Šéfovia na zabitie 2 (Horrible Bosses 2)

Na zabitie 9 resizePre niekoho vtipné, zábavné, pre niekoho nevkusná nuda. Vyberte si... Dočkali sme sa totiž pokračovania vcelku úspešnej americkej akčnej čiernej komédie Šéfovia na zabitie (2011) pod  názvom Šéfovia na zabitie 2 (akože inak) pod taktovkou režiséra Seana Andersa a rovnakej trojice hrdinov Nick (Jason Bateman), Kurt (Jason Sudeikis) a Dale (Charlie Day).

Pokračovanie čiernej komédie, ktorá v tomto prípade už o niečo viac koketuje s paródiou na akčné žánre (jemne), je tentoraz dielom režiséra, scenáristu i herca Seana Andersa. Prvý  nakrútil Seth Gordon a zrejme pokračovanie vďačne odovzdal svojmu nástupcovi. Sean Anders sa na začiatku svojej dráhy skôr venoval písaniu scenárov, ale aj herectvu, ale až v roku 2008 sa podpísal ako režisér a spoluautor scenára pod film Sex Drive. Potom nasledovala snímka Môj otec je šialenec (2012) a do tretice zatiaľ uzatvára jeho filmografiu film Šéfovia na zabitie 2.

 Na zabitie 2 resizeV prvom filme trojica nešťastníkov, Nick, Kurt a Dale, majú skutočne šéfov na zabitie. Preto sa rozhodnú konať. No nemajú ani skúsenosti, ani veľkú odvahu, a tak to chce odborníka. V pokračovaní si už chcú poradiť sami. Zostroja sprchu, ktorá od šampónu po kondicionér, poskytne popri dôkladnom umytí vlasov, vraj kompletný servis. No tento zázrak, nazvaný Sprchovací kamoš (nie vždy funguje), treba aj predať. Samozrejme, sú po uši v dlhoch a nepribudli im ani obchodné schopnosti, ani dostatočná prezieravosť, ani rafinovanosť a drzosť, ktoré podnikanie vyžaduje. Prosto opäť naletia. A zasa potrebujú pomoc odborníka. Našťastie, je po ruke opäť Dean „MF“ Jones, čiže Motherfucker (vynikajúci Jamie Foxx). Zvíťaziť nad všetkými masťami mazaným investorom Bertom Hasonom (oscarový Christoph Waltz) a ešte rafinovanejším synáčikom Rexom Hansonom (takisto výborný Chris Pine) nebude jednoduché. Smoliari robia jedno horšie rozhodnutie za druhým, ale nejako sa vždy z toho vymotajú. Keď už skutočne nevedia, čo robiť tak im skrsne v hlave geniálny nápad – únos. Plánujú uniesť Hansonovho synáčika Rexa. Sefovia 3 resizeAko sa stane ich rukojemníkom je možno najoriginálnejší nápad pätice scenáristov, vrátane režiséra. Aj tu sa však všetci (aj milovaný syn) prerátajú – otecko totiž viac miluje peniaze ako svojho nepodareného syna. Keďže jablko nepadá ďaleko od stromu tie najhoršie vlastnosti svojho otca zdedil vrchovatou mierou. V podstate trochu zjednodušene sa dá povedať, že celý príbeh  je hrou na mačku a myš medzi dvomi bohatými gangstermi, do života ktorých sa pripletú traja neskúsení a veční smoliari. Najrozvážnejší z trojice Nick (Jason Bateman) zbytočne brzdí utáraného Dalea (Charlie Day), ktorý neudrží nijakú tajnosť a vždy niečo vyvedie a nedokáže ustrážiť ani o niečo disciplinovanejšieho Kurta (Jason Sudeikis).  A keď im už udalosti prerastajú cez hlavu vpadne do hry nymfomániou posadnutá zubná lekárka Julia (Jennifer Aniston), ktorá vraj vniesla oproti prvému dielu do tejto postavy nový rozmer, žiaľ, unikol mi.

