Kingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service)

Tajna9 resizeMathew Vaughn je jedným z najzaujímavejších britských režisérov súčasnosti. Ani jeden z jeho doterajšej štvorice celovečerných projektov pritom nevznikol priamo v jeho hlave a vychádzali výhradne z kníh alebo komiksov. Ani Kingsman: Tajná služba nie je výnimkou a podobne ako v prípade Kick Ass ide o prepis komiksu od známeho Marka Millara. Prvýkrát to vyšlo a oči fanúšikov sa nedočkavo upierali aj k jeho novinke, a to s vysokými očakávaniami.

Chcete vidieť, ako by vyzerala bondovka, keby ju nakrútil Vaughn a v roli Bonda sa predstavil Colin Firth?  Kingsman totiž pôsobí dojmom bondovky z čias, keď filmy z tejto série ešte pôsobili hravejšie a nesnažili sa o čo najrealistickejšie Tajna10 resizespracovanie. A to v tom najlepšom slova zmysle. Je doslova paródiou na špionážny žáner a súčasne funguje aj ako pocta a plnohodnotný žánrový prírastok zo šesťdesiatych  rokov. Samozrejme, nakrútený maximálne moderným spôsobom, ktorý dáva vyniknúť talentu štyridsaťtri ročného Brita na režisérskej stoličke.

 

Hlavnou postavou je mladík Gary „Eggsy" Price (Taron Egerton), ktorý má talent, ale nemá nad sebou pevnú ruku, takže svoj čas trávi prevažne na ulici. Až do doby, kým sa ho ujme superšpión Harry Hart (Colin Firth) a ponúkne mu, že z neho spraví plnohodnotného agenta. Tých nie je nikdy dosť, obzvlášť ak po svete behajú ľudia ako Richmond Valentine (Samuel L. Jackson), ktorí sa nesnažia o nič iné ako o masovú likvidáciu čo Tajna2 resizenajväčšieho počtu obyvateľov Zeme. Pretože sú proste takí. Navyše každý výrazný hrdina potrebuje poriadneho záporného oponenta, aby mohol naozaj vyniknúť. Tými hrdinami budú práve Harry s Eggsym, ktorí musia zastaviť diabolský plán, kým nie je neskoro. Do príbehu zasiahnu aj ďalšie postavy stvárnené nemenej zaujímavými hercami – na nakrúcanie sa dostavil aj Mark Strong, Michael Caine a dokonca aj Mark Hamill, predstaviteľ Luka Skywalkera.

 

Mathew Vaugn nemá vo svojich filmoch klasické, na prvý pohľad viditeľné, trademarky. Prejavilo sa to aj vo filme X-Men: Prvá trieda, pri nakrúcaní ktorého sa musel prispôsobiť hollywoodskej mašinérii a napríklad i akcia bola na jeho pomery umiernenejšia. Tajna8 resizePripisovať to môžeme aj samotnej látke, predsa je rozdiel adaptovať zábavu pre celú rodinu a drsnejšiu záležitosť, akou bol pol spomínaný Kick Ass. Kingsman s ním má spoločné viac než dosť a Millarov vplyv je v scenári cítiť.  Na plátne je to rovnaké - režisér veľmi dobre vie, aký typ látky má vo svojich rukách a ani sa nesnaží o  prehnaný realizmus, čo demonštrujú viaceré scény idúce za hranu absurdna. Napokon, tajná organizácia vlastne navonok krajčírsky salón, agenti majú prezývky podľa artušovských rytierov a hlavný záporák je úmyselne čo najväčším megalomanom a pritom sám šušle a disponuje aj pomerne vtipnou fóbiou. Všadeprítomný humor a odľahčenie sa hodia, ale film nestojí len na nich. V správny moment vie preladiť na vážnejšiu strunu a zase mu to Tajna4 resizevychádza. Popritom vie byť prekvapivo nekompromisný. Za zmienku stojí často spomínaná scéna masakru v kostole, ktorá sa stala ikonickou bezprostredne po premiére. Čo by ste nakoniec čakali od záležitosti s ratingom R, v ktorej má ženský poskok hlavného záporáka miesto nôh protézy s nožmi? Na druhej strane, ak vám nesadol  Kick Ass, ešte nie je dôvod na paniku. Eggsy a spol. sú o niečo prístupnejší pre klasického diváka, čoho dôkazom sú aj slušné tržby v zámorí.

 

Prím hrá jednoznačne drzá a nekorektná zábava,  preplnená Tajna3 resizerôznymi narážkami a snaha pôsobiť čo najefektnejšie, je dôležitejšie, ako čokoľvek iné. Ale ani postavy nie sú na vedľajšej koľaji. Samozrejme, záleží na uhle pohľadu, oscarové dialógy a hĺbku by ste tu hľadali márne. Všetky však majú jasne definované a zrozumiteľné motivácie, vďaka ktorým ich viete chápať. To podporili aj dobre obsadení herci. Trefou do čierneho je neznámy Walesan Taron Egerton. Ťažko povedať, či ho čaká veľká budúcnosť alebo je to výsledok dobrého režijneho Tajna7 resizevedenía, ale istú prirodzenú charizmu mu nemožno uprieť. V tomto prípade mal šťastie aj na kvalitných prihrávačov, pričom Colin Firth si mnohé momenty vyložene kradne pre seba a dominuje aj v akcii. Choreografia je všeobecne špičková.

 

Najväčšia sila Kingsmana je v tom, že je patrične prepálený a pritom dostatočne sebauvedomelý. Je to zábava, ktorú naozaj nemožno brať vážne a v rámci žánru nemá žiadnu konkurenciu, teda až kým sa na plátna kín nepriženie Krycie meno U.N.C.L.E. To však bude až za pekných pár mesiacov...

 

Tajna6 resizeKingsman: Tajná služba (Kingsman: The Secret Service), Veľká Británia, 2014

Dĺžka: 129 minú
Réžia: Matthew Vaughn
Scenár: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Kamera: George Richmond
Strih: Eddie Hamilton, Jon Harris
Hudba: Henry Jackman, Matthew Margeson
Hrajú: Colin Firth, Taron Egerton, Samuel L. Jackson, Mark Hamill, Mark Strong, Michael Caine, Sofia Boutella, Jack Davenport, Sophie Cookson, Corey Johnson, Lee Nicholas Harris, Christian Brassington, Bjorn Floberg, Edward Holcroft a ďalší.
Distribúcia: Barracuda Movie
Premiéra v SR: 19. februára 2015
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.