Víťaz MFF Bratislava Triedny nepriateľ vo Variety

Igor Samobor Kangjing Qiu Rok Biček delegácia k filmu Triedny nepriateľ resizeNa tlačovej konferencii oznámil MFF Karlovy Vary program svojich piatich programových sekcií - Mezinárodnej súťaže, súťažného programu Na Východ od Západu, Súťaže dokumentárnych filmov, Fóra nezávislých a Dní kritikov Variety.

Program kritikov Variety prináša inovatívne filmy s novým, nevídaným pohľadom na svet, filmy obsahovo i formálne provokatívne. Kritici mezinárodného obchodného časopisu o svete filmu Variety zaradili do programu pre rok 2014 film Triedny nepriateľ (Razredni sovražnik, Class Enemy) slovinského režiséra Roka Bičeka. Tento film bol zaradený do Mezinárodnej súťaže MFF Bratislava v roku 2013. V Bratislave  získal Grand Prix za najlepší film, Cenu pre najlepšieho herca (Igor Samobor), Cenu divákov a Cenu FIPRESCI. Kritici Variety týmto spôsobom vyzdvihli celovečerný hraný debut filmového režiséra Roka Bičeka, ktorý je nakrútený v štýle psychologického thrilleru a nesie rysy Hanekeho režijného majstrovstva. Týka sa vzťahu žiakov k novému učiteľovi nemčiny. Niektorým filmovým kritikom pripomenul Bičekov film Hon od Thomasa Vinterberga. Podobne ako Vinterberg, aj Biček sa zaoberá otázkou dvojznačnosti morálky. Výber filmu Triedny nepriateľ pre 49.ročník MFF Karlovy Vary opät ukázal na kvality výberu filmov MFF Bratislava. Práve na MFF Bratislava boli k zhliadnutiu filmy, ktoré neskôr získali rôzne európsky významné ceny alebo sa dostali do výberu ďalších prestížnych prehliadok a festivalov.         
                                                      

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.