Khumba

khumba-03V údolí, od ostatného sveta oddelenom ohradou z tŕnia, žije pri jazierku stádo zebier. Tu príde na svet zebrí samček Khumba, ktorému chýbajú pruhy. Ostatné zebry sa mu posmievajú a obviňujú ho, že zapríčinil dlhotrvajúce sucho. Khumba dá na radu múdrej starej modlivky, v sprievode obetavej samice pakoňa a bláznivého pštrosa sa vydá na cestu šírym svetom k zázračnému jazierku. Verí, že tam chýbajúce pruhy dostane. Na púti musí prekonať mnoho nástrah. Najväčším nebezpečenstvom je obávaný krvilačný leopard.

Juhoafrická republika má okolo 50 miliónov obyvateľov, ktorí vytvárajú štvrtinu HDP celého afrického kontinentu. Funguje tam vyše osemsto kín, ktoré každý rok uvedú v priemere dve desiatky juhoafrických celovečerných filmov a navštívi ich približne tridsať miliónov divákov. V globálnom, americkom, ázijskom ba dokonca i európskom kontexte sú to zanedbateľné čísla. Ambícia juhoafrickej kinematografie vytvárať svoje vlastné, medzinárodne uznávané dlhometrážne digitálne animované snímky je však predovšetkým vecou národnej ale i kontinentálnej africkej emancipácie.

khumba-06V roku 2012 to bol príbeh afrických operencov Zambezia. Teraz prišiel rad na kopytníky v animovanom filme Khumba. Okrem mnohých tvorcov majú spoločné aj to, že nechcú byť lokálnou (juho)africkou záležitosťou. Takmer vôbec nevyužívajú domácu kultúru, folklór a mytológiu. Zo všetkých síl sa snažia vyrovnať svetovej, čiže americkej produkcii. To v praxi znamená epigónstvo, mohutné čerpanie, inšpirovanie sa, parafrázovanie ba i neskrývané vykrádanie. Napokon – všetci žiaci kdekoľvek na svete sa učia napodobňovaním majstrov. Len zvyčajne svoje školské kópie neponúkajú zákazníkom ako hotové majstrovské diela... Juhoafrickí animátori a producenti v spolupráci s našimi distributérmi tak robia už druhý raz. Nuž keď sa tvária, že ide o diela hodné plného vstupného, tvárme sa my, že ich budeme hodnotiť bez ohľadu na región vzniku a ďalšie súvislosti.

Khumba nie je dobrý film. Nie je až taký zlý, ako by sme čakali po Zambezii, ale aj po juhokórejskom Hurá do praveku! či španielskom Justinovi, malom veľkom rytierovi, ba mohol byť naozaj dobrý, ale jeho neodbytné a v každom zábere prítomné odhodlanie vyrovnať sa produkcii veľkých amerických štúdií len zbytočne zvýrazňuje všetky možné nedostatky žiackej práce. A nie je ich málo.

khumba-23Animácia je celkom vydarená. Juhoafrickí animátori od Zambezie o kus pokročili. Iste, je to len druhá liga, ale prekvapivo dobrá. Škoda, že postavičky sú povykrádané bez ladu a skladu z Madagaskaru, Doby ľadovej, Loveckej sezóny, Ria, Ranga, Kung-fu Pandy a ďalších amerických filmov, takže po výtvarnej stránke ide o exotický miš-maš bez ladu a skladu, bez jednotiacej výtvarnej línie. Aby tvorcovia ušetrili, nechávajú pozadia tvorené len statickými krajinkami, takže obraz často pôsobí dojmom prázdnoty. Keďže sa jedná o príbeh zebry, najsilnejší je vplyv Madagaskaru. Kus zebriaka Martyho tu nájdeme v každej zebre. Nechýba však ani modlivka z Kung-fu Pandy a obdoba Diega z Doby ľadovej.

Šetrilo sa pravdepodobne aj na scenáristoch a dramaturgoch. Príbeh sa odvíja lineárne, napätie sa nestupňuje, ba chýba aj vo finálových akčných scénach. Tvorcovia si pre rozprávanie vybrali osvedčenú formu pásma skečov, ale nedokázali ich zaplniť hravosťou, nápaditosťou ani vtipom. Chýba dokonca i nenáročný situačný humor. O pointách ani nehovoriac. Prepracované nie sú ani jednotlivé postavičky. Až na zoženšteného pštrosa všetkým chýba svojráz a mnohé z nich nie sú pre príbeh nijako dôležité ani príznačné. Nemáme dôvod obľúbiť si dokonca ani titulného hrdinu, báť sa oňho a súcitiť s ním.

khumba-31Tvorcovia sa mylne nazdávali, že humor do filmu vnesú, ak sa bude čo najviac bizarných figúrok správať výstredne a nepochopiteľne. Takže tu máme maniakálneho šakala, schizofrenickú ovcu, psychotické svište, dementné gazely a veľa mentálne indisponovaných zebier. Nuž, nie je to zábavné ani smiešne a jediným efektom je chaos, narúšanie a drobenie hlavného príbehu. Mimochodom – jeho kľúčovými protagonistami sú zebra s chýbajúcimi pruhmi, jednooký leopard a albinizmom postihnutý orol čierny. Nečakajte však, že voči sebe pocítia sympatie, že ich postihnutie spojí, alebo im pomôže chápať jeden druhého. Khumba nie je veľmi film o potrebe porozumenia, tolerancie a lásky. Je len príbehom zebry, ktorá putuje za ilúziou získania chýbajúcich pruhov. Na svojej púti nijako nezmúdrie, nedozrie, len sa jej dejú rôzne veci, mnohé z nich nepochopiteľné – a keď sa dodejú, sú záverečné titulky.

K rozpačitému dojmu prispieva slovenský dabing, ktorému (s výnimkou afektovaného homosexuálneho pštrosiaka) chýba presne to isté, čo celému filmu: ľahkosť, hravosť aj vtip.

Neusporiadané chaotické rozprávanie, ignorujúce základné zásady dramaturgie, výstavby príbehu a tvorby postáv, je dôvodom, že aj predškoláci, ktorým je svojou naivitou a nedotiahnutosťou film určený, majú problém obsedieť celých 85 minút. Úprimne, keby som mal doma predškoláka, nechcel by som, aby si deformoval vkus sledovaním práve tohto filmu, keď na videu je k dispozícii toľko oveľa lepších!

khumba-25Dospelým (s výnimkou jednej klasickej baletnej vsuvky) neponúka vôbec nič. Ak sa naň vyberiete, časť zo vstupného možno doputuje až na juh Afriky. A časť z tej časti dokonca možno dostanú i tvorcovia Khumbu. Možno sa vďaka tomu budú môcť zdokonaľovať a o niekoľko desaťročí juhoafrické animované filmy vyrazia celému svetu dych. Dnes vám však pri odchode z kina musí stačiť, že ste prispeli na charitu. Lepšie ako trpký pocit premárneného času i peňazí.


Khumba (Juhoafrická republika 2013)
85 minút
Scenár: Raffaella Delle Donne, Anthony Silverston, Jonathan Roberts, Camilla Bubna-Kasteliz, Richelle Wilder, Mike de Seve, Dave Bejoya. Réžia: Anthony Silverston. Výtvarník: Daniel Clarke. Strih: Luke MacKay. Hudba: Bruce Retief. V slovenskom znení účinkujú: Milan Rúfus, Peter Kollárik, Dušan Jamrich, Štefan Skrúcaný, Ľubomír Višňovský, Francien Bauer a ďalší.
Slovenská premiéra 5. júna 2014
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.