Na filme sa obecenstvo bavilo, zápletka skutočne ponúkla dostatočný priestor na prekvapujúce zvraty. To je najväčšia devíza tejto v podstate priemernej americkej akčnej komédie. V prvej polovici však nastane moment, keď najmä pre priehrštie dialógov (nestačíte ich sledovať) snímka stráca na tempe, ktoré potom v druhej časti brilantnými naháňačkami a skutočne prekvapivými zvratmi vylepší.  Dalo by sa nájsť mnoho výhrad, ale jeden možno vylúčiť, a to predvídateľnosť. Tvorcovia to ku koncu tak zamotajú, že ani pri najväčšej fantázii to neuhádnete. Sefovia 4 resizeAle to je všetko. Keď porovnáme prvý diel s druhým, tak v prvom sú predsa len náznaky na ekonomickú krízu a z toho vyplývajúce peripetie nešťastnej trojice, v druhej dominuje už len návrat k osvedčenému americkému snu. To vždy zaberie. Dobré momenty sa takisto (ako v prvom) striedajú so slabšími, niektoré scény sú viac, druhé menej vtipné, vulgarizmov je dosť, ale akosi zapadajú do celkovej koncepcie a neprekážali a zdá sa mi, že si Anders predsa len lepšie poradil s čiernym  humorom ako jeho predchodca.

Z hereckých výkonov vynikli skôr epizódne postavy ako hlavní aktéri. Na malej ploche je mimoriadne pôsobivý všetkými masťami mazaný Dean čiže Motherfucker v podaní Jamieho Foxxa. Kevin Spacey (bezohľadný obchodník z prvého dielu) na malej ploche, len za mrežami väzenia, rozohral celú škálu zlosti, bezohľadnosti a krutosti, ktorá v jeho podaní vyvolá tak pohŕdanie, ako aj úsmev. Osobitnú zmienku si zaslúži Chris Pine ako „vydarený“ syn Rex bezohľadného biznismena Hansona. Pine je od narodenia zloduch, ktorý však sem- tam odhalí aj svoje slabé stránky. Tá trocha ľudskosti, súcitu však zanikne v dravosti, rafinovanosti a zlobe tohto človeka. Pine si pohral so všetkými polohami tejto rozporuplnej postavy a spolu s Jamiem Foxxom dominujú celému filmu. Na zabitie resizeSpomínaná trojica hlavných predstaviteľov, Jason Bateman, Jason Sudeikis a Charlie Day, však odviedla svoju prácu so cťou a predstavuje solídnu ukážku zrelého herectva. Celkove silnému hereckému obsadeniu bude vďačiť snímka pozitívnemu prijatiu u publika, no a sviežim a často neštandardným fórom.  

Keď si zhrnieme dojmy, klady a zápory, musíme konštatovať, že druhý diel síce nesklamal, ale ani nepriniesol nič mimoriadne v tomto žánri. Šéfovia na zabitie 2 je komédia, pri ktorej nemusíte nad ničím uvažovať, teda je výlučne určená na relaxáciu. Pozitívum sú herecké výkony, vtipné dialógy a do absurdnosti dovedené automobilové naháňačky, rýchle tempo a vývoj udalostí, ktoré celkom nepredpokladáte. Chybou, ak sa v tomto žánri o nej vôbec môže uvažovať je, že si režisér dal viac záležať na jednotlivých gagoch a nesústredil sa na väčšiu zovretosť deja. Priehrštie gagov (viac a menej vydarených) odvedú pozornosť od podstaty. Akej podstaty ? Že gauner bude vždy gaunerom, nikdy sa nezmení, že slušní ľudia by sa mu mali vyhnúť na sto honov, lebo si koledujú o problémy. Rozhodnite sa sami, či vám toto osvedčené klišé stačí ...


Sefovia 10 resizeŠéfovia na zabitie 2 (Horrible Bosses 2), USA, 2014
Dĺžka: 108 minút
Réžia: Sean Anders
Scenár: Sean Anders, John Morris, Jonathan M. Goldstein, John Francis Daley, Michael Markowitz
Kamera: Julio Macat
Strih: Eric Kissack
Hudba: Christopher Lennertz
Hrajú: Jason Bateman, Charlie Day, Jason Sudeikis, Jennifer Aniston, Christoph Waltz, Chris Pine, Kevin Spacey, Jonathan Banks, Andy Buckley, Jamie Foxx, Brianne Howey, Kelly Stables a ďalší.
Premiéra v SR: 27. novembra 2014
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.