Všetky moje deti najúspešnejším dokumentom

Všetky moje deti resizeDokumentárny film Všetky moje deti režiséra Ladislava Kaboša, ktorý vznikol v koprodukcii spoločnosti Media Film, Michael Kaboš, Českej televízie a RTVS, vyvracia mýtus, že dokumenty do multikín nepatria a diváci si žiadajú iba žánre nenáročnej  zábavy.

K dnešnému dňu film videlo už vyše 20 000 divákov, čím prekonal dlhoročné prvenstvo Papierových hláv Dušana Hanáka z roku 1995 (17 574 divákov), Slepé lásky (13 390) a Osadné (11 548). Snímka Všetky moje deti sa tak stala najnavštevovanejším domácim dokumentom v ére samostatnosti.

 

Dokument sa dotýka témy, ktorá je aktuálna nielen v EÚ, ale kdekoľvek na svete, v každej rozvinutej spoločnosti. Všade sú ľudia  „na okraji“, všade sú osamelí, opustení. Aktivity farára Mariána Kuffu a jeho komunity sú fascinujúce tým, že  „vytvára láskyplnú náruč pre všetky skupiny handicapovaných naraz“. Odkrýva nedostatky zákonov, nefunkčnosť zavedených systémov sociálnej pomoci, korene krízy hodnôt v dnešnej spoločnosti. V tom je jeho príbeh odvahy a vlastnej obety výzvou a inšpiráciou.

 

Láskavý humor Mariána Kuffu a úsmevné postrehy Rómov zaujali viac ako niektoré komerčné tituly. Na rôznych  blogoch a sociálnych sieťach sa objavujú desiatky pozoruhodných reakcií divákov. Zhodujú sa, že odkaz filmu je silný, hlboko sa ľudí dotýka a rúca neviditeľné múry: „Ako som tento film sledoval, postupne sa mi zdanlivo neriešiteľný problém zdal byť úplne jasne riešiteľný.“ Diváci tiež hodnotia, že „aj keď je film veľmi realistický, nebol depresívny, sála z neho posolstvo nádeje a otvára cesty pomoci, ktoré prešľapáva Marián Kuffa. Slovom realita a nádej, humor i hĺbka, no predovšetkým ...spytovanie svedomia a byť tu pre druhých.“

 

Dokument Všetky moje deti uviedla do slovenských kín spoločnosť Itafilm 12. februára 2014.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.