Slovenské filmy v Luxemburgu a vo Varšave

SFU logo resizeObdobie jesenných mesiacov je bohaté na mnohé filmové podujatia. Pre slovenskú kinematografiu to znamená, že vo väčšom rozsahu mieri do zahraničia. Vo štvrtok 9. októbra  sa začína 7. festival stredo- a východoeurópskeho filmu CinÉast v Luxembursku a v piatok 10. októbra začne 30. medzinárodný filmový festival Varšava. Na oboch podujatiach bude mať Slovensko svoje zastúpenie.

7. CinÉast – Festival stredo- a východoeurópskeho filmu Luxemburg

 

Na festivale CinÉast sa premietne päť slovenských a koprodukčných filmov, zaradených do viacerých festivalových sekcií. Vo výbere najzaujímavejších súčasných filmov z celého regiónu Cinéscope bude Slovensko reprezentovať divácky najúspešnejší domáci film minulého roka Kandidát (2013). Divákom v Luxemburgu ho osobne predstavia režisér Jonáš Karásek a kameraman Tomáš Juríček. V sekcii Cinédocs zameranej na dokumentárne filmy sa premietne najúspešnejší domáci film vlaňajška spomedzi dokumentov, snímka Všetky moje deti (2013) Ladislava Kaboša.

Špeciálne uvedenie v sekcii Cinéspecials bude mať film Ela Havettu Slávnosť v botanickej záhrade (1969). Táto farebná féeria o potrebe zázraku v ľudskom živote a o radosti zo života a pohybu sa premietne v zreštaurovanej verzii. Koprodukčný česko-slovensko-luxembursko-fínsky film Klauni (2013) režiséra Viktora Tauša bude uvedený v sekcii FunnyEast, predstavujúcej výber komédií z krajín strednej a východnej Európy. Do maratónu krátkych filmov rôznych žánrov je zaradený slovenský animovaný film Fongopolis (2014) Joanny Kožuch.  Významná časť filmov v programe podujatia korešponduje s témou festivalu Tak ďaleko, tak blízko (So Far, So Close). Organizátori festivalu sa prostredníctvom nej snažia upozorniť na cestu, akou prešli postkomunistické krajiny za štvrťstoročie od pádu totalitných režimov. Pri tejto príležitosti sa na festivale ako súčasť sprievodných podujatí uskutoční tiež výstava fotografií, kde svoje práce vystaví aj slovenský fotograf Andrej Balco.
Viac informácií nájdete na www.cineast.lu.


30. medzinárodný filmový festival Varšava (Poľsko)

 

Festival vo Varšave patrí ku kľúčovým medzinárodným filmovým podujatiam v Poľsku s významným dosahom v celom európskom audiovizuálnom priestore. Slovensko budú vo festivalovom programe reprezentovať dve poviedkové diela.

Jedným z nich je film Slovensko 2.0 (2014), ktorý podáva správu o stave Slovenska za posledných dvadsať rokov. Jeho desať rôznorodých poviedok nakrútili známi i menej známi slovenskí režiséri rôznych generácií, a to Juraj Herz, Martin Šulík, Peter Kerekes, Zuzana Liová, Peter Krištúfek, Mišo Suchý, Ondrej Rudavský, Viera Čákanyová, Iveta Grófová a Miro Jelok. Film pred varšavským publikom osobne uvedú jeho producenti Mátyás Prikler a Zora Jaurová. Premietať sa bude aj koprodukčný česko-poľsko-slovenský film Gottland (2014), ktorý vznikol na základe poviedok z rovnomenného bestselleru poľského autora Mariusza Szczygiela. Autormi šiestich filmových esejí v tejto snímke sú Lukáš Kokeš, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Radovan Síbrt, Klára Tasovská a slovenská režisérka Viera Čákanyová. Vo svojich poviedkach reflektujú československú národnú históriu z perspektívy toho, kto nevyhral.

 

Na pôde MFF Varšava v sekcii Industry sa už desať rokov koná trh filmov z východnej a strednej Európy CentEast Market, zameraný na celovečerné hrané a dokumentárne filmy. Slúži ako miesto stretnutia pre sales agentov, distributérov a festivalových pracovníkov so záujmom o európsku kinematografiu. Na festivalom trhu sa predstavia projekty Čistič režiséra Petra Bebjaka, ktorý bude prezentovať producent Rasťo Šesták, a film Rukojemník režiséra Juraja Nvotu, ktorý predstaví producent Marian Urban. 10. CentEast Market sa uskutoční v termíne od 17. do 19. októbra v posledné dni varšavského festivalu. 30. MFF Varšava sa koná od 10. do 19. októbra.

Viac: www.wff.pl.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.