Filmový kabinet deťom 2015

ASFK logo 2 resizeAsociácia slovenských filmových klubov pripravila pre školský rok 2014/2015 výnimočný projekt pre deti prvého stupňa základných škôl, ktorý odštartoval 18. septembra 2014. Do dnešného dňa videlo tento interaktívny workshop už takmer tisíc školákov z dvanástich základných škôl z Bratislavy a okolia. Filmový kabinet deťom prebieha každý štvrtok v Kine Lumière v Bratislave a potrvá do 18. júna 2015.

Myšlienka pripraviť pre deti pásmo slovenských animovaných filmov s lektorskými prednáškami sa zrodila v Asociácii Detom resizeslovenských filmových klubov a prvé uvedenie prebehlo počas Medzinárodného filmového festivalu Febiofest 2014. Vďaka podpore z Audiovizuálneho fondu sa mohla realizácia projektu Filmový kabinet deťom začať už v septembri 2014 a zapojili sa do neho  známe slovenské animátorky Vanda Raymanová, Mária Oľhová, Joana Kozuch a filmová teoretička Katarína Mišíková. Workshop si našiel svoje stabilné miesto medzi edukatívnymi programami pre základné školy, kladné reakcie prišli nielen zo strany malých divákov, ale aj pedagógov.

 

V školskom roku 2015/2016 má projekt Filmový kabinet deťom ambíciu rozšíriť sa do regiónov Slovenska. Putovanie projektu je zatiaľ v skúšobnom režime. Počas roku 2014 hosťoval Filmový kabinet deťom na Art film Feste v Trenčianskych Tepliciach, v kine Mladosť v Senici spríjemnil predvianočný čas deťom zo základných škôl a tento mesiac sa chystá potešiť školákov zo základných škôl v Malackách. Vďaka pozitívnym ohlasom a reakciám na projekt Filmový kabinet deťom bola Asociácia slovenských filmových klubov oslovená spolupracovať na podujatí s názvom Animation in Action!, na ktorom sa krátke animované archívne filmy pre deti z krajín V4 premietajú vo všetkých krajinách Vyšehradskej štvorky, teda v Maďarsku, Poľsku, Česku a na Slovensku. U nás sa toto podujatie uskutoční v Kine Lumière v Bratislave. 17., 24. februára a 10., 17. marca 2015  / 09:00 / utorok / bude uzavretá projekcia pre školy, 22. februára a 1., 15. a 22. marca 2015 / 15:00 / nedeľa / otvorená projekcia pre verejnosť.

 

Zároveň sme boli pozvaní zúčastniť sa v januári v Prahe na Medzinárodnej konferencii o filmovej výchove v ČR a Európe „Filmová výchova pre 21. storočie“, kam Národný filmový archív Českej republiky, v spolupráci s Free Cinema: programom otvoreného filmového vzdelávania, pozval vyše štyridsať odborníkov z Európy, aby viedli diskusiu o praxi a prístupoch k filmovej a audiovizuálnej výchove.
Viac: www.asfk.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.