Mapy ku hviezdam (Maps to the Stars)

Mypy 11 resizeKanadský režisér David Cronenberg vždy niečím prekvapí, buď krutosťou, násilím, lascívnymi scénami alebo rôznymi inými fintami. Nie je tomu inak ani v jeho najnovšom filme Mapy ku hviezdam, ktorý uvideli tohto roku na Canneskom filmovom festivale a hlavná predstaviteľka Julianne Moore si odniesla cenu za najlepšiu ženskú hereckú interpretáciu.

David Cronenberg (1943) najmä režisér, ale aj scenárista a herec, sa na začiatku svojej kariéry sústredil na hororové a sci-fi príbehy, no odvtedy svoju žánrovú paletu rozšíril a pridal k témam aj psychologický aspekt, nechýbajú thrillery Mapy 13 resizealebo kombinácia rôznych žánrov. Upozornil na seba filmom Rabid (1977) a hneď sa stal jedným najúspešnejších režisérov Kanady. Snímka Scanners (1981) sa stala hitom. Po filmoch Mŕtva zóna (1983), Mucha (1986), Nahý obed (1991) a M. Butterfly (1993) mu prischol titul kultového režiséra, ktorý mu už nikto vziať nemôže. Pre našich divákov je známy najmä filmom Crash (1996) o autonehode a zobrazení utrpenia jej aktérov. Po ňom opäť upútal pozornosť Príbehom násilia (2005), Východnými prísľubmi ( 2007), v ktorom si zahrali Viggo Mortensen a Naomi Watts, Nebezpečnou metódou (2011), v ktorom sa pri Viggovi Mortensenovi objavila Kiera Knightley a snímkou Cosmopolis (2012), ktorá sa opäť dostala do canneskej súťaže. Mimochodom Východné prísľuby boli v jednej kategórii Mapy 7 resizenominované aj na Oscara. Rozprávanie Coronenbergových príbehov je náročné na sledovanie aj pre jeho odvahu šokovať, aj pre osobitý prístup k témam. Komplikovaný je aj film Mapy ku hviezdam a jeho výklad a prijatie nebude jednoznačné.

 

 „Myslím si, že všetky moje filmy sú komédie“, povedal na tlačovej besede v Cannes po uvedení filmu David Cronenberg. Akosi som sa vtedy s týmto konštatovaním stotožnila, ale po druhom videní (po polroku) už nie. Dokonca nevidela som nič, čo by ma rozosmialo. Skôr som sa zmierila s myšlienkou „ že to nie je kritika a výsmech Hollywoodu, ale filmu.“ A tiež,  že v tomto meste je veľa fantómov, ku ktorým má režisér averziu, Mypy 8 resizeakceptuje síce preludy spomienok, ale v tradičnom náboženskom poňatí duchov nie. Cronenberg, lovec preludov, ich však loví, pátra po nich, ponára sa hlboko do duší postihnutých, no nemá s nimi zľutovanie. Povedzme si pravdu hlavní hrdinovia sú narušené osobnosti a patria na psychiatriu. Dr. Stanford Weiss (John Cusack) je psychoterapeut, lieči hollywoodské celebrity, ale okrem toho píše aj knihy. Jeho manželka Cristina (Olivia Williams ) sa zasa stará o kariéru ich trinásťročného syna Benjiho (Evan Bird), ktorý je už detskou hviezdičkou. Benji však nie jednoduché dieťa, veď už ako deväťročný bol na drogovej odvykacej kúre, má stále vidiny, psychicky je labilný a navyše ešte arogantný „frocek“. Ešte horšie je na Mapy 2 resizetom sestra Agatha (Mia Wasikowska), ktorú prepustili  po ôsmych  rokoch z psychiatrie, kde sa liečila na pyromaniu. Agathu, ktorú rodina po požiari definitívne odpísala, sa z ničoho nič objaví a situáciu poriadne skomplikuje. Akoby schválne sa zamestná ako asistentka jednej z otcových klientok, u starnúcej herečky Havany Segrand (Julianne Moore), ktorá chce za každú cenu hrať v pripravovanom filme svoju slávnu mŕtvu matku. Vraj zneužívaná Havana, takisto postihnutá halucináciami, trpí lebo neustále sa k nej prihovára mŕtva matka. Napriek pociťovanej krivde však robí všetko preto, aby dostala jej úlohu v remaku jej slávneho filmu. (Zlé jazyky hovoria, že predobrazom k tejto postave bola Melanie Griffith a jej tiež slávna matka Tippi Hedren, čo môže a nemusí byť pravda.) Hádam jediný normály je šofér a Mapy resizenádejný herec Jerome Fontana (Robert Pattinson), ale toho vyšinuté ženy výdatne využívajú i používajú. A on zo začiatku síce chabo protestuje, neskôr ho vidina filmovej hviezdy tak pohltí, že pristane na hru. No v prostredí plnom neurotikov, feťákov a incestných vzťahov je katastrofa neodvratná. Cronenberg navyše (ako vždy) aj tentoraz porušil mnohé tabu siahajúce až do najintímnejších činnosti človeka (nezabudnuteľná záchodová scéna) a ako správny lovec preludov sa hlboko prepracoval do zahnívajúcich medziľudských i rodinných vzťahov. Odkryl, čo sa odkryť dalo a bolo ešte ako-tak na hrane únosnosti. Môžeme si síce myslieť, že ani on to nemá v hlave celkom v poriadku, ale brilantné režisérske finty, prácu s hercami, prosto bezchybnú profesionalitu mu priznať musíme.

