Sicario

Sicario3 resizePosledné tri režijné počiny vynikajúceho kanadského režiséra s francúzskym pôvodom Denisa Villeneuva sú všetky nesmierne odlišné, no napriek tomu ich čosi spája. Kým Prisoners je krimi thriller o zmiznutí dvoch detí so silnou emocionálnou a napínavou atmosférou, Enemy je psychologicko - mysterióznou drámou, ktorá vo svojom finále zostala, nie ich vlastnou vinou, mnohými divákmi nepochopená. Najnovšia snímka Sicario (čo v prelade znamená nájomný vrah), z dielne tohto majstra budovania pomaly hustnúcej atmosféry v pochmúrnosti, absolútne nezaostáva za svojimi predchodcami spred dvoch rokov.

Už od úvodných minút nám je naznačený smer, ktorým sa dejová línia bude uberať a veľmi skoro sa ukáže, že Villeneuve svojej povesti neostal nič dlžný. Emily Blunt ako idealistická agentka FBI Kate Macy hrá ešte o čosi Sicario5 resizelepšie než v úlohe obávanej Full-metal Bitch, kde výborne sekundovala Tomovi Cruisovi v akčnom filme Na hrane zajtrajška. Hneď v úvode ju vidíme veliť špeciálnej jednotke s úlohou zaistiť jeden z domov v Arizone, ovládaných mexickými drogovými kartelmi. Jednotka v stenách domu objaví množstvo mŕtvych tiel a Kate je z vyšších miest povolaná ako odborníčka na taktický postup, aby sa zúčastnila na tajnej operácii na hraniciach s Mexikom.

Ambiciózna agentka sa, s cieľom ukončiť krviprelievanie na pôde USA, má zistiť kto zaň môže, sa pridáva k novovzniknutému tímu na čele s Joshom Brolinom ako Sicario4 resizeagentom Mattom Graverom a záhadným Alejandrom, ktorého stvárnil viac než vynikajúci Benicio del Toro. Režisérovi a scenáristom sa akosi podarilo napísať a nakrútiť mnohokrát opakovaný námet, ktorý však opäť dokáže priniesť niečo nové a doteraz nevidené. Z veľkej časti za to môžeme vďačiť struhujúcej kamere Rogera Deakinsa, ktorý perfektne experimentuje hlavne v závere filmu. Použitie netradičnej termokamery a nočného videnia, s klasickým zeleným tónom, dodalo záverčenej operácii tie správne grády. Tak isto zaujme Sicario6 resizeaj štýl nakrúcania, divák sa miestami cíti ako jeden z členov policajnej jednotky, ktorý kryje svojim parťákom chrbát, a nie je len v úlohe statického pozorovateľa deja. Mrazivú atmosféru dokonale podrthuje minimalistický hudobný doprovod. Osobne som už dávno nebol tak uchvátený soundtrackom, ktorý by sa skladal z dvoch tónov.

Jediné čo trochu nezapadalo do klasického kontextu podobne ladených filmov na drogovú tématiku, bolo tempo rozprávania. Hoci sa prvej polovici filmu veľa vody nenamúti a herci sa pomaly presúvajú od jedného zdĺhavého dialógu k Sicario2 resizedruhému, dokonalo vyvažujú nedostatky akcie svojimi hereckými výkonmi. Benicio Del Toro je tajomný a od začiatku do konca hrá na jednotku a nechcem predbiehať, no myslím si, že týmto výkonom sa priblížil k Oscarovi v tomto zatiaľ biednom roku. Josh Brolin svoju rolu zvládol dobre, aj keď nedostal toľko priestoru ako by so bol zaslúžil a Emily Blunt je už tradične vynikajúca.

Skrátka, Villeneuve opäť nakrútil film, ktorý má mnoho úrovní a nestačí ho vidieť len raz, ak ho chcete dokonalo pochopiť. Nebojím sa tvrdiť, že nám priniesol jeden z najkvalitnejších filmov tohto roka a doposiaľ je to jeho najlepší režisérsky výkon.

Sicario resizeSicario, USA , 2015
Dĺžka: 121 minút
Réžia: Denis Villeneuve
Scenár: Taylor Sheridan
Kamera: Roger Deakins
Hudba: Jóhann Jóhannsson
Hrajú: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin, Victor Garber, Jon Bernthal, Daniel Kaluuya,Jeffrey Donovan, Raoul Trujillo, Julio Cedillo, Hank Rogerson, Maximiliano Hernández, Lora Martinez-Cunningham, Dylan Kenin
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 8. októbra 2015
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.