Sedem zhavranelých bratov (Sedmero krkavců)

Sedem10 resizeČesko-slovenský koprodukčný projekt Sedem zhavranelých bratov prichádza do slovenských kín koncom mája ako  "rozprávka na motívy Pavla Dobšinského". Českí diváci sa s ním stretnú začiatkom júna pod  názvom Sedmero krkavců  a s poznámkou „ pohádka na motivy Boženy Němcovej“. Oboje je pravdou, známy príbeh pochádza z pokladu našej ľudovej slovesnosti, z ktorej spomínaní autori a zberatelia čerpali.

Vďaka rozdielnym titulom v oboch jazykových verziách však možno prírodovedeckejšie založený divák začne pátrať aj po tom, aký je vlastne rozdiel medzi zovňajškovo podobnými havranom, vranou a krkavcom, aby nakoniec zistil, že Sedem6 resizevtáci, ktorí vo filme vystupujú, sú mimoriadne inteligentné, vycvičené a reálne krkavce. V každom prípade ide o  prvú rozprávku vo filmografii známej a úspešnej českej filmovej a divadelnej režisérky a scenáristky Alice Nellis (1971). Doteraz mapovala  skôr súčasnosť a medziľudské vzťahy - veď stačí spomenúť tituly ako  Ene bene (1999), Výlet (2002), Tajnosti (2007), Mamas a papas (2010), Perfect Days (2011), Revival (2013) či Anjeli (2014). Na  predpremiérovom  stretnutí s novinármi v Bratislave priznala, že inšpiráciou k jej najnovšiemu opusu boli pre ňu jej  tri deti - deväťročná Ella, Oliver a najmenší František, ktorý má ani nie dva roky. Večer si vraj vyžadujú čítanie rozprávok a ona si uvedomila ich silný výchovný dosah.

Sedem12 resizeScenáristka a režisérka v jednej osobe sa pridŕžala základného východiska príbehu: matku (Jana Oľhová) pri pečení chleba rozčúli roztopašnosť jej siedmich synov natoľko, že vysloví kliatbu: Bodaj by ste zhavraneli... a stane sa. Smútok rodičov sa nevytratí, ani keď sa  im po rokoch narodí dcéra Bohdanka (Martha Issová), ktorá nevie pochopiť, prečo ju nikdy nehrešia, i keď si to zaslúži a provokuje, aby sa k nej správali ako iní rodičia k svojim deťom. Až ako dospelá  sa  dozvie o tajomstve svojich najbližších od záhadnej bylinkárky (s povesťou  bosorky) Gabriely (Zuzana Bydžovská) a aj ako kliatbu zrušiť a zlo napraviť. Musí, vlastnoručne  natrhať žihľavu, urobiť z nej priadzu, utkať plátno a ušiť z neho  pre bratov sedem košieľ, Sedem5 resizepotom smie vysloviť svoje želanie a vráti im ľudskú podobu. Za celý čas však nesmie prehovoriť ani slovo. Bohdanka sa na neľahkú úlohu podujme. Netuší, že medzitým bude musieť čeliť nielen bolesti a vlastnej slabosti, ale aj nepochopeniu okolia a intrigám zlej kráľovnej Alexandry ( dcéra Ivy Janžurovej Sabina Remundová, s ktorou sme sa stretli už vo filme Výlet ). Tá chce totiž  trón a moc získať prostredníctvom princa Norberta  (Václav Neužil ml.) pre seba samú a vôbec sa jej nepozdáva, že sa do Bohdanky zamiloval následník trónu - dobromyseľný i keď  koktaním postihnutý  princ Bartolomej (Lukáš Príkazský).

Sedem8 resizeRežisérka Alice Nellis  je známa svojou schopnosťou vytvárať príjemnú atmosféru, pred i za kamerou, a prácou s hercami, ktorí u nej hrajú opakovane a radi prichádzajú i do menších postáv. Zo slovenskej strany sa tak vidíme   napríklad, že Bohdankinho otca a Oľhovej manžela stvárňuje jej brat Marián Geišberg (hral v jej filme Revival). V postave komornej sa stretneme s Kristínou Svarinskou, farára si zahral Csongor Kassai, kováča Braňo Bystriansky, kým prvú väčšiu filmovú úlohu, najstaršieho Bohdankinho brata, predstavuje Matej Marušin. Jeden zo slovenských producentov Ľubomír Slivka zo spoločnosti Attack novinárom prezradil , že režisérka bez problémov zvládala detských i zvieracích predstaviteľov Sedem2 resize(krkavce, mačky, divé prasiatko, kone) či nástrahy počasia a neraz komplikovaného nakrúcania, hoci  len pol roka pred prvým filmovacím dňom porodila syna Františka a mala ho teda stále pri sebe i „na placi“.

