Cannes 2: Mapa hollywoodskych hviezd

Cannes logo resize“Myslím si, že všetky moje filmy sú komedie. Ani tento nie je iný ako predošlé. Nič v ňom nie je nechutné. A chcel by som podotknúť, že to nie je kritika a výsmech Hollywodu, ale kritika filmu,” povedal okrem ineho na tlačovej besede kanadský režiser David Cronenberg o svojej snímke Maps To The Stars (Mapa hollywoodských hviezd).

Delegacia k filmu bola jednou z najreprezentatívnejších. Okrem režisera sa jej zučastnili herci Julianne Moore, Mia Wasikowska, Sarah Gadon, John Cusak, Robert Pattinson, Eva Bird, scenárista filmu Bruce Wagner a traja

producenti. Bruse Wagner napísal niekoľko románov o Hollywoode a Los Angeles a medzi nimi aj Maps To The Maps to Stars resizeStars, z ktorého potom vznikol pod taktovkou Davida Cronenberga rovnomenný film. V krátkosti obsah: Benjie ma 13 rokov a už je z neho hviezda, otec Sanford Weiss je scenárista a coach celebrít. Jeho klientkou je pekná Havana Segrand, ktorá chce za každu cenu hrať vo filme svoju slávnu zosnulú matku. Situácia sa zauzlí, keď sa zrazu objaví Benjiho sestra Agatha, osem rokov liečená na duševnu poruchu. Stane sa asistentkou Havany a zvedie šoféra limuziíny. Lenže Hollywood je mesto neurotikov, žiarlivcov a incestných vzťahov. Aj hrdinovia filmu patria k tejto sorte, čo dovolilo tvorcom, aby rozkrútili kolotoč Maps resizekrvavého finále. Je to však film zábavný, v mnohom odvážny a poruší mnohe tabu. Klobúk dole pred tak veľkou herečkou, ako je Julianne Moore nesporne je, že sa neštítila ničoho a už teraz je jej záchodová scéna “slávna”, a to sa o nej ešte veľa popíše. Herečka sa od nej nedištancuje, mala z toho zábavu. “Havana je permanentná pubertiačka. Akceptovala som scenár a úlohu. Hrať vo filme aj lascívne scény mi robilo radosť”, vyhlásila Julianne. Zatiaľ je to najlepši žensky herecký výkon. Nebol by to však Cronenberg, aby nevymyslel rôzne prekvapujuce finty násilia a brilantné finále dvoch na vraždenie predestinovanych deti. “ V Hollywoode je veľa fantómov a v pôvodnom scenári ich bolo ešte viac. Mám k ním priam filozoficku averziu. Som antireligiózny, ale mám v hlave hlas mojich rodičov, no na báze úcty a reálnej lásky. Akceptujem fantómov spomienok, a preto som ich pripustil aj vo filme. Lenže mnoho ľudi skutočne konverzuje s mŕtvymi, ale ja v tradičnom naboženskom poňatí duchov neakceptujem”, zdôraznil Cronenberg. Režiser, ktorý vždy niečim prekvapi, šokuje sa postaral o dobrú zábavu. Jeho štyl rozpravania možno priijať alebo zatratiť. Ostaneme hádam pri prvej možnosti.

 

Wrestling 2 resizeAj o ďalší americký film bol mimoriadny záujem. Foxcatchet (nazov wrestlingoveho klubu) režiséra Bennetta Millera, tvorcu, ktorý je v Cannes nováčikom, prijalo tak obecenstvo, ako aj kritika pozitívne. Snímku nakrútil podla autobiografie olympijskeho víťaza Marka Schultza. Mladšieho brata, známeho trénera, charizmatickeho Davida Schultza, prehovorí bohatý, ale paranoidný John Da Pont, aby pracoval pod jeho vedením a získal olympijske zlato Seule. Nevyspatateľný John hlboko urazi Marka a vyžiada si na vedenie mužstva jeho skúseneho brata. Znechutený Mark nedosiahne vytúžené vítazstvo a schizofrenický magnát v navale zlosti zastrelí Davida. “Veľa sa pracovalo na scenári, čitali sme novinové články, ktore bohato písali Wrestling resizeo tragedii, hľadali dokumenty o pripade a rodine Da Pont. Mnoho sme sa Johnovi dozvedeli, no vniknúť a spoznať jeho vnútorných démonov, ktoré ho viedli k činu, sme nedokázali odhaliť”, priznal na tlačovej besede režiser. Úlohy Marka sa hodnoverne zhostil Channing Tatum a postavy Davida zasa nemenej úspešne Steve Carell, obaja pritomní v Cannes. Tatum sa priznal, že prisiel na nakrúcanie v dobrej fyzickej kondicii, veľa o Da Pontovi čítal, ale hned po prvom dni nakrúcania sa radšej zveril do rúk režisera a počuval jeho pokyny. Snímka patrí k tomu najlepšiemu čo sme doteraz v súťaži videli, pre precíznu réžiu, sugestivne herecke výkony a zaujímavo snímane zábery z wrestlingoveho ringu.

 

Z japonskej produkcie uviedli v súťaži snímku režisérky Naomi Kawase  Stále voda (Futatsume no mado, Still the Water). Zdláhavý poetický ladený film o dospievaní, prvej láske, sklamaní a smrti, zasadený do krásneho, ale drsného kraja, je rozvláčny, má priveľa nedopovedaných a zbytočných motívov, zrejme nebude mať šancu. Poroty sú nevyspyteteľné, všetko je možné.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.