Aferim! (Rumunsko-Bulharsko-Česká republika-Francúzsko 2015)

Aferim_resize108 minút.
Scenár a réžia: Radu Jude. Kamera: Marius Panduru. Strih: Catalin Cristutiu. Hudba: . Účinkujú: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Toma Cuzin, Victor Rebengiuc, Alexandru Bindea, Mihaela Sirbu, Adina Cristescu, Serban Pavlu, Gabriel Spahiu, Alberto Dinache, Alexandru Dabija a ďalší.
Slovenská premiéra 17. septembra 2015
Rumunský scenárista a režisér Radu Jude si z tohtoročného berlínskeho festivalu odniesol Strieborného medveďa za historickú drámu Aferim! (názov v otomanskej turečtine znamená Bravo!), nakrútenú v duchu 50. rokov čiernobielym, prevažne statickým obrazom a s pomocou štylizovaného herectva. Rumunské Valašsko v prvej polovici 19. storočia bolo miestom, kde sa Osmanská ríša stýkala s Ruskom, slovanské etniká sa miešali s rumunským, maďarským, osmanským, germánskym i židovským. A Rómovia boli považovaní za bytosti bez práv, bez slobodnej vôle, rozumu i duše. Mladý cigánsky otrok Carfin mal ľúbostnú pletku s manželkou šľachtica Iordacha a teraz musí utekať pred rukou zákona.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.