Filmy Petra Solana na MFF Transilvania

Boxer a smrt 106 resizePo minuloročnom úspechu slovenskej kinematografie na 13. MFF Transilvania v Rumunsku sa organizátori festivalu rozhodli tento rok tamojším divákom predstaviť tvorbu slovenského režiséra Petra Solana. Okrem Solanových filmov sa v programe festivalu v Kluži (Cluj – Napoca), ktorý každoročne uvádza najzaujímavejšie európske filmy vyznačujúce sa originalitou, odpremietajú aj súčasné slovenské koprodukčné diela. Festival sa začína dnes (2. júna) a potrvá do 8. júna.

Solanove filmy sú na festivale zaradené do tradičnej sekcie 3 x 3, ktorá uvádza tri filmy od troch osobností svetovej kinematografie. Zo Solanových filmov diváci uvidia satirický poviedkový film Čert nespí (1956), ktorý Solan nakrútil spolu s Františkom Žáčkom, vojnovú drámu o moci v konfrontácii s morálnymi hodnotami jednotlivca Boxer a smrť kým sa skončí 1 resize(1962) v hlavnej úlohe s vynikajúcim Štefanom Kvietikom a snímku Kým sa skončí táto noc (1965), ktorá je psychologickou sondou do prežívania ľudí počas jednej noci v prepychovom hoteli. Všetky tri filmy sa premietnu v zreštaurovanej a zdigitalizovanej verzii z nových DCP nosičov, filmy Čert nespí a Boxer a smrť v medzinárodnej premiére.

 

Pocta Petrovi Solanovi je pokračovaním spolupráce festivalu a Slovenského filmového ústavu (SFÚ) z predchádzajúceho roka, keď festival uviedol Fokus zameraný na slovenskú kinematografiu. Podľa slov Mihaia Chirilova, umeleckého riaditeľa MFF Transilvania, festival uvádza Solanove filmy s veľkým rešpektom. „Film Kým sa skončí táto noc som objavil minulý rok, keď som pripravoval sekciu venovanú Slovensku, a bol to úžasný objav. Je to veľmi moderný a nesmierne plynulý film. Jeden z mojich najobľúbenejších v tomto ročníku festivalu,“ hovorí Chirilov. Popri Solanovej tvorbe predstaví festival v sekcii 3 x 3 aj diela francúzskeho režiséra Nicolasa Philiberta a rumunského tvorcu Iuliana Mihua.

 

Súčasťou festivalu v Kluži je tento rok po vzore vlaňajšej prezentácie slovenskej kinematografie aj Fokus venovaný českej kinematografii. Medzi filmami našich najbližších susedov sa odpremietajú i tri koprodukčné slovenské snímky. Našu kinematografiu budú zastupovať dokumenty Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes a Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, ktorý je zaradený aj do sekcie What’s Up, Doc?. V sekcii Fokus Česká republika a zároveň Eye for an Eye sa premietne tiež minoritný slovenský film Jana Hřebejka Líbánky. 

Viac: www.tiff.ro.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.