Captain America: Zimný vojak (Captain America: The Winter Soldier)

Captain 5 resizeV kinách sa objavil prvý tohtoročný komixový film Captain America: Zimný vojak. Marvelovskú komixovú predlohu spracovali do filmového zážitku režiséri Anthony Russo a Joe Russo. Ich totožné priezviská nie sú náhodné. Ide o súrodencov, ktorí spoločne pracovali na prevažnej časti svojej tvorby. Ich spracovanie druhej časti sa očividne zapáčilo aj samotným tvorcom komiksu, keďže už s Marvel Studios podpísali zmluvu k tretiemu pokračovaniu. Zatiaľ však nepredbiehajme.

Steve Rogers (Chris Evans) všetkými uznávaný hrdina Captain America sa po rozmrazení snaží dohnať všetko, čo zameškal. Svoj voľný čas trávi športom, štúdiom, ale v prvom rade sa spolupodieľa na tajných akciách pre organizáciu SHIELD. Od šéfa SHIELD-u Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) dostane Rogers spoločne s Natashou, alias Čiernou Captain 4 resizevdovou (Scarlett Johansson) a zvyškom tímu, príkaz na oslobodenie lode, na ktorej francúzsky piráti držia veľmi významných rukojemníkov. Situácia sa začne komplikovať keď Fury vo vnútri svojej bezpečnostnej organizácie odhalí sprisahanie. Kvôli tomu sa stane terčom útoku ozbrojencov na čele s tajomným mužom s oceľovou elektrickou rukou. Záchrana ľudstva a zastavenie plánu na ovládnutie sveta tak opäť leží na pleciach Stevea za pomoci Natashe a bývalého vojaka Sama Wilsona (Anthony Mackie). Podarí sa im zabrániť ovládnutiu sveta a prekonať tajomného Zimného vojaka?

 

V druhom pokračovaní Captain America si prídu na svoje najmä milovníci akcie, ktorej Captain 6 resizeuvidíte naozaj dosť. Z pomedzi všetkých filmových spracovaní slávnych komiksov ide o najrealistickejšie vykreslenie nie len hlavného hrdinu, ale aj všetkých ostatných postáv a scén. Steve Rogers ako hlavný hrdina síce má nadpriemerné fyzické vlastnosti ako napríklad obrovskú silu a rýchly beh, ale oproti ostatným hrdinom nemá žiadne nadprirodzené schopnosti. Nedokáže lietať, nevypúšťa pavučinu a dokonca nevie ani liezť po stenách. Na prvý pohľad je to obyčajný chlap, ktorý sa snaží načerpať všetky výdobytky 21. storočia. Dôležitú úlohu tu zohráva príťažlivá Scarlett Johansson, ktorá stvárnila postavu Natashe. Oproti prvému Captain resizedielu urobila táto postava obrovský krok vpred a z roli sexi dračice, ktorá má na film prilákať mužské pokolenie, sa vyprofilovala na plne realizovanú postavu, ktorá má svoje tajomstvá a rovnako tak aj túžby. Nová postava Sama Wilsona stojí po celý čas na strane Rogersa. Ako bývalý elitný vojak, ktorý odišiel z armády po smrti svojho kamaráta zastáva rovnaké názory, a preto je ochotný za ne bojovať po jeho boku. Robert Redford stvárnil zápornú postavu člena bezpečnostnej rady Alexandra Pierca. Od začiatku je zrejmé, že jeho plány nie sú nasmerované pre dobro ľudstva, avšak z jeho správania nie je ani možné určiť, čo presne má za lubom. Nejde teda o typického zlého vládcu, ktorý chce všetko a všetkých ovládať. Jeho plány prenikajú na povrch postupne a počas toho nám ukazuje svoje viaceré tváre.

 

Veľkou výhodou pri spracovaní je podľa mňa Captain 2 resizeľudský a všetkým blízky humor, ktorý je veľmi elegantným spôsobom zakomponovaný do deja. Aj to je jeden z dôvodov, prečo je tento film vhodný aj pre divákov, ktorí nie sú až takými priaznivcami akčných filmov. Okrem humoru má film aj špionážno-politický charakter čím sa záber cieľovej skupiny ešte viac rozširuje. Jediné negatívum tohto filmu vidím v tom, že Zimný vojak (Sebastian Stan) sám o sebe nie je tak výraznou postavou akú by sme od neho očakávali. Jeho vzhľad je úžasný a naozaj ide o veľmi zaujímavé stvárnenie antihrdinu, avšak počas celého filmu je len akousi bábkou v rukách Alexandra Pierca. Aj počas scén, v ktorých sa Captain 8 resizevyskytuje, máte raz pocit, že jeho sila je neprekonateľná a na druhej strane sa ocitne v momentoch, kedy má výrazne navrch, ale zrazu akoby jeho elektrická ruka prestala fungovať a na zneškodnenie svojho cieľa nenachádza dostatok síl. To je hlavný dôvod, prečo si v niektorých momentoch viete predstaviť, ako veci dopadnú, avšak je tam aj jedna veľmi dôležitá zápletka, ktorú vie predpokladať určite len málokto. Ani mne sa to až do jej rozuzlenia nepodarilo. Podarí sa to vám?

 

CAptain 3 resizeCaptain America: Zimný vojak (Captain America: The Winter Soldier)
USA, 2014
Dĺžka: 136 minút
Réžia: Anthony Russo, Joe Russo
Scenár: Christopher Markus,Stephen McFeely
Predloha: Joe Simon, Jack Kirby
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Henry Jackman
Hrajú: Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Dominic Cooper, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Emily VanCamp, Robert Redford, Hayley Atwell, Toyb Jones, Frank Grillo, Maximiliano Hernández, Callan Mulvey, Brett R. Miller, Georges St-Pierre, Stan Lee
Premiéra v SR: 3. apríla 2014
Foto: Saturn

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.