Klasický príbeh obohatila Nellis o niektoré ďalšie postavy či dejové línie. Či je to vzťah princov a kráľovnej Alexandry, história bylinkárky Gabriely, zázračný hrebeň, ktorý odhaľuje myšlienky a sny a ukazuje situácie, v ktorých klíčili korene zla. Predovšetkým však pridala nezanedbateľnú humornú líniu pri vykresľovaní jednotlivých postáv i akcií. Napríklad  Bohdanka v podaní  výbornej Marthy Issovej nie je iba oddaná sestra, Sedem9 resizetrpiaca a obetujúca sa pri zbere páliacej žihľavy, ale aj temperamentná dievčina,  ktorá vie aj bez slov povedať svoje – bratom i princom. Alebo bratia vo vtáčej podobe prejavujú svoju žiarlivosť na sestru. To všetko korunuje. istý nadhľad - v zmysle  opakovaného sloganu filmu: „Všetko čo sa povie, či je pravda, ktovie?“

Prepracovaný  vtipný scenár umocňuje výtvarné dotvorenie jednotlivých prostredí, či je to Bohdankina dedina, bylinkárkina chalupa v lese, Bartolomejov zámok alebo krásne prírodné scenérie v okolí jaskyne, kde sa utiahli bratia vo vtáčej podobe. Ich premena z vtákov na ľudí a naopak je  trikovou záležitosťou, ale jednotlivé obrazy si vychutnávame vďaka pôsobivej kamere Matěja Cibulku.  Nuž a aká by to bola rozprávka, keby v nej Sedem7 resizenezohrávali svoju úlohu aj krásne kostýmy Kataríny Štefkovej. Zaujímavou kapitolou je hudobná stránka diela. Všestranná Alice Nellis (kedysi študovala na konzervatóriu hru na historickú flautu a je talentovaná hudobníčka) prišla s nápadom, aby sa filmová hudba Vaša Patejdla nahrala nie na moderných, ale na dobových historických hudobných nástrojoch, čo je v našej kinematografii nóvum. Nahrávku samotnú potom realizoval rozšírený orchester Solamente naturali s dirigentom Antonom Popovičom. Je to lahôdka pre hudobníckeho „fajnšmekra“, ťažko však povedať, či aj ucho laika dokáže postrehnúť rozdiely. Zato však nielen filmoví diváci, ale široká verejnosť vôbec, zaregistrovala, že pieseň, ktorá sprevádza záverečné titulky Ten príbeh za náš sen stál s textom Kamila Peteraja naspievala po rokoch naša popredná speváčka Marika Gombitová. Možno najmenší diváci nezvládnu celkom dĺžku filmu, ale rodiny s deťmi ocenia vznik nového filmu, ktorý Sedem11 resizeosloví rôzne vekové kategórie a dá sa predpokladať (medzi producentmi nechýbajú ani naša RTVS a česká Prima), že sa zaradí medzi  obľúbené vianočné  televízne programy.

Scenáristke a režisérke Alice Nellis sa podarilo nakrútiť pôvabnú známu rozprávku akoby novým pohľadom. V čase, keď sa čoraz viac uvažuje o na pohľad neviditeľnej sile myšlienky a vysloveného či napísaného slova, o tom, ako ovplyvňuje naše zdravie, vzťahy a život vôbec, zaujme nielen večný príbeh o súboji dobra a zla, ale predovšetkým metaforické vyjadrenie sily slova. So slovami dnes mrháme, hazardujeme a nevážime si ich, ubližujeme nimi druhým i sebe. Možno  nás rozprávkový príbeh bude inšpirovať, aby sme viac uvažovali, kým niečo povieme. Nuž a možno aj pozitívnejšie mysleli.

Sedem3 resizeSedem zhavranelých bratov (Sedmero krkavců), Česko, Slovensko, 2015
Dĺžka:102 minút
Réžia: Alica Nellis
Scenár: Alica Nellis na motívy rozprávky Pavla Dobšinského
Kamera: Matĕj Cibulka
Hudba: Vašo Patejdl
Architekt: Peter Čanecký, Ondrej Mašek
Kostýmy: Katarina Štefková
Masky: Juraj Steiner
Slovenské dialógy: Ľubomír Feldek
Hrajú: Martha Issová, Sabina Remundová, Zuzana Bydžovská, Lukáš Príkazský, Kristína Svarinská, Jana Oľhová, Marián Geišberg, Csongor Kassai a iní
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 28. mája 2015
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.