Slovenské filmy z Berlinale aj v našich kinách

ASFK logo 2 resizeVčera sa začal 65. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale, v ktorom tento rok budú súťažiť dva slovenské tituly - celovečerný hraný debut Koza Ivana Ostrochovského a krátky animovaný film Martina Smatanu RossoPapavero. Oba tieto filmy si vďaka ASFK budete môcť pozrieť aj v slovenských kinách.

Koza - Foto 03 - Autor Martin Kollar resizePrvýkrát v slovenskej filmovej histórii je v súťaži slovenský film  na Cenu za najlepší debut na jednom z troch najslávnejších filmových festivalov sveta – MFF Berlinale. Je ním prvý hraný film režiséra Ivana Ostrochovského, ktorý napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom – Koza. Svetovú premiéru na MFF Berlinale bude mať 8. februára v sekcii Fórum. Je to príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera, Petra Baláža prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov a živote v zlých sociálnych podmienkach opäť rozhodne vojsť do ringu, v ktorom nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže zvládnuť. Film o ceste bývalého boxera za poslednou prehrou príde aj do slovenských kín, a to práve vďaka ASFK, ktorá je jeho distributérom a uvedie ho na Slovensku už túto jeseň.


Berlinale myslí aj na detského diváka. V súťažnej podsekcii Rosso Papavero 002 resizeGeneration Kplus bude Slovensko zastupovať krátky animovaný film Rosso Papavero mladého slovenského animátora Martina Smatanu. Príbeh malého chlapca s veľkou fantáziou bude bojovať o ocenenia Krištáľový medveď a o Grand Prix za najlepší krátky film. Premiéra sa na Berlinale uskutoční 10. februára za účasti tvorcov.  Aj tento krásny titul prinesie ASFK slovenským divákom, a to vďaka MFF Febiofest. Objaví sa v Súťaži krátkych filmov krajín Vyšehradskej štvorky, takže si ho diváci budú môcť pozrieť po 20. marci v Bratislave a následne v ďalších deviatich slovenských mestách. ASFK s Martinom Smatanom spolupracovala už v minulom roku, a to na podujatí Filmový kabinet deťom. Okrem vyhotovenia niekoľkých plôškových animovaných postavičiek do rekvizít k tomuto projektu, jeden z workshopov aj moderoval,  a priblížil tak deťom zo základných škôl svet animácie a postavenie animátora v ňom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.