Katalánsko na Cinematiku

Cinematiklogo resizeDesiaty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v dňoch 10. 15. septembra predstaví svojim návštevníkom rozmáhajúcu sa a oceňovanú, no pritom stále trochu prehliadanú katalánsku kinematografiu, ktorá sa v súčasnosti pýši silnou generáciou tvorcov.

Program Španielsko pod lupou: Katalánsko ponúkne vyše 20 filmov a viacero stretnutí s tvorcami. Cenu Rešpekt si príde do Piešťan osobne prevziať Jaime Rosales. Diváci budú mať možnosť spoznať Katalánsko na množstvo spôsobov, nakoľko sú tomuto regiónu venované až tri sekcie: Rešpekt: Jaime Rosales, Súčasný katalánsky film a Za hranicou kultu. Jaime Rosales je pokračovateľom tradície európskeho autorského filmu. Ako Hermosa juventud resizesvoje vplyvy cituje Roberta Bressona, či Piera Paola Pasoliniho, no zároveň ostáva ťažko zaraditeľnou osobnosťou s vlastným rukopisom. Jeho tvorba je konzistentná, pritom neustále hľadajúca nové možnosti. Aj preto svoje filmy pravidelne uvádza v Cannes, v sekciách venovaných odvážnym a inovatívnym filmom. Cinematik uvedie všetkých päť celovečerných filmov Jaime Rosalesa a osobne ho na festivale privíta. Režisér taktiež dostal carte blanche, aby vybral 4 filmy, ktoré ho neustále v tvorbe inšpirujú a ktoré divákom pomôžu zaradiť jeho dielo do širšieho kontextu európskej kinematografie.

Súčasný katalánsky film predstaví reprezentatívny výber deviatich výrazných osobností tohto španielskeho regiónu, z ktorých viacerí získali ceny na veľkých festivaloch. Vo výbere sa objaví víťaz Karlovych Varov Augustí Vila, víťaz San Sebastiánu Isaki Lacuesta, víťaz Rotterdamu, návštevníkom Cinematiku už známy Sergio Caballero, ale aj enfant terrible katalánskeho filmu a držiteľ Zlatého leoparda z Locarna, Albert Serra. Keďže Cinematik rád objavuje perly vo vodách mladého filmu, do programu sekcie sú zaradené aj tri silné debuty, medzi nimi aj film Pliaga od Neus Ballús, ktorý miešaním fikcie a dokumentu očaril pred dvoma rokmi divákov na Berlinale a mnohých ďalších festivaloch. Aj obľúbená sekcia Za hranicou kultu sa obliekla do katalánskych farieb a uvedie filmy plné napätia na španielsky spôsob. Nachádza sa medzi nimi oceňovaný Čierny chlieb, Kým spíš, či kultový REC.

Sekcia Španielsko pod lupou: Katalánsko je organizovaná v spolupráci s Veľvyslanectvo Španielskeho kráľovstva, Generalitat de Catalunya, Catalan Films & TV.

Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes na stránke www.cinematik.sk za 10, resp. 14 eur.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.