Kino Lumière uvedie dokument o Georgeovi Harrisonovi

Kino lumiere resizeKino Lumière vo svojom cykle Music & Film pripravilo v júni dvojdielny dokument o sólovom gitaristovi a spevákovi kapely The Beatles George Harrison: Living in the Material World. S použitím doteraz nezverejnených fotografií a záberov ho nakrútil oscarový režisér Martin Scorsese. Projekcia filmu sa uskutoční v stredu 18. júna o 19.30 hod. a uvedie ju dramaturg cyklu Miro Ulman.

Dokument prináša zábery z vystúpení, vzácne archívne materiály, doteraz nezverejnené fotografie i domáce videá a rozhovory s rodinou a priateľmi, vrátane Erica Claptona, Terryho Gilliama, Erica Idlea, Georgea Martina, Paula McCartneyho, Yoko Ono, Toma Pettyho, Phila Spectora, Ringa Starra a vdovy Olivie Harrison, ktorá celý projekt iniciovala. Názov George Harrison: Living in the Material World (slovensky Život v materiálnom svete, 2011) nesie podľa hudobníkovho štvrtého samostatného štúdiového albumu z roku 1973, za ktorý už dva dni po vydaní dostal zlatú platňu.

 

kino lumiere harrison plagat resizeDvojdielny film mapuje životnú púť Georgea Harrisona. V prvej časti dokumentu sa Scorsese zameriava najmä na Harrisonovo detstvo v povojnovom Liverpoole a jeho roky s The Beatles. Od prvých koncertov v Hamburgu a začiatku beatlemanie, cez ich psychedelické obdobie a záujem o indickú hudbu a meditácie. Druhá časť dokumentu sa sústreďuje na obdobie po rozpade The Beatles. Na Harrisonovu kariéru ako sólového umelca i na jeho pôsobenie v superskupine Travelling Wilburys. Venuje sa aj jeho mimohudobným aktivitám, najmä Harrisonovej práci ako filmového producenta a tiež rodinnému životu s manželkou Oliviou a synom Dhani. Vďaka nej sú v dokumente použité dovtedy nepublikované materiály z rodinného archívu Harrisonovcov. „Výsledkom je nádherný a cilivý portrét výnimočného hudobníka a veľmi empatického človeka, ktorý bol v Beatles vždy tak trochu v úzadí za Johnom, Paulom a Ringom. Napriek tomu takmer každý ich album obsahoval aspoň jednu Georgeovu pieseň a Revolver dokonca až tri. K tým najznámejším patria While My Guitar Gently Weeps, Here Comes the Sun alebo Something, ktorú v počte coververzií z tvorby Beatles predčí len Yesterday. Myslím si, že i tí fanúšikovia, ktorí osudy kapely The Beatles a jej jednotlivých členov poznajú, sa v dokumente dozvedia niečo nové,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.

 

Režisér Martin Scorsese, ktorý je známy tým, že hudbu do svojich filmov si vyberá z vlastnej bohatej fonotéky, má na konte už viacero dokumentov o hudobníkoch (Bob Dylan, Rolling Stones). Film  George Harrison: Living in the Material World nakrúcal s prestávkami päť rokov. O dokumente povedal, že „táto téma ma nikdy neopustila... Čím viac ste v materiálnom svete, tým väčšiu máte tendenciu hľadať pokoj a potrebu odvrátiť svoju pozornosť od fyzických predmetov, ktoré vás obklopujú. Harrisonova hudba je pre mňa veľmi dôležitá, a preto ma zaujímala cesta, ktorú prešiel ako umelec.“ Slávnostná premiéra filmu sa uskutočnila v septembri 2011 na filmovom festivale Telluride a v októbri  2011 mal film premiéru v Georgeovom rodnom Liverpoole. Zo šiestich nominácií na Cenu Emmy film získal dve, a to za najlepší nehraný špeciál a za najlepšiu réžiu nehraného programu pre Martina Scorseseho. Nominovaný bol aj na cenu BAFTA v kategórii najlepší dokument.

Viac : https://www.facebook.com/events/1504968739722950/

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.