Slovenské filmobranie v Prievidzi

SFU logo resizeV utorok 21. októbra sa v Prievidzi začne už 8. Slovenské filmobranie, ktorého program je každoročne zameraný výlučne na slovenský film. Podujatie tento rok prinesie štyri tematické večery a celkovo uvedie päť filmov s lektorskými úvodmi. Festival potrvá do 24. októbra.

Slovenské filmobranie predstaví súčasné i historické filmy v štyroch programových blokoch. Počas slávnostného otvorenia sa premietne film Krotká (1967) režiséra Stanislava Barabáša, ktorý organizátori prehliadky uvádzajú ako Poctu hercovi Ctiborovi Filčíkovi. Ide o filmový prepis rovnomennej novely F. M. Dostojevského o manželstve starého majiteľa záložne a mladej dievčiny a herecky v ňom excelujú Ctibor Filčík a Magda Vášáryová. Film, ktorý v roku 1968 získal Veľkú cenu Zlatá nymfa na MFF v Monte Carlo, v Prievidzi uvedie filozof a estetik Peter Michalovič. Celé podujatie otvorí Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

vsetky moje deti1 resizeDruhý programový blok podujatia nesie názov Súčasný slovenský film. Pravidelne uvádza najaktuálnejšie a úspešné slovenské filmy. Tento rok v nej našiel zastúpenie dokument Ladislava Kaboša Všetky moje deti (2013), ktorý prostredníctvom postavy farára Mariána Kuffu ukazuje jednu z možných ciest pomoci sociálne slabším. Film uvedie producentka Svatava Mária Kabošová a autor hudby Martin Dohnal. Projekcie ďalších dvoch filmov z programu sa budú premietať v bloku Večer Dušana Rapoša, dramaturgicky zostavenom ako spomienka na pesničkára, básnika a filozofa Karla Kryla. Filmy Karel Kryl – Kdo jsem…? (1993) a Karel Kryl – Bratříčku, zavřel jsi vrátka (1994) osobne uvedie ich režisér Dušan Rapoš. Podujatie uzavrie projekcia prvého slovenského celovečerného filmu Jánošík (1921) režiséra Jaroslava Siakeľa. V sekcii Slovenská filmová klasika bude film hudobne sprevádzať René Lacko, jeden z popredných domácich bluesových muzikantov. Slovenské filmobranie vzniklo v roku 2007 so zámerom oboznámiť čo najširší okruh divákov so zaujímavými súčasnými filmami a menej známymi, no významnými osobnosťami slovenskej kinematografie.

Viac: http://www.fk93.hostujem.sk/film.php?page=184

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.