V Kine Lumière dokument o Nickovi Caveovi

20 000 dni na zemi resizePo tohtoročných skvelých koncertoch Rolling Stones v Texase, Muse v Ríme či Nirvany v Readingu zaradili dramaturgovia Kina Lumière do programu v cykle Music & Film na letné mesiace dokumenty. V júli sa premietne film Nick Cave: 20 000 dní na Zemi. Jeho projekcia sa uskutoční v stredu 23. júla o 20.30 hod. a uvedie ju dramaturg cyklu Miro Ulman.

Dokument Nick Cave: 20 000 dní na Zemi zobrazuje charizmatického austrálskeho speváka, textára, básnika a herca Nicka Cavea a jeho 20-tisíci deň na Zemi. Od ranného zvonenia budíka až po večernú prechádzku na pláži po koncerte. „Neprináša vážny ani oslavný portrét uznávaného hudobníka, jeho tvorcov oveľa viac zaujímali univerzálne témy, vrátane smrti, našich vymedzených dní na Zemi a toho, ako ich žijeme,“ hovorí dramaturg cyklu Miro Ulman a pokračuje: „Humor, s akým režisérska dvojica Iain Forsyth a Jane Pollardová k téme pristupujú, vopred úplne vylučuje akúkoľvek pompéznosť. Na ich veľkú radosť na túto hru okamžite pristúpil i strihač Jonathan Amos, ktorý dokázal vyzdvihnúť komediálne momenty snímky.“

 

Vďaka režisérskej vízii je film viac než obyčajným hudobným dokumentom. Jane Pollardová o pozadí jeho vzniku povedala, že „v procese umeleckej tvorby najprv definujeme pocit, ktorý chceme v divákovi navodiť. Vo filme Nick Cave: 20 000 dní na Zemi sme chceli ostatným sprostredkovať, aké to je, keď poznáte Nicka Cavea osobne. Je inšpiratívny a ohromujúci.“ Iain Forsyth k tomu dodáva, že „chceli sme ho predstaviť ako rozprávača, mysliteľa, ktorý vytvára mýty, ako umelca, ktorý neustále niečo tká na svojom tkáčskom stave predstavivosti.“ Vo filme vytvorili intenzívny hyperreálny svet, v ktorom sa Caveov 20-tisíci deň odvíja od dvoch kľúčových scén. Hovorí v nich o sebe a svojich myšlienkach. V prvej z nich sa stretáva so slávnym psychoanalytikom Darianom Leaderom a v druhej navštívi Archív Nicka Cavea presťahovaný z Melbourne do Brightonu.

 

Vo filme vystupujú aj tri osobnosti, ktoré v Caveovom živote hrajú významnú úlohu. Britský herec Ray Winston z filmu Proposition, ktorý nakrútil John Hillcoat podľa scenára Nicka Cavea, nemecký hudobník Blixa Bargeld z pôvodnej zostavy kapely Nick Cave & the Bad Seeds a austrálska speváčka a herečka Kylie Minogue, s ktorou Cave v roku 1996 naspieval svoj najúspešnejší singel Where The Wild Roses Grow. Každý z týchto priateľov v Nickovi vzbudzuje iné pocity a myšlienkové pochody. Dokument obsahuje aj archívne zábery zo skúšobní a nahrávacích štúdií, zábery z príprav jeho posledného albumu Push the Sky Away a osobný Caveov komentár vysvetľujúci jeho pohľad na svet a životnú filozofiu. Na otázku, či film splnil jeho očakávania, Cave odpovedal: „Áno. Hoci je to fikcia, ten film je z určitého hľadiska veľmi skutočný. A v tom je jeho sila. Fikcia nás priviedla k čomusi reálnemu. Spochybňuje dôležitosť skutočného sveta v porovnaní so svetom vymysleným. Alebo sa snaží zachytiť priestor, kde sa tieto svety stretávajú. Vďaka týmto konštrukciám vzniklo čosi veľmi surové a objavné.“ Film získal ceny za réžiu a strih na festivale Sundance 2014, kde bol uvedený vo svetovej premiére takmer na deň presne po roku od začiatku nakrúcania.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.