Lepšie teraz ako nikdy (And So It Goes)

Lepsie 11 resizeSvet vraj patrí mladým a zdá sa, že aj filmári vychádzajú v tomto zmysle v ústrety predovšetkým mladému publiku. O to príjemnejšie prekvapí, keď na plátna prichádza  príbeh ľudí v staršom veku, ako je to v prípade amerického filmu  Lepšie teraz ako nikdy, ktorý do našich kín prináša distribučná spoločnosť Barracuda Movie. Jej tvorcom je známy americký režisér, scenárista, producent a herec Rob Reiner (1947), ktorý  rád strieda žánre a vyberá si zaujímavých hereckých predstaviteľov.

Z jeho filmografie stačí spomenúť  filmy, ktoré získali nominácie na Oscara – či to už bola komédia Keď Harry stretol Sally (1989) alebo drámy Misery nechce zomrieť (1990) či Pár správnych chlapov (1992). Pre svoj najnovší opus – romantickú Lepsie 3 resizekomédiu Lepšie teraz ako nikdy si vybral naozaj hviezdnu zostavu. Do postavy realitného makléra Orena obsadil tohtoročného sedemdesiatnika Michaela Douglasa (1944), s ktorým spolupracoval aj pri filme Americký prezident a za partnerku v postave susedy Leah, ktorá vystupuje ako klubová speváčka, mu vybral Diane Keaton (1946). Mimochodom, sám režisér si zahral jej nápadníka, muzikanta Artieho.

 

Oren (Michael Douglas) akoby sa vyžíval v úlohe nepríjemného  a konfliktného človeka, ktorého nikto nemá v láske. Žije s predstavou, že predá za veľké peniaze, dom, v ktorom kedysi žil a ako dôchodca sa odsťahuje Lepsie 5 resizeďaleko od spomienok. Jeho jedinou kamarátkou je pravdepodobne rovnako stará a pichľavá kolegyňa Claire (Frances Sterneberg). A slabosť má pre neho i suseda Leah (Diane Keaton). Keďže je tiež vdova a nevie sa vyrovnať s manželovou smrťou ani po štyroch rokoch, chápe, že Oren pod maskou hrubosti skrýva žiaľ za manželkou, ktorú opatroval kým nepodľahla rakovine. Navyše sa roky nestretáva s jediným synom - narkomanom. Lenže syn Luke (Scott Shepherd) sa  zrazu objaví s prosbou, aby sa dočasne postaral o jeho deväťročnú dcéru Sarah (Sterling Jerins), o ktorej jestvovaní Lepsie 10 resizedovtedy Oren netušil. Požiada o pomoc Leah, ktorá nedokáže odmietnuť. Oren by chcel pokračovať v doterajšom spôsobe života, lenže vnučka postupne mení jeho pohľad na svet a všetko je zrazu inak. Možno je scenár Marka Andrusa predvídateľný a až rozprávkovo rieši situácie, v ktorých nechýba stretnutie s narkomanmi, predčasný pôrod,  či láskavosť k zvieratám i hyperaktívnym deťom. Nuž a nechýba ani metaforické posolstvo o motýľoch, ktoré naše priania nesú Vesmíru.

 

Zbližovanie Orena s vnučkou, synom, susedmi, ale hlavne s Leah plynulo prechádza do romance. Práve tu niekde je  istý problém. Mladí diváci, ktorí tvoria väčšinu návštevníkov kín, určite teoreticky uznávajú, že  „láska  Lepsie 12 resizekvitne v každom veku“. Budú však ochotní  tolerantne sledovať ľúbostné vzplanutie ľudí vo veku ich starých rodičov? Pousmiať sa nad mužskou sexualitou a neschopnosťou pochopiť po čom to tie ženy túžia, ale i vnímať ženskú túžbu po plnohodnotnom vzťahu a nie iba po „priateľstve so sexuálnymi výhodami“? V druhý deň premietania som popoludní sedela v kinosále multiplexu sama, samučičká, kým sa neskôr nepridala staršia dvojica divákov a celkom dobre sa bavila. Dúfajme, že na ďalších predstaveniach sa sála zaplnila. Nie je to totiž márny titul.

 

Lepsie 8 resizeRob Reiner sa vyzná vo filmárskom  remesle a napriek výhradám voči istej „rozprávkovosti“ a „idylickosti“ scenára sa  pohybuje na istej úrovni a snaží sa neprekročiť hranice dobrého vkusu. Kladie dôraz na dobré vzťahy a nápravu chýb. Keď sa napríklad Luke spytuje otca, ktorý ho dostane z väzenia „ Prečo to pre mňa robíš?“, odpovedá:“ Si predsa môj syn.“ Rovnako sa vylepšujú vzťahy medzi Orenom a susedmi. Najmú sa však rozvinie vzťah Orena a Leah bez lascívnosti, skôr s Lepsie 2 resizeistým sentimentom, ale vždy na úrovni. Darmo, Michael Douglas i Diane Keaton svoje roky nezaprú, ale šarm i herecké majstrovstvo im nikto nemôže uprieť. Vlastne jedným z najväčších prekvapení filmu je predstavenie Diane Keaton v polohe speváčky. Najmä  jej šansónové podanie milostnej piesne o „tieni tvojho úsmevu“ je nezabudnuteľné.

 

Nuž a tieň úsmevu zostane vari v tvárach divákov aj  po zhliadnutí filmu Lepšie teraz ako nikdy.

 

Lepsie resizeLepšie teraz ako nikdy (And So It Goes), USA, 2014
Dĺžka: 94 minút
Réžia: Rob Reiner
Scenár: Mark Andrus
Kamera: Reed Morano
Hudba: Marc Shaiman
Hrajú: Michael Douglas, Diane Keaton, Sterling  Jerins, Annie Parisse, Austin Lysy a ďalší
Premiéra v SR: 11. septembra 2014
 Foto: Barracuda Movie

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.