 

Mapy 12 resizeOsobitnú kapitolu si zaslúžia herecké výkony takmer celého ansámblu. Vynikajúca je Mia Wasikowska v úlohe vyšinutej pyromanky, trpiacej za chybný krok rodičov a posadnutej fixnou ideou originálneho odchodu z tohto sveta. Evan Bird v úlohe nemenej komplikovaného a úspechom posadnutého brata Benjiho je prísľubom do budúcnosti. John Cusack sa takisto hodnoverne zhostil úlohy psychoterapeuta, ktorý zachraňuje iných, ale s vlastnou rodinou si poradiť nevie. Dobre mu nahráva aj Olivia Williams ako oddaná manželka, ktorá v konečnej fáze nedokáže celkom odvrhnúť ani svoju dcéru i keď je až priveľmi záleží na kariére nezvládnuteľného a rozmaznaného syna. Samozrejme, mimoriadnu pozornosť si zaslúži Julianne Moore. Infantilná Havana je v jej podaní narušená osobnosť zápasiaca tak Mypy 10 resizes matkiným prízrakom, ako aj s vyrovnaním sa s jej slávou. V jednom okamihu je zraniteľná, potom zasa surová, niekedy nerozhodná, v inom okamihu rafinovane zlomyseľná. Herečka využila všetky možnosti, ktoré jej scenár ponúkol a neštítila sa ani lascívnych scén. Dokonca zašla až za takú hranicu, ktorú by si možno ani jedna herečka jej rangu nedovolila prekročiť, za čo si zaslúži obdiv. Cenu za herecký výkon si zaslúžila.

 

Kultový režisér David Cronenberg nás teda opäť zaskočil, trochu zabavil, trochu poučil, ako pristupovať k bláznom, ako si všímať Mapy 14 resizesymptómy chorobnosti, čo možno zovšeobecniť na spoločnosť ako takú, osobitne mesto filmového priemyslu. A možno skutočne musíme brať vážne jeho vyhlásenie, že to nie je kritika a výsmech Hollywoodu, ale filmu. Filmu, ktorý sa poslednom čase zameriava na vykonštruované, vyšinuté a odťažité témy a na skutočné umenie už rezignoval. Ak to takto myslel nebolo by to márne. Lenže bez jeho komentára normálny divák na to nepríde. A, bohužiaľ, film Mapa ku hviezdam je sublimátom zvráteností a hnusu, ktorý je zakliaty v ľudskej povahe. Charakterizuje ho chorobná túžba po kariére, Mypy 9 resizezávisť, egoizmus a v neposlednom rade incest a drogová závislosť. Tým, že je toho priveľa nemá to želateľný účinok a jednoducho to už ku koncu neberieme vážne. Snímka nie je ani adresná satira na Hollywood, ani výsmech výstrelkov hviezd, ale len defilé deštrukčných charakterov a ich odporný vnútorný rozklad. V podstate túto ad absurdum dovedenú perverznú rodinnú melodrámu zachránia len brilantné herecké výkony, najmä spomínanej Julianne Moore. Či však film niekoho pobúri, pobaví alebo možno aj poteší, nechajme už na posúdenie divákom.

 

Mapy 3 resizeMapy ku hviezdam (Maps to the Stars), Kanada, USA, 2014
Dĺžka: 111 minút
Réžia: David Cronenberg
Scenár: Bruce Wagner
Kamera: Peter Suschitzky
Hudba: Howard Shore
Hrajú: Julianne Moore, Robert Pattinson, Mia Wasikowska, Carrie Fisher, John Cusack, Kiara Glasco, Sarah Godon, Olivia Williams, Niamh Wilson, Jayne Heitmeyerť, Evan Bird
Premiéra v SR: 30. októbra 2014
Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.