Cyklus Double Bill uvedie Peter Strickland

Lumiere logo resizeV piatok 19. júna 2015 uvedie pravidelnú dvojprojekciu Filmotéky britský režisér Peter Strickland. Cyklus pod názvom Double Bill predstaví jeho najnovší film Motýle, ktorému bude predchádzať projekcia českého filmu Juraja Herza Morgiana. Filmový večer, v ktorom režisér filmu osobne odhalí svoje inšpiračné zdroje, sa o začne o 18.15 hod.

Stricklandov film sa odohráva na chátrajúcom šľachtickom sídle a je citlivou štúdiou milostného vzťahu zberateľky motýľov Cynthie. Hovorí o tom, kam až dokážeme zájsť a čoho sme ochotní vzdať sa kvôli tým, ktorých milujeme. Film sa vyznačuje podmanivou erotickou atmosférou, výraznou hudobnou zložkou a odkazmi na sexploatačné filmy 60. a 70. rokov. S Herzovým filmom Morgiana o dvoch rozdielnych sestrách, žijúcich v honosnom secesnom sídle na morskom pobreží, ho spája osobný režisérov vzťah. „Morgiana obsahuje mnoho prvkov, ktoré mám veľmi rád,“ motyleresizehovorí v súvislosti s uvedením filmu v Kine Lumière Peter Strickland. „Je temná, podivná a hýri farbami. Ako Visconti na tabletkách na spanie. Neviem, či vychádza z tradície českých rozprávok, no jej gotická rafinovanosť spolu s malátnou a opojnou hudbou Luboša Fišera vo mne pretrváva. Je to film, ktorý ovplyvnil Motýle, jeho atmosféru a pestrofarebnosť. V Motýľoch nájdete jednu alebo dve očividné pocty Morgiane. Okrem nich nechcem nič z toho, čo sme urobili, pripisovať niečomu tak výnimočnému ako je Morgiana. Jediné, čo môžem urobiť, je spraviť krok vzad a obdivovať toto majstrovské dielo Juraja Herza.“ Film Morgiana nakrútil Juraj Herz na základe novely Jessie a Morgiana ruského spisovateľa Alexandra Grina. Podľa kurátorov Filmotéky ide o „halucinačnú gotickú rozprávku o ohromnej nenávisti, ale aj láske“.

 

Režisér Peter Strickland debutoval v dlhometrážnej tvorbe filmom Katalin Varga (2009), financovaným a produkovaným z nezávislých zdrojov. Táto vidiecka dráma pomsty s minimálnym rozpočtom získala množstvo ocenení, vrátane Strieborného medveďa na MFF v Berlíne a cenu Európskej filmovej akadémie za Objav roka. Po nej Strickland nakrútil film Berberian Sound Studio (2012), za ktorý získal tiež niekoľko ocenení, vrátane nezávislých Britských filmových cien, vrátane sošiek za Najlepšiu réžiu a Najlepší mužský herecký výkon. Na odovzdávaní Cien londýnskych kritikov v roku 2012 sa stal Britským filmom roka. Režisér Peter Strickland zavíta do Kina Lumière už po druhýkrát. V októbri minulého roka v cykle Music & Film osobne v Kine Lumière uviedol svoj koncertný záznam multižánrového multimediálneho projektu islandskej speváčky Björk pod názvom Björk: Biophilia Live (2014).
Viac: http://www.aic.sk/kinolumiere/.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.