prehliadky je aj výstava fotografií Angela Noviho z nakrúcania filmu Evanjelium podľa Matúša, ktorú zapožičala pri tejto príležitosti Cineteca di Bologna.  

 

Prehliadku organizuje Taliansky kultúrny inštitút v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Vstupné na jednotlivé projekcie je 3,00 eur/2,00 eur, na podujatie je možné zakúpiť si aj permanentku v cene 12,00 eur. V predaji v Kine Lumière a prostredníctvom siete https://www.ticketportal.sk/event.aspx?id=21585.

Viac: http://www.aic.sk/kinolumiere/zoznamy/pier-paolo-pasolini-retrospektiva.html

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.