Bella a Sebastián (Belle et Sébastien)

Bella a Sebastian 12 resizePriateľstvo veľkého psa a malého dieťaťa je vždy lákavá  a neraz využívaná téma  rodinného filmu. Nečudo, že  sa takej pozornosti teší francúzsky film Bella a Sebastián (2014), ktorý zastrešila francúzska spoločnosť Gaumont a do našich kín ho prináša v týchto májových dňoch  Bontonfilm.

Predpokladá sa, že poteší nielen deti a ich rodičov, ale aj starých rodičov. U prv narodených totiž tento titul evokuje nostalgickú spomienku na rovnomennú knihu a televízny seriál zo šesťdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Jeho Bella a Sebastian 3 resizetvorkyňou bola píšuca herečka, televízna scenáristka a režisérka Cécile Aubry (1928-2010). Mimochodom, do postavy Sebastiána obsadila vtedy svojho syna z manželstva s potomkom marakéšskeho pašu -  malého Mehdiho. Toho uvidíme aj v novom filme, ale už ako dospelého muža a iba vo vedľajšej  postave jedného z horalov menom André.
Na nové spracovanie témy, filmové i knižné, sa podujal francúzsky cestovateľ, chovateľ ťažných psov, spisovateľ a režisér Nicolas Vanier (1962), ktorý popri mnohých krátkych dokumentoch nakrútil aj  celovečerné filmy Posledný lovec (2004) z prostredia kanadskej divočiny a Vlk (2009) o živote Evenkov na Sibíri.

 

V príbehu Bella a Sebastián sa vracia na Bella a Sebastian 5 resizeeurópske územie – do savojských Álp. Zdôrazňuje: „Nechcel som ukazovať hory také, ako vyzerajú dnes. Chcel som ukázať nedotknutú krajinu s horskými chalúpkami... a pred kamerou rozvinúť všetky farby ročných období.“ Podarilo sa mu to, príroda hrá v jeho opuse asi najpôsobivejšiu úlohu. Divák si môže vychutnať pohľad na horské štíty, strmé alpské stráne, či na skáčuce kamzíky, pasúce sa ovce a kravy, zaregistruje dravé vtáky, ale aj diviaka, zajacov, svišťov, svorku vlkov či idylku, v ktorej malý hrdina chytá v horskej bystrine  pstruhy holou rukou.

 

Bella a Sebastian 9 resizeDo  titulných postáv si režisér  vybral z viac ako dvoch tisícok uchádzačov prirodzene pôsobiaceho Felixa Bossueta ako osemročného Sebastiána a zo stovky psov fenku čuvača Garfield ako Bellu. V niektorých scénach jej vraj vypomáhali dve psie dublerky.Inak Aubry najprv napísala román, ktorý neskôr spracovala ako televízny seriál. Vanier knihu spracoval na základe scenára svojho filmu a venoval ju „Našim dvom  Sebastiánom – Mehdimu a Félixovi“. V knihe i vo filme však opakovane zdôrazňuje, že vznikli na motívy seriálu Cécile Aubryovej a vo filme zaznejú piesne s jej textami. Na rozdiel od pôvodiny však preniesol dej do čias druhej Bella a Sebastian 6 resizesvetovej vojny, presnejšie do roku 1943, keď sa horali museli vyrovnať s nemeckou okupáciou Francúzska a odbojári pomáhali židovským utečencom pred nacizmom, aby sa cez hory dostali do neutrálneho Švajčiarska, a tak sa zachránili.

 

Príbeh sa začína v lete, keď  malý Sebastián so svojím adoptívnym starým otcom Césarom (charizmatický Tchéky Karyo) zachránia malé kamzíča. Je to svojská metafora, lebo neskôr sa dozvieme, že aj Sebastián je sirotou, ktorú horal kedysi zachránil a ujal sa jej, podobne ako predtým svojej osirelej netere - pekárky  Angeliny (Margaux Chátelier). Pridlho však  vnukovi tají, čo sa vlastne stalo s jeho krásnou cigánskou mamou (podľa Césara odišla do Ameriky, ktorá je vraj hneď za horami), prečo ho nechce púšťať do školy, Bella a Sebastian 8 resizehoci ešte nevie čítať, a prečo sa s ním iné deti nechcú kamarátiť. Pred odpoveďami sa César utieka ku klamstvám a vlastnoručne pálenej pijatike. Zdá sa, že to jeho vzťah s vnukom vážne naruší. Navyše, keď si  osamelý chlapec, márne sa dožadujúci odpovedí, nájde nečakane priateľa v lese – divokého veľkého psa, ktorého sa bojí celé okolie. Prezývajú ho Beštia, ale on fenku postupne skrotí a dá jej  meno Bella – Kráska.  Je to však jeho tajomstvo, lebo dedinčania i starý otec ju  chcú zabiť ako „škodnú“.
Ešte vážnejšie tajomstvo skrýva lekár Guillaume (Dimitri Storoge), ktorý prevádza utečencov – židovské rodiny neraz aj s Bella a Sebastian 10 resizemalými deťmi - do Švajčiarska. Tají to i pred svojou  milovanou  Angelinou, lebo ju chce chrániť. Za pomoc „nepriateľom“ je totiž smrť. Ona sa však chce zapojiť do odboja. O to znepokojujúcejšie je pre ňu poznanie, že sa o ňu uchádza aj nemecký dôstojník Peter (Andreas Pietschmann) a nie je jej celkom ľahostajný.

 

Bella a Sebastian 11 resizeNepatrí sa z deja prezrádzať viac.Treba však povedať, že dospelý divák  miestami žasne ako traja scenáristi nedoťahujú jednotlivé motívy, uspokojujú sa iba so situačnou skicou a dejovými skokmi a skratkami. Nimi síce podporia rytmus filmového rozprávania, ale ochudobňujú príbeh. Možno sa spoliehajú, že mnohé vysvetlí kniha alebo si divák domyslí. Hoci aj to, ako si vlastne  Sebastián získal Bellino priateľstvo, kde sa podeli nemeckí vojaci, ktorí sa vybrali na trestnú výpravu, alebo ako to bolo s krásnou Angelinou a jej nápadníkmi. Napriek tomu, alebo možno práve preto, vznikol celkom slušný rodinný film o prírode a človeku v nej. Publikum si môže vychutnať scény, ako odvážny Sebastián spolu s Bellou pomôžu zachrániť ich ďalšiu novú kamarátku Ester a jej rodičov pri Bella a Sebastian 7 resizekrkolomnom prechode po zasneženom ľadovci s trhlinami, navyše v snežnej búrke. No detský divák určite ocení Bellu ako lavínového psa, či kamzíča, ktoré sa vracia k stádu.

 

A na všetky výhrady človek zabudne, keď sa nechá unášať akoby až dokumentárnym pohľadom na nádhernú polodivú prírodu s kamennými prístreškami horalov (pôsobivá kamera Erica Guicharda), a jednoducho sa teší, že sa Bella a Sebastián vrátili medzi nás.

 

Bella a Sebastian resize

 

Bella a Sebastián (Belle et Sébastien)
Francúzsko 2013
Dĺžka: 104 minút
Réžia: Nicolas Varnier
Scenár: Juliette Salez, Fabien Suarez a Nicolas Vanier
Kamera: Eric Guichard
Hudba: Armand Amar
Hrajú: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Chátelier, Andreas Pietschmann, Dimitri Storoge , Mehdi a ďalší
Premiéra v SR: 8. mája 2014
Foto: Bontonfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.