Film o islandskej speváčke Björk

bjork2 resizePravidelný hudobný cyklus Music & Film v Kine Lumière uvedie v októbri záznam koncertu islandskej speváčky Björk:Biophilia Live. V utorok 21. októbra 2014 o 20.30 hod. ho divákom predstaví jeden z režisérov Peter Strickland. Film je úchvatným záznamom živelnej energie Björk v kombinácii s jedinečnými hudobnými nástrojmi a jeho ťažiskom je živé prevedenie všetkých skladieb zo speváčkinho ôsmeho štúdiového albumu.

Dokument je záznamom koncertu, ktorý zachytáva jednu časť speváčkinho multižánrového a multimediálneho projektu Biophilia o vzťahu medzi hudbou, prírodou a technológiami. Björk ho predstavila v roku 2011 a jeho súčasťou bol aj rovnomenný ôsmy štúdiový album, rôzne aplikácie pre iPad, dokumentárny film When Björk Met Attenborough o príprave celej šou a tri roky trvajúce celosvetové turné, počas ktorého speváčka navštívila 26 krajín. Björk Biophiliu pripravovala fascinovaná možnosťami, ktoré prinášajú dotykové displeje tabletov a v spolupráci s firmou Apple sa rozhodla vytvoriť prvý album na svete vydaný i ako aplikácia pre iPad. V rozhovore pre server Pitchfork povedala, že: „všetky piesne som vlastne napísala na dotykových obrazovkách“.

 

bjork1 resizeBjörk: Biophilia Live zachytáva predposledný koncert projektu Biophilia v londýnskom Alexandra Palace v septembri 2013. Ťažiskom šou je živé prevedenie všetkých skladieb z rovnomenného albumu, ktorú  dopĺňajú speváčkine staršie piesne. Okrem Björk a jej sprievodnej kapely vo filme vystupuje aj 24-členný anjelský islandský zbor. Počas koncertu Björk znie celý rad nezvyčajných hudobných nástrojov, využívajúcich elektrické výboje či zemskú gravitáciu, vytvorených špeciálne pre toto turné. Zábery z vystúpenia sú doplnené úvodom svetoznámeho moderátora BBC a prírodovedca Davida Attenborougha, animáciami a kolážami tektonických dosiek, DNA, mesiaca a ďalších obrazov z oblasti prírody a vedy. Film  je možné vidieť exkluzívne iba v kinách, na Slovensku a v Čechách len sedem dní v týždni od 20. do 26. októbra 2014.

 

Film  mal európsku premiéru na 49. MFF Karlovy Vary 2014 a jeho uvedenie od začiatku sprevádzali nadšené recenzie hudobných a filmových publicistov. Stojí za ním režisérska dvojica Peter Strickland a Nick Fenton. Britský režisér Peter Strickland je na Slovensku známy vďaka dráme Katalin Varga, ktorá získala na MFF Berlín 2009 Strieborného medveďa za mimoriadny umelecký prínos. Druhým členom režisérskeho tandemu je Nick Fenton, ktorý v minulosti spolupracoval napríklad s islandskou kapelou Sigur Rós na filmoch Heima (2007) a Inni (2011). Peter Strickland príde film do Kina Lumière uviesť osobne.

 

Björk sa narodila v roku 1965 na Islande, je všestrannou umelkyňou. Po hudobných začiatkoch v kapele Sugarcubes sa vydala na sólovú dráhu a počas svojej vyše dvadsaťročnej kariéry vydala osem štúdiových albumov, za ktoré získala 4 Brit Awards, 4 MTV Video Music Awards a 13 nominácií na Grammy. Okrem kariéry speváčky si vyskúšala aj herectvo, vo filme Larsa von Triera Tanečnica v tme (2000) stvárnila československú emigrantku Selmu Ježkovú, za ktorú získala Cenu za najlepší ženský herecký výkon na MFF Cannes. Pre svoj inovatívny prístup k tvorbe, originálne videoklipy a nezvyčajný hlas patrí Björk  k najvýraznejším hudobným osobnostiam súčasnosti.

Viac: https://www.facebook.com/events/726659457397848